Vind de baan die jou écht gelukkig maakt
Wil je deze baan eigenlijk wel écht?
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag.
Als je antwoord hierop volmondig “Ja, absoluut!” is; gefeliciteerd! Je bent je dromen aan het nastreven. Maar als je antwoord is “Weet ik eigenlijk niet”, of “Nou, niet echt, maar het is zo voor de hand liggend” – dan wordt het tijd om eens uit te zoeken waar het idee van deze ‘droombaan’ dan precies vandaan komt. Misschien is het je met de paplepel ingegoten om later een bedrijfje op te zetten dat tweedehands hoeden verkoopt, omdat je vader dat ook deed en dit van jou verwacht. Maar wil je het zelf in dat geval wel net zo graag?
Veel mensen starten een bedrijf of werken richting een bepaalde loopbaan, omdat ze het idee hebben dat dit bij hen past. In bepaalde gevallen is dit zo, alleen is dit in veel gevallen ook niet zo.
Wellicht ben je beïnvloed door je omgeving en heb je jezelf (onbewust) geïndoctrineerd met bepaalde ideeën en overtuigingen. Maar wat als je nu eens écht gaat kijken naar wat je wilt en waar jouw hart ligt?
Wat heeft invloed op mijn keuzes en doelen?
Invloed vanuit de omgeving
Misschien ben je beïnvloed door je omgeving die elke keer bleef zeggen; “Je moet écht iets met kinderen gaan doen.” of “Je moet écht iets met planten gaan doen!”, “Je bent daar zo goed in!”. Hoe vaker je dit hebt hoort, hoe meer je het je eigen maakt en hoe meer je je ermee identificeert en jezelf misschien wel een doel hebt aangepraat dat eigenlijk helemaal niet bij je past. En daar kom je dan soms halverwege, of zelfs te laat, achter.
Ook de media kan een grote invloed uitoefenen op je loopbaan. Beperkende, maar nog steeds bestaande overtuigingen als “Vrouwen kunnen niet aan de top staan”, “Mannen kunnen niet met kinderen werken”, “Daar kunnen geen vrouwen werken, dat is echt een mannenwereld.”, kunnen van invloed zijn. Misschien als je dit zo leest denk je: iedereen weet allang dat dit onzin is. Maar ga eens bij jezelf na; heb je dit nooit zelf gedacht? Heb je je misschien daardoor wel eens laten tegenhouden om op een bepaalde plek te solliciteren?
Everything you do now, is for your future. Think about that.
Extrinsieke motivatie (moeten) of intrinsieke motivatie (willen)
Zodra je ergens aan begint en je motivatie niet groot genoeg is, wordt het lastiger om het waar te maken. Je werkt ontzettend hard, maar zodra je geen intrinsieke motivatie ergens voor hebt (hoe lang je ook blijft doorgaan), is er een kans dat je een burn-out over jezelf afroept.
Het is zonde om ergens aan te beginnen en er halverwege achter te komen dat dit toch eigenlijk niet is wat je wilt. Natuurlijk komt dit vaak genoeg voor en daar is ook niet zoveel mis mee; fouten maken bestaat immers niet, slechts leermomenten. Dus ook van dit pad dat je bent ingeslagen, valt genoeg te leren. Maar om dit een eventuele volgende keer te voorkomen, is het belangrijk om na te gaan wie jij bent, wat jouw waarden zijn en wat jij wilt bereiken in het leven.
