
Ben jij coach? Zo zorg je dat je de (redders)rol kunt uitschakelen
Ben jij coach in jouw zakelijke leven en merk jij dat je privé-omgeving ook beroep doet op jouw ondersteunende kwaliteiten? Ben jij in de (vrienden)kring vaak degene met wie problemen worden gedeeld en begint deze rol van hulpverlener jou tegen te staan? En wanneer switcht deze over naar de reddersrol? Hoe zorg je voor een duidelijke grens? Of betrap jij jezelf erop dat je deze rol graag oppakt – bijna richting forceren? Lees in dit artikel hoe jij jezelf stand-by of uit kunt zetten als coach.
Zo zet je jezelf ‘uit’ als coach
Allereerst, het is geweldig dat jouw vrienden zich veilig voelen bij jou. En ook dat je het vermogen hebt om snel tot de kern te komen van wat iemand bezig- of juist tegenhoudt, dat je fijn kunt meedenken en iemand een steuntje in de rug geeft wanneer nodig. Koester deze kwaliteiten! Maar, als jij van coaching jouw beroep hebt gemaakt is het belangrijk om het verschil te (kunnen) maken tussen de gesprekken die je als coach voert en privé gesprekken.
Jouw binnenwereld legen
Ontaarden de gesprekken met jouw beste vriend(inn)en ook altijd in therapiesessies met tranen en knuffels? Een #coach durft te vragen… – Anoniem
Hieronder zie je een schematische weergave van jouw binnenwereld, via het NLP Communicatiemodel. Het is een soort reservoir van indrukken die binnenkomen en alles wat je daarbij denkt en voelt, een ‘verzamelvat’. Maar, deze moet je niet te veel laten vollopen, omdat dan je systeem overbelast raakt. Nu je vrije tijd én werkende uren zijn gevuld met zaken die niet zomaar uit je wegvloeien, omdat je ze van wezenlijk belang acht en in je geest en lichaam vasthoudt, is je vat vol en waarschijnlijk aan het overstromen. De balans is doorgeslagen. Zakelijk is dit veel beter te doseren, want je hebt met de informatie van je cliënten een minder grote emotionele verbinding. Nu jouw luisterend oor overuren draait, heb je iets als tegenwicht nodig: je zult moeten leren om het verzamelvat regelmatig te ‘legen’.

De reddersrol: zit jij erin?
Als jij (on)bewust nog vaak in de reddersrol schiet wanneer je met vrienden of familie bent, is dit een actie die jij als coach of hulpverlener onder de loep mag nemen. Vaak doet het beide partijen niet ten goede.
Ervaart diegene een probleem? Nee? Ga niet redden.
Ja? Vraagt diegene jou om te helpen? Nee? Ga niet redden.
Ja? Weet je op welke manier diegene hulp wil? Nee? Vraag het.
Ja? Krijg je hier energie van? Nee? Geef je grens aan.
Ja? Ook als deze situatie heel lang doorgaat? Nee? Geef je grens aan.
Ja? Ga lekker door.
7 manieren om je geest te reinigen
Een tuinman die de hele dag in de aarde heeft zitten wroeten, wast zijn handen. Een militair moet na een operatie debriefen en jij, die de hele dag naar problemen van anderen heeft zitten luisteren, moet je geest reinigen. Simple as that. Daar zijn verschillende manieren voor en je kunt ze uitproberen om te kijken wat voor jou werkt.
Vooral niks exotisch of hoogdravend, zoals:
- Een dagelijkse lange wandeling maken door de buurt
- Naar de wolken kijken en ‘dingen uit je hoofd laten waaien’
- Een douche nemen en je voorstellen dat alles wat niet bij jou hoort in het douchepuntje wegspoelt
- Muziek opzetten en dansen in de keuken
- Yin-yoga klasje volgen of je sportsessies opschroeven
- Elke dag een tijdje met gesloten ogen zitten en je aandacht op je ademhaling richten (wat je ook mediteren kunt noemen)
- Je palmen van je handen middenos je borst leggen, je ogen sluiten, diep naar je buik ademhalen en drie keer zeggen: Ik. Ben. Hier.
Herstel je messiascomplex
Ooit gehoord van het messiascomplex? Hierbij is er sprake van een machtsverhouding: de ander stelt zich kwetsbaar op en jij hoeft weinig van jezelf te laten zien. