6 krachtige stappen om je faalangst te overwinnen
Je zou denken dat je als je president bent, je behoorlijk veel stress hebt.
De werkdruk, de speeches, het publieke oog, de zware beslissingen die je moet maken… en dan hebben we het nog niet eens over de druk gehad om succesvol te zijn. Als je de president bent en je faalt, tja, dan zijn de geschiedenisboeken vast niet zo aardig voor je.
Om eerlijk te zijn krijgen wij al stress bij de gedachte aan deze baan.
Echter was het Franklin Roosevelt die zei: “Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.”. Blijkbaar is het dus toch mogelijk om geen angst te hebben – zelfs als je de president van Amerika bent.
Voor ons gewone burgers is faalangst iets wat we wel af en toe tegenkomen. Ook al zijn we geen president (althans, nu nog niet), we ervaren vaak de druk om succesvol te zijn, keuzestress en de werkdruk waar we aan worden blootgesteld – laat staan de angst die we ervaren om te falen. In dit artikel gaan we bespreken waar deze angsten vandaan komen en hoe je ze kan overwinnen.
Waarom hebben we faalangst?
Faalangst wordt door iedereen anders ervaren. Het kan dus veel verschillende dingen betekenen, per persoon verschillend, maar sommige aspecten van deze angst zijn ‘vaak voorkomend’. Mensen willen gemiddeld gezien graag vermijden om:
- Onzekerheid te ervaren over hoe de toekomst eruit ziet
- Ons zelfbeeld/zelfvertrouwen te verminderen
- Mensen waar we om geven, te kwetsen
- Het ‘verkeerd’ te hebben of tegen de status-quo in te gaan
Dus, geen zorgen – iedereen heeft dit gevoel van angst wel eens. Gelukkig heb je de eerste stap al gezet richting dit artikel, en richting jezelf een meer zelfverzekerd, succesvol leven geven. Laten we beginnen!
Let the fear of failure be the background noise of your success.
1. Get real(istic)!
Als je je toekomst (en het succes dat je wilt) aan het plannen bent, is het belangrijk om je doelen realistisch en specifiek te stellen. Als je doel is om ‘een betere werknemer’ te worden, dan is het niet zo gek dat je angst ervaart – de druk van hoe, waarom, en wat is enorm!
Deel je doel op in deze zes onderdelen en schrijf het antwoord m.b.t. jouw doel voor elk onderdeel op:
Wat?
Wat is het, precies, dat je wilt bereiken? Wees heel specifiek, focus op de details van je doel. Bijvoorbeeld: in plaats van te zeggen “Ik wil een betere werknemer worden”, schrijf: “Ik ga dagelijks in de lunchpauze met collega’s praten en ik ga wekelijks (elke vrijdag) collega’s om feedback vragen”.
Waarom?
Waarom wil je dit doel bereiken? Wat betekent het voor je? Waarom ben je gemotiveerd om dit te doen?
Waar?
Waar ga je aan je doel werken? Thuis, op het werk, in de sportschool?
Wanneer?
Wanneer zal je een specifiek deel van het doel, bereiken? Deel je doel op in kleine stukken. Als je dit doen, zal je een meer constant gevoel van vooruitgang en succes ervaren, en daarmee je angst verkleinen.
Wie?
Vraag jezelf: wie is er verantwoordelijk voor de uitvoering van dit doel? Zijn er nog andere mensen bij betrokken, of gaat het alleen om jou?
Hoe?
Hoe ga je het doel wat je net hebt opgeschreven (vooral je antwoord op de Wat-vraag), bereiken? Maak een plan van aanpak over de acties die je kan ondernemen om je doel te bereiken.
Een laatste belangrijke vraag die je jezelf kan stellen is de volgende: Wat levert het bereiken van dit doel mij op?
Geeft het je succes, zelfverzekerdheid, het gevoel dat je iets bereikt hebt, of vrije tijd? Focus op dit resultaat als je veel druk ervaart – het zal je doel dan nog meer de moeite waard maken.
