10 tips voor onbreekbaar zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is misschien wel dé belangrijkste voorwaarde voor een gelukkig en succesvol leven. Of je nu praat over je carrière, sport, studie, je sociale kring of intieme relaties.
Zelfvertrouwen ligt aan de basis van alles wat je doet.
Het is dus zeker de moeite waard om voor jezelf te ontdekken wat jij kan doen om voor meer zelfvertrouwen te zorgen. Daarom heb ik hieronder 10 praktische tips voor je die je direct kan toepassen voor meer zelfvertrouwen.
1. Realiseer dat je niets nodig hebt om zelfverzekerd te zijn
Als baby was je zelfverzekerd. Er was geen rem, geen “wat zullen mensen van me denken?”- je deed simpelweg waar je zin in had. Had je honger, dan gilde je. Wilde je slapen, dan deed je je ogen dicht.
Waarom wordt het later in je leven dan plotseling lastiger om zelfverzekerd te blijven?
Vaak is dit omdat je jezelf laat wijsmaken dat je allerlei dingen nodig hebt om zelfvertrouwen te hebben. Een mooie auto, veel geld op de bank, een aantrekkelijke partner… Je praat jezelf allerlei voorwaarden aan.
Hoewel al deze dingen leuk zijn om te hebben, zijn ze niet nodig om meer zelfvertrouwen te voelen.
Zelfvertrouwen is een gevoel, en gevoelens kun je bij jezelf opwekken. Eén van de belangrijkste transformaties die veel deelnemers van onze NLP Practitioner opleidingen doormaken is dat ze controle krijgen over hun emoties, en daarmee hun gevoel van zelfvertrouwen. In andere woorden – zelfvertrouwen kun je zelf oproepen, omdat je het al bezit!
2. Wees tot in de puntjes voorbereid
Stel dat je een belangrijke meeting hebt. Een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, of een presentatie. De meeste mensen zijn hier nerveus voor. Logisch, want dit is een belangrijk moment voor je.
Als zo’n situatie je te wachten staat, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Voorbereiding geeft je de rust en het vertrouwen om te improviseren als dat nodig is. Je weet dat je de juiste kennis hebt, je weet dat je altijd terug kan vallen op de punten die je hebt voorbereid. Dit gevoel van zekerheid geeft je meer zelfvertrouwen.
Voorbereiding kan je fysiek doen, door iets werkelijk te oefenen.
Wat ook een optie is, en soms nog veel krachtiger, is om iets mentaal te oefenen. Hierbij stel je je de situatie letterlijk voor, en kan je je precies inbeelden hoe deze situatie het allerbeste zou kunnen verlopen.
Een NLP-techniek die hierbij, met name door topsporters, veel gebruikt wordt is de New Behavior Generator. Dit is een visualisatie techniek die perfect kan worden ingezet om je voor te bereiden op iedere situatie waarin jij zelfverzekerd wilt zijn. Deze techniek leer je in onze NLP Practitioner, en is ook een onderdeel van de NLP Audiocursus (deze krijg je cadeau bij de opleiding).
3. Duik in het onbekende
Kan je jezelf herinneren dat je voor het laats ging zwemmen in koud water?
Sprong je direct of bleef je een tijdje staan twijfelen aan de waterrand?
“Zal ik erin gaan? Of zal ik het niet doen?”
“Ja, ik doe het! Nee, toch niet…“
Hoe langer je twijfelt, hoe groter de kans is dat je kiest voor de veilige optie. En deze veilige optie is over het algemeen niet de optie die iemand met zelfvertrouwen zou kiezen.
In andere woorden, twijfel staat in de weg van zelfvertrouwen.
Op het moment dat je eenmaal goed voorbereid bent (je hebt je zwemdiploma’s!), spring dan zo snel mogelijk in het diepe.
Bijvoorbeeld; het moment dat je een lastig belletje moet plegen. Toets het nummer zo snel mogelijk in en druk op bellen, zodat je geen weg meer terug hebt.
Stel dat je de partner van je dromen tegenkomt – stel dan zo snel mogelijk voor om samen iets leuks te gaan doen!
Hoe sneller je actie neemt, hoe minder tijd je hebt om te twijfelen; hoe meer zelfvertrouwen je zal hebben.
4. Wees je eigen cheerleader
Ken je dat stemmetje dat zo nu en dan tegen je zegt “Je kan het niet…”, “Zou je dat nou wel doen?”, of “Is dat wel verstandig?”
Je zou denken dat er in de buitenwereld wel genoeg negativiteit en onzekerheid is. NLP leert je omgaan met dit limiterende stemmetje, zodat dit stemmetje je niet meer afremt, maar juist jouw persoonlijke cheerleader wordt.
Stel je eens voor dat je iedere keer dat je op het punt staat om actie te ondernemen, in je achterhoofd hoort “Je kan het!”, “Ga ervoor!”, “Super, ik ben trots op je!”!
Aan jou de keuze; wil je je eigen boeman zijn, of ben je liever je eigen cheerleader?
