
Geen angst voor verandering meer met deze handige inzichten
Bang zijn voor verandering is een hele natuurlijke staat van zijn voor mensen.
Maar waarom?
Omdat mensen – ja, bijna allemaal – van routine houden. Mensen houden ervan om zich veilig te voelen, en er is weinig wat we niet willen doen om dat veilige gevoel vast te houden. We vinden het fijn om de controle te hebben over wat er gebeurt. Bang zijn voor verandering maakt ons niet gek of ‘niet in orde’ – het maakt ons menselijk.
Echter komt het niet altijd goed uit om angstig te zijn wanneer een mogelijke verandering zich voordoet. Stel je voor dat je die nieuwe baan aan wil nemen omdat het als een echte uitdaging is. Maar je collega’s op je huidige werk zijn zo aardig… Je bent zo gewend aan de werk-routine die je hebt opgebouwd, je weet alles over je werk en de mensen – je voelt je helemaal veilig en op je gemak.
Hetgeen je in deze situatie spannend vindt, is de verandering. Een andere omgeving, een stap uit je comfort-zone; je laat je ‘safety net’ eigenlijk los.
In dit artikel zullen we uitleggen waar deze angst vandaan komt en wat je kan doen om te zorgen dat verandering (of de angst ervoor) minder effect op je heeft!

Waar komt deze angst vandaan?
Onder angst voor verandering verstaan we een aantal dingen. Zoals eerder genoemd is het zo dat mensen die angst ervaren voor verandering, eigenlijk angst ervaren om hun veiligheid te verliezen. Een paar andere dingen hebben ook met veranderings-angst te maken:
- Faalangst
- Laag zelfvertrouwen
- Sociale schuld
We zullen voor elk van deze onderwerpen uitleggen hoe ze jouw perspectief op (of angst voor) verandering beïnvloeden.
1. Faalangst
Angst voor verandering heeft veel te maken met faalangst. Gezien we pijn en falen willen vermijden, is het veiliger om helemaal niets te doen en te blijven waar we zijn.
Echter, als je erover nadenkt, is falen de enige manier om success te bereiken. Benjamin Franklin zei ooit: “When you are finished changing, you’re finished”. Wij zijn het met hem eens!
2. Laag zelfvertrouwen
Als we weinig zelfvertrouwen ervaren kunnen gedachten als “Ik ga falen”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik kan dat niet” of “Ik zal dat nooit halen”, in ons opkomen. Hoe vaker we dit soort gedachten hebben, hoe meer we ze geloven.
Door verandering te vermijden zodra we twijfelen aan onszelf, vermijden we de confrontatie met deze twijfel aan onszelf (en dus met ons lage zelfvertrouwen). Angst voor verandering weerhoudt je ervan om iets te doen aan dat zelfvertrouwen. Als je meer zelfvertrouwen ontwikkelt, zul je minder angst voor verandering ervaren!

3. Sociale schuld
Soms zijn we bang voor veranderingen, omdat we bang zijn voor de effecten ervan op de mensen om ons heen. We vinden de behoeften van anderen dan belangrijker dan onze eigen behoeften.
Ieder mens heeft mentale ‘regels’, die je kunt herkennen aan woorden als ‘moet’, ‘zou/zou moeten’, ‘hoort (te doen)’. Verandering betekent dat je deze mentale regels en verwachtingen breekt – wat angst veroorzaakt.
In waarheid bestaan deze regels vooral in je gedachten, en niet in de gedachten van anderen. Iedereen heeft zijn eigen normen, en als jouw gewenste verandering ingaat tegen de normen van anderen dan zijn zij het die zich moeten aanpassen – niet jij!
Not making a decision is also a decision. It’s the decision not to grow.
Het zit in de menselijke natuur om (achteraf) argumenten te verzinnen waarom we datgene dat we wilden, niet hebben gedaan. We verzinnen redenen waarom de keuzes die we (niet) maakten, goed en doordacht waren. Hiermee geven we onszelf bevestiging dat het ‘goed’ is dat we in onze comfort-zone zijn gebleven en dat niets engs of spannends is gebeurd.
Maar zolang we in onze comfort-zone blijven, blijven we hetzelfde; aan jou de keus of je dat wil of niet.

Waarom hebben we angst voor verandering?
Anthony Robbins zei het, en wij zijn het er mee eens; “The secret to success is learning how to use pain and pleasure, instead of having pain and pleasure use you”. Wellicht heb je al eens gehoord van het pijn/plezier-principe; simpel gezegd bestaat deze theorie uit de twee aspecten die ons motiveren en demotiveren in het leven.
Plezier is waar we naar op zoek zijn, wat we willen bereiken. Pijn is wat we met alles proberen te vermijden. Een heel natuurlijke benadering, want wie zoekt er nou expres pijn op?
De pijn die je creëert door angst te hebben voor verandering, bestaat alleen in jouw gedachten en beleving. Maar als je iets nieuws niet eerder hebt gedaan, hoe kan je dan weten dat het je pijn zal opleveren? De pijn bestaat alleen in je hoofd, wat het alleen maar makkelijker voor je maakt om het te veranderen in plezier!

