NLP Submodaliteiten

Wat zijn submodaliteiten?

Vanuit het representatiemodel weten we dat onze interne representaties zijn opgebouwd uit de vijf hoofd-modaliteiten (beeld, geluid, gevoel, geur en smaak). Deze hoofd-modaliteiten zijn vervolgens weer opgebouwd uit kleinere onderdelen, namelijk de submodaliteiten.

Denk maar eens aan een film; je ziet, hoort en voelt (intern) bij een film. Dit zijn drie hoofd-modaliteiten. Een submodaliteit is een specifieke eigenschap van desbetreffende modaliteit.

Bijvoorbeeld: De regisseur kan er bij het maken van een film voor kiezen om het beeld heel groot te maken, of van verder weg te filmen. Hij kan het beeld helder maken, of heel dof, zwart-wit of kleur, etc.

Er zijn vijf soorten submodaliteiten van waaruit iemand bijvoorbeeld een verhaal kan vertellen, en een interne representatie kan maken van situaties in het verleden of in de toekomst.

  • Visueel – beelden
  • Auditief – geluiden
  • Kinesthetisch – gevoelens (intern en extern)
  • Olfactorisch – geur
  • Gustatoir – smaak

Stel je voor dat je terugdenkt aan een bepaalde herinnering, of je ziet een toekomstbeeld voor je. Het kan dan zijn dat je dit ziet in bijvoorbeeld zwart-wit, of in kleur (Visueel). Het kan ook zo zijn dat je er een bepaald gevoel bij krijgt, ergens in je lichaam (Kinesthetisch), of dat je zelfs de geluiden erbij hoort (Auditief).

Ieder mens is uniek, en daarom ervaart iedereen bepaalde herinneringen op zijn of haar eigen manier. Waar de een meer kinesthetisch is ingesteld, is de ander meer auditief of visueel.

Zodra je de submodaliteiten van een herinnering verandert, zal de beleving van die herinnering ook veranderen. Immers; de herinnering en het gevoel dat je bij de herinnering hebt, worden niet bepaald door de inhoud van die herinnering maar door de manier waarop we die herinnering hebben opgeslagen.

Als we onze interne belevingswereld positief willen veranderen, kunnen we deze sturen door middel van onze eigen interne codes, ofwel de submodaliteiten.

Tijdens NLP wordt veel gewerkt aan de hand van submodaliteiten. Dit is een fundamentele techniek om ervaringen en gevoelens om te zetten en zelfs om je meer zelfvertrouwen te geven om een bepaald doel in de toekomst te bereiken.

Visuele Submodaliteiten

Wat zie je? Is het beeld…
Zwart-wit Kleur
Bewegend Stilstaand
Wat is de locatie van het beeld?
Bijvoorbeeld: links-boven, rechts-boven, midden, links-onder, rechts-onder?
Dichtbij Ver weg
Groot beeld Klein beeld
Geassocieerd (vanuit de eigen ogen) Gedissocieerd (naar jezelf kijkend)
Helder Dof

Auditieve submodaliteiten

Wat hoor je? Zijn er geluiden, en zijn ze…
Interne geluiden Externe geluiden
Waar hoor je de geluiden? Waar komen ze vandaan?
Bijvoorbeeld: links, rechts, achter me, in mijn hoofd, voor me
Hard geluid Zacht geluid
Snel geluid (tempo) Langzaam geluid (tempo)
Hoge tonen Lage tonen

Kinesthetische submodaliteiten

Wat voel je? Is het gevoel…
Intern gevoel Extern gevoel
Waar voel je het gevoel?
Bijvoorbeeld: in de buik, in de schouders, buiten je lichaam
Welke vorm heeft het gevoel?
Bijvoorbeeld: rond, een streep, vierkant of geen vorm
‘Groot’ gevoel ‘Klein’ gevoel
Bewegend gevoel Stilstaand gevoel
Intens gevoel (schaal van 1-10) Minder intens gevoel (schaal van 1-10)

Gratis Opleidingsbrochure

Ontvang de opleidingsbrochure met uitgebreide informatie over de opleiding direct in je mailbox.

Brochure Downloaden

Ontdek je kracht

Metaprofiel Test

Je metaprogramma bepaalt hoe jij denkt, voelt, filtert en waarneemt in diverse situaties. Ontdek je sterke en zwakke punten met de Metaprofiel Test.

Start mijn test