5. Gebruik je lichaam voor zelfvertrouwen
Stel dat ik je vraag om te beschrijven hoe een depressief gestemd persoon eruitziet. Hoe zou je deze persoon beschrijven?
Grote kans dat je in staat bent om behoorlijk wat uiterlijke eigenschappen te op te noemen. Neergeslagen blik, ingezakte schouders, mondhoeken omlaag, etc.
Iemand die depressieve stemming is heeft in veel gevallen deze houding. Het bizarre is, dat het ook andersom werkt. Iemand die deze houding aanneemt voelt zich in praktisch alle gevallen direct moe en futlozer dan daarvoor.
Kies daarom voor een houding van zelfvertrouwen. Zet die grote glimlach, houd je rug rechtop en zorg dat jij zelfvertrouwen uitstraalt. Voor je het weet voel je het in je lichaam.
6. Prik door andermans bubbel van perfectie heen
Eén van onze belangrijkste behoefte als mens, is de behoefte om uniek te zijn. Dat is op zichzelf fantastisch – het effect is alleen zo sterk, dat we vaak geloven dat onze problemen ook uniek zijn.
Vast en zeker heeft niemand anders net zoveel gebrek aan zelfvertrouwen als jij. En het is voor niemand anders zo moeilijk om actie te ondernemen, als voor jou.
Ook al weten we ergens bewust wel dat dit onzin is, dit soort overtuigingen blijven zo nu en dan toch kriebelen.
De oplossing is om andere mensen beter te leren kennen, in plaats van te oordelen over wat je aan de buitenkant ziet. Door je eigen uitdagingen te delen zal je merken dat anderen ook hun uitdagingen met jou gaan delen. Hierdoor zul je merken dat juist ontzettend veel mensen dezelfde obstakels tegenkomen, als jij!
7. Focus op hoe jij anderen kunt helpen
Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat op het moment dat je vooral gefocust bent op je eigen prestatie (“Doe ik het wel goed?”). Met een gevoel van zelfvertrouwen ben je vaak eerder gefocust op de ander.
Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik twee keuzes: ik kan mezelf afvragen hoe goed ik schrijf, of ik alles wel correct spel en hoe ik overkom. Of, ik kan mezelf afvragen wat de belangrijkste dingen zijn die jij nu kan leren. Hoe jij dit kan toepassen, en wat jij hieraan gaat hebben.
In het tweede geval ben ik veel zelfverzekerder. Door de focus op de ander te leggen, blijft er simpelweg minder tijd en energie over om je zorgen te maken over je eigen prestatie.
8. Wees dankbaar voor alles dat je al hebt
Dankbaarheid is een van de meest krachtige emoties die er zijn. Het leidt ertoe dat je de grote én de kleine dingen in het leven waardeert, en die waardering leidt tot zelfvertrouwen.
Op het moment dat je gelukkig en dankbaar bent voor wat je nu hebt, waarom zou je dan nog onzeker zijn?
Dankbaarheid kan simpelweg onstaan door jezelf iedere avond de vraag te stellen: “Waarom ben ik dankbaar dat ik vandaag mocht leven?”.
9. Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder je wordt
Oefening baart kunst. Op het moment dat je het gevoel hebt dat je goed bent in wat je doet, krijg je hier meer zelfvertrouwen voor. Wanneer je bezig bent met iets waar je goed, in bent merk je waarschijnlijk zelfs dat je luider praat, rechter op staat en vaker glimlacht.
Hier komt opnieuw de kracht van visualisatie om de hoek kijken. Oefenen doe je zowel in de praktijk als in je hoofd. Op het moment dat je vaker oefent, kom je op het punt dat je je tot in detail kan voorstellen hoe je deze actie onderneemt. Zo zal je precies zien hoe jij gaat slagen in datgene dat jij doet.
Doordat je zo’n duidelijk beeld hebt van hoe jij gaat slagen, krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Dit gevoel van zelfvertrouwen zorgt er weer voor dat de kans dat je slaagt, drastisch groter wordt!
10. Zie jezelf zoals je jezelf wilt zien
Als we het hebben over visualisatie, dan komen we al snel terecht bij je zelfbeeld; het beeld dat je de afgelopen jaren hebt opgebouwd van wie je bent, wat je doet en wat je kan.
Jouw gevoel van zelfvertrouwen ligt opgeslagen in je zelfbeeld. Het hangt sterk samen met hoe tevreden je op dit moment bent over je zelfbeeld.
Op het moment dat je jouw ogen sluit en je voorstelt dat je jezelf ziet – is dat dan een beeld waar je blij van wordt? Of is het een beeld dat jou teleurstelt?
Wat zou je kunnen doen om dit beeld positiever te maken?
Hoe zou je jezelf, als het ware, in een nieuw daglicht kunnen zetten?
Het is zeer waardevol om deze vragen voor jezelf te beantwoorden. Met de inzichten hieruit kun je gaan bouwen aan een positiever zelfbeeld en sterker zelfvertrouwen.