2. Stop uitstelgedrag
Je zou misschien niet denken dat uitstelgedrag veel te maken heeft met faalangst, maar het tegendeel is waar. Onderzoek wijst uit dat mensen die hoog scoorden op uitstelgedrag, ook een hogere score hadden op faalangst. Dit betekent dat hoe meer we uitstellen, hoe groter de angst wordt voor hetgeen dat we uitstellen.
Hoe meer angst we voelen over onze doelen, hoe waarschijnlijker het wordt dat we geen actie zullen gaan ondernemen om onze doelen te bereiken. Klinkt niet heel productief, of wel?
Dus, wat kan ik eraan doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je uitstelgedrag te stoppen, en hiermee je angst voor de uitkomst van je doelen te verminderen.
De twee-minuten-regel
Wanneer er een taak voorbij komt die je normaal zou uitstellen of niet zou willen doen, vraag jezelf dan: “Zal het uitvoeren van deze taak minder dan twee minuten in beslag nemen?” Als het antwoord ja is, doe het dan meteen. Dwing jezelf om productief te zijn voor maar twee minuten. Wat heb je te verliezen als het maar zo weinig tijd in beslag neemt?
Haal je afleidingen weg
Stop met je vrienden berichten te sturen, proberen te werken en te reageren op je Facebook-uitnodigingen – allemaal tegelijkertijd. Als je werkt, werk dan ook echt. Haal je afleidingen weg (of dit nu mensen zijn, je telefoon of je laptop) zodra je je probeert te focussen op werk. Maak het jezelf gemakkelijk!
3. Kijk naar je attitude
Als we het hebben over onze focus op de uitkomst van een gebeurtenis, is het belangrijk om op te passen dat we geen negatief perspectief hebben. Vaak, als iets niet precies gaat zoals we verwachten, schrijven we het onmiddellijk af als falen. Dit is alles-of-niets denken, wat ervoor zorgt dat je de wereld wel heel veroordelend en zwart-wit bekijkt. Het is allemaal of goed, of slecht.
Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently.
De volgende keer dat je een andere uitkomst ervaart dan je had verwacht, breng dan wat nuance aan in je gedachten. In de laatste paragraaf zullen we het hebben over een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je negatieve gedachten onderuit te halen wanneer het over falen gaat.
4. Vergelijk alleen met jezelf
Het is zo makkelijk om, zodra dingen niet gaan zoals je hebt gepland, jezelf te gaan vergelijken met anderen. Maar onthoud dat andere mensen niet exact hetzelfde pad als jij bewandelen. Ze hebben misschien andere sterke kanten dan jij, maar ze hebben ook zeker (andere) minder sterke kanten.
Don’t compare your inside with someone else’s outside.
Wellicht ben je bang dat mensen je beoordelen omdat je de dingen doet die je wilt doen, op de manier waarop jij ze wilt doen.
De manier waarop mensen waarnemen wat je doet, is alleen het resultaat van hun eigen ervaringen, mening en hun verwachtingen – iets waar jij geen controle over hebt. Zodra wat jij doet niet overeenkomt met hun verwachtingen, wiens probleem is dat dan? Precies; niet het jouwe.
Er zullen altijd mensen zijn die ‘beter’ lijken in iets, maar dat is oké. Houd in gedachten dat wanneer je merkt dat je jezelf aan het vergelijken bent met anderen, je geen controle hebt over die anderen. Waar je wel de controle over hebt, zijn jouw eigen acties en hoe je ervoor kiest om je angsten onder ogen te komen.
5. Mail ‘em away
Als je angst of twijfels voelt over iets, is het het makkelijkste om te blijven luisteren naar die stem in je hoofd. “Je gaat dat doel niet bereiken…” “Dat kan je niet…”, “Je bent daar niet goed in…”
Klinkt dit bekend? Zo ja – geef die stem een echte stem.