Extrinsieke motivatie
Werken voor een salaris, het bedrijf van je ouders overnemen omdat zij jou graag die plek willen zien vervullen. Werken vanuit extrinsieke motivatie betekent dat we werken omdat er sprake is van een beloning of dreiging, buiten de taak zelf. Als je werkt puur om een dak boven je hoofd te houden, dan is dat jouw extrinsieke motivatie. Natuurlijk streeft ieder mens naar veiligheid en zekerheid, maar zodra jij alleen extrinsiek gemotiveerd bent tijdens het werken:
- Heb je meer aansturing nodig
- Ben je minder betrokken bij wat je doet
- Maak je meer fouten
- Ben je minder productief (lees ook over je productiviteit vergroten op de werkvloer)
- Beleef je minder plezier in het uitvoeren van je baan
- Vergroot je de kans op een eventuele burn-out
Intrinsieke motivatie
Zodra je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het echt wilt en omdat je het leuk vindt om te doen. Dit komt dan vanuit je eigen waarden, interesses en behoeften. (Hoe je je waarden kunt achterhalen bespreken we kort verderop in dit artikel. Mocht je nu al meer willen weten over wat jouw kernwaarden zijn, kan dat ook!)
Bij intrinsieke motivatie:
- Werk je omdat je het zelf wilt
- Ben je productiever en creatiever
- Ben je meer tevreden over je werk
- Ben je trotser op wat je bereikt
- Heb je vaak meer concentratie
- Lever je hogere kwaliteit werk
- Ben je beter in staat jezelf aan te sturen
Beperkende en krachtgevende overtuigingen
Wat ook invloed heeft op het maken van bepaalde loopbaankeuzes, zijn je (onbewuste) beperkende overtuigingen. Heb jij deze bij jezelf al ontdekt? Ga eens na hoe vaak jij misschien wel tegen jezelf zegt: “Oh, dat lijkt me eigenlijk heel erg leuk om te doen, maar ik kan dat toch niet.” Of: “Dat zou heel goed bij me passen! Maar ik ben nu al te laat, ik heb al een studie in een andere richting gedaan.”
Al deze beperkende gedachten zorgen ervoor dat jij de dingen die je eigenlijk echt wilt doen, laat. Je laat ze omdat je denkt dat het toch niet kan, dat het ‘raar’ is, dat jij niet thuishoort in zo’n wereldje, of je maakt jezelf wijs dat je het uiteindelijk toch niet zo leuk zou vinden (puur omdat je het niet durft). Zonde!
Zelfvertrouwen
Beperkende overtuigingen komen vaak voor bij mensen die laag zelfvertrouwen hebben. Je gelooft misschien niet zo erg in je potentie en vaardigheden, of je ziet nog niet in wat je allemaal kunt. En waar je je op focust, groeit. Dus wanneer jij ervoor kiest om te focussen op je negatieve gedachtegang (“Ik kan dit niet”), zal dit groeien en zul je je dromen ook niet waarmaken in de nabije toekomst. Deze gedachten nemen de overhand, zonder dat je het heel bewust in de gaten hebt. Je blijft dit keer op keer, dag na dag, tegen jezelf herhalen en hoe langer je dit doet, hoe meer je erin gaat geloven.
It always seems impossible, until it’s done.
(Onbekende) kernwaarden
Misschien heb je nog nooit stilgestaan en eens nagedacht over wat nu exact jouw beweegredenen zijn in het leven. Mensen die hun kernwaarden niet kennen, vinden het lastig om richting te geven aan hun leven. Ze doen iets, maar ze weten niet exact waarom. Je kernwaarden bepalen uiteindelijk je toekomst. Een quote uit het artikel wat zijn jouw kernwaarden:
“De reden dat we ze kernwaarden noemen in plaats van simpelweg ‘waarden’, is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen en zelfs wie je bent.”
In het artikel wordt ook gesproken over wanneer jij niet weet wat je kernwaarden zijn, het lastiger is om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je wilt veranderen.
Hoe kom ik erachter wat ik wel écht wil?
Bewustwording van invloeden van buitenaf
Ten eerste; word je eens bewust van de invloeden van buitenaf. Zoals we net hebben besproken kunnen deze in je onderbewuste zijn geworteld, zonder dat je er erg in hebt. Elke keer wanneer je een opmerking krijgt van je omgeving of invloed vanuit de media, positief of negatief, wees dan kritisch.