Bijvoorbeeld: je twijfelt (misschien zijn het al niet eens meer twijfels – je weet al bijna zeker dat je die nieuwe baan niet gaat nemen). Je wil er wel voor gaan, maar je bent bang. Waarom zou je het plezier en de veiligheid die je nu ervaart, opgeven? Het plezier van in je comfort-zone blijven is risicovrij.
Op dit moment ben je veiligheid aan plezier aan het koppelen, en verandering aan pijn.
Wat zou er gebeuren als je er bij stilstond dat je echt plezier vindt in verandering? Dit zou een compleet nieuwe blik op deze uitdaging (en andere uitdagingen in je leven) teweeg brengen. De dingen die voor ons het engst lijken zijn de dingen waar we het meeste van leren – en die ons het meeste opleveren!
It’s ok to be scared. Being scared means you’re about to do something really, really brave.
‘Een nieuwe baan’ staat gelijk aan ‘onbekend gebied’, wat weer gelijk staan aan ‘pijn’. In je safety-net blijven staat gelijk aan plezier. Maar hoe veel plezier is het echt als je jezelf ervan weerhoudt nieuwe dingen te ervaren?

Bekijk het op deze manier: iedere keer dat er een uitdaging of verandering zich voordoet op je pad, kijk niet naar de pijn die je verwacht dat het zal brengen – zoek naar het plezier. Vraag jezelf af: “Welk plezier zal het me opleveren als ik in mijn veilige- en comfort-zone blijf en niets doe (deze kans niet neem)?”, en “Welk plezier zal het me opleveren als ik dit risico neem en deze kans pak?”.
Het pijn/plezier principe is niet alleen van toepassing op grote keuzes en veranderingen, maar ook op kleinere keuzemomenten. Zal ik vanavond weer hard-core aan het bier gaan, of zal ik vroeg naar bed gaan en de voordelen (het plezier) daarvan in de ochtend merken?
Wat kan ik eraan doen?
Wat levert het je op als je van je angst voor verandering af bent? Nou – een gehele nieuwe wereld van mogelijkheden, waarin je kan groeien en die je kan ervaren!
Onthoudt dat het net zo veel gaat om het proces, als om het resultaat. Als je nieuwe kansen pakt en ‘faalt’, zie het niet als falen maar als leren; als positieve feedback.
Denk aan wat je hebt geleerd van deze ervaring en wat je de volgende keer zou kunnen verbeteren. Je hebt deze eerste stap naar verandering al gemaakt, dus de volgende stappen zullen veel makkelijker zijn!

Als je (door laag zelfvertrouwen) gedachten hebt als: “Ik ga falen”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik kan dit niet”; schrijf dan het volgende voor jezelf op:
- Welke positieve eigenschappen/kwaliteiten heb ik, die ik in deze situatie zou kunnen gebruiken?
- Wat zou de meest negatieve uitkomst zijn? Wat zou dit inhouden?
- Wat zou de meest positieve uitkomst zijn? Wat zou dit inhouden?
- Wanneer was de laatste keer dat ik iets nieuws probeerde?
- Wat heb ik geleerd van die laatste keer? Wat leverde het me op?
The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old but building the new
Hoe verander ik mijn attitude/mindset?
Zorg ervoor dat je keuzes niet beïnvloed worden door de mogelijke gedachten van de mensen om je heen; uiteindelijk gaat het om jouw groei. Denk je niet dat de mensen die om je geven blij voor je zullen zijn, als ze je positieve veranderingen zien?
Onthoudt ook dat er altijd een derde optie is. Misschien zie je deze niet, omdat je kiest tussen iets nieuws en iets bekends – en dit is al spannend genoeg. Je zult de derde optie moeten creëren door je creativiteit te gebruiken, en je te focussen op mogelijke oplossingen. Focus daarop in plaats van op datgene dat je angst geeft. Verdeel je aandacht met zorg, want wat je aandacht geeft, groeit!

Friendly advice
Een andere goede tip voor wanneer je negatieve gedachten hebt, is om jezelf te vragen: “Wat ik nu tegen mezelf zeg, zou ik dat ooit tegen mijn beste vriend(in) zeggen?”. Als het antwoord nee is – waarom zeg je het dan tegen jezelf?
Draai dit dus om. Wat zou je zeggen tegen een vriend(in) die denkt dat hij/zij aan het falen is, of tegen een vriend(in) die dezelfde (negatieve) gedachten heeft als jij hebt? Waarschijnlijk zou je diegene positief en optimistisch benaderen. Geef het advies voor hem/haar aan jezelf!

Spijt is enger dan veranderingen
Het is belangrijk om je prioriteiten helder te hebben, als je van je angst af wil komen. Als focus op angst en veiligheid behouden jouw prioriteit is, zou je spijt kunnen krijgen van kansen die je hebt laten liggen.
Als je groei jouw hoogste prioriteit maakt, zul je nooit denken: “Wat als ik die baan wel had genomen? Wat als ik wel was verhuisd? Wat als ik dat toneelstuk had gedaan? Hoe zou mijn leven er dan nu uitzien?”. Zorg er ook voor dat de mogelijke gedachten van anderen jou in niets tegenhouden – kies voor je eigen geluk.
Gedachten als “Ik ben niet goed genoeg” helpen je nooit om te groeien. Als je deze gedachten verandert, verander je je attitude over je leven. Want, in realiteit; op welke manier helpen je negatieve gedachten je?
Je focussen op hoe comfortabel je je voelt in je mentale safety-net, houdt je tegen van groei en van nieuwe dingen ervaren. Kies ervoor om te groeien en om al je uitdagingen zelf te ervaren!
Change is hard at first, messy in the middle and gorgeous at the end.
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!