- Ga naar je e-mailprovider (Gmail, Hotmail, etc.) en maak een nieuw e-mailaccount aan. Noem het hoe je maar wil – je kan het zelfs een fictieve naam geven (hulp nodig?).
- Als je het account hebt aangemaakt, log in, en maak een nieuwe e-mail.
- Vervolgens schrijf je alle dingen op die er in je opkomen. Elke saboterende, negatieve, angstige gedachte die je hebt, alle worst-case-scenario’s die je voor je ziet – schrijf ze allemaal op!
- In de ‘Aan:’-balk, type je je eigen, echte, e-mailadres in.
- Klik op ‘verzend’!
Nadat je deze stappen hebt gevolgd, denk even aan andere dingen, aan alles behalve je vervelende gedachten. Ga weer even werken, maak een kleine wandeling – leid jezelf even af.
Later op de dag, open je e-mail opnieuw en zie hoe je (uiteraard) een mail hebt ontvangen van dit fictieve karakter. Lees hem hardop voor aan jezelf. Klinken de gedachten en verwachtingen die je jezelf gestuurd hebt, nu net zo overtuigend als toen je ze stuurde?
Wat je hierna doet kun je zelf bepalen – je zou bijvoorbeeld ritueel al deze e-mails kunnen verbranden (=verwijderen). Als dat niet je stijl is, zou je ze ook kunnen beantwoorden met tegengestelde argumenten – bewijs hoezeer jij de baas bent, in plaats van die saboterende gedachten!
6. Maak van je falen je toekomstige succes
Falen, in deze maatschappij, is een term met een erg negatieve associatie. Wanneer we denken aan ‘falen’, associëren we dit automatisch met woorden als ‘loser’.
Falen, in onze ogen, is slecht.
Maar wat als dat niet zo was?
Wat als falen je alleen maar verder zou brengen?
In werkelijkheid is falen niets meer dan het geprobeerd hebben.
Er zijn veel verschillende manieren om je faal-momenten anders te bekijken. Om dit te doen, zul je moeten:
- Bijhouden wat het nu precies is dat niet werkte (en wat wel!) en waarom
- Bijhouden welke specifieke actie je kunt verbeteren, en hoe
- Vraag jezelf: “Wat heb ik geleerd van deze ervaring?” (zelfs de kleinste lessen tellen mee!)
- Waardeer het ‘falen’. Is het niet zo dat het je nieuwe informatie heeft gebracht om mee te werken en dat het je daadwerkelijk zal helpen tegenslagen te vermijden in de toekomst?
Defeat is not the worst of failures. Not to have tried is the true failure.
Plan vooruit hoe je bovenstaande punten kunt toepassen tijdens het behalen van je (nieuwe) doel. Als je inziet wat jouw sterke kanten en verbeterpunten zijn, ben je meer ontspannen zodra je nieuwe acties onderneemt.
Je faalt alleen, zodra je ophoudt het te proberen
Om te leven naar de bovenstaande woorden van Elbert Hubbard: de volgende keer dat je het gevoel hebt dat je faalangst de overhand krijgt: vergeet niet om jezelf te ‘checken’ voor negatieve gedachtepatronen. En als je er niet vanaf kan komen; mail ze weg!
Om te voorkomen dat je in de toekomst faalangst ervaart, impliceer de twee-minuten-regel, haal de afleidingen weg uit je omgeving en maak je plannen concreet, specifiek en meetbaar (zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd).
Als je planningen maakt, vergeet niet je eerdere ‘gefaalde’ pogingen te onthouden (en te waarderen!), om te zien wat je kan doen om te voorkomen dat je die herhaalt. Evalueer je eigen krachten en zwakke kanten, om je plan van aanpak makkelijk haalbaar te maken.
Als je deze manieren onbevreesd toepast in je leven, zullen je faal-momenten alleen maar ‘minder succesvolle’ pogingen worden, op je weg naar succes. The only way from here on out, is up!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!