Ga bij jezelf na: “Is dit echt zo? Waar baseren zij dit op? Past dit wel bij mij?” Dit soort uitspraken kunnen vaak tussen neus en lippen door worden gezegd; ook door jezelf. Wees dus voorzichtig in je woordkeuze zodra je in gesprek bent met anderen, en let op de woordkeuze van de ander. Herken en vermijd woorden als ‘nooit’ en ‘onmogelijk’.
Waar ligt je intrinsieke motivatie?
Zoals net beschreven zijn alle dingen die je voor een ander doet (of voor zaken als een dak boven je hoofd) extrinsieke motivatie zijn, en deze hou je dus niet lang met plezier vol. Je productiviteit en concentratie gaat achteruit, je wordt minder betrokken en beleeft veel minder plezier. Ga op zoek naar jouw intrinsieke motivatie: als je bijvoorbeeld een bedrijf wilt opzetten of ergens wilt gaan solliciteren, ga dan eens na:
- Wat maakt nu echt dat ik deze baan zo graag wil?
- Waarom past dit zo goed bij mij?
- Wat haal ik eruit als ik hier ga werken?
- Wat is de plezier-kant van deze baan/uitdaging?
Beperkende overtuigingen omzetten naar krachtgevende
Op het moment dat jij je bewust wordt van je beperkende overtuigingen, is de eerste stap om je hierdoor niet meer te laten beïnvloeden al gezet. Zodra je je realiseert dat jij zo’n beperkende overtuiging hebt, sta dan even stil en bedenk voor jezelf het tegenovergestelde van deze overtuiging. Bedenk een overtuiging die jou juist kracht geeft. Een paar voorbeelden:
Beperkend:
- “Ik ben hier niet slim genoeg voor.”
- “Ik ben hier te oud / te jong voor.”
Krachtgevend:
- “Ik heb genoeg kennis en kan heel veel bijleren.”
- “Ik heb juist als jonger persoon of ouder persoon veel toe te voegen met mijn andere visie.”
Hoe vaker je een beperkende of krachtgevende gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en dit waarmaakt. Dus focus je alleen op de krachtgevende gedachten en je zult snel merken hoeveel positieve invloed dit heeft op jouw gedachtegang en vertrouwen in jezelf.
Zelfvertrouwen
Je zelfvertrouwen groeit door je eigen gedachtegang en ervaringen. Het omzetten van beperkende overtuigingen naar krachtgevende zorgt er weer voor dat jouw zelfvertrouwen groeit. Je vertrouwt er in dat je iets wél kunt bereiken. Hoe vaker jij tegen jezelf zegt “Ik ben altijd onzeker, ik ben nu eenmaal een onzeker persoon”, hoe meer je hierin gaat geloven.
Pak juist die spannende en angstige uitdagingen aan; hier leer je van, en je zelfvertrouwen zal ervan groeien. De dingen waar je het meest van leert zijn immers de dingen waar je het meest angstig voor bent!
If it doesn’t challenge you, it won’t change you.
Je waarden leren kennen
Zodra jij je waarden kent en weet waar je naar streeft, zal je doelgericht aan de slag gaan en zal niets wat jou eerder in de weg stond, je nog in de weg staan. Je weet wat je wilt, en gaat daar met de volle 100% voor. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een aantal beren op de weg tegenkomt, maar zie deze als interessante uitdagingen waarin je jezelf nog beter leert kennen en het het oh-zo-veel-leuker maken om uiteindelijk je doel te bereiken.
Zodra jij je een aantal van deze, of alle strategieën/tips toepast, kun jij erachter komen of jouw baan daadwerkelijk jouw droombaan is. Het zou zonde zijn te blijven hangen in iets dat eigenlijk niet bij je past, toch? Word je bewust van wat je écht wilt, en ga voor die droombaan!
Lees in dit artikel ook hoe jij een knallende sollicitatie kunt neerzetten om die droombaan binnen te slepen.
De enige die jou tegenhoudt in het bereiken van je doelen, is jijzelf. Dus pak je gedachtegang en daarmee je acties aan, en je zult een wereld van verschil gaan zien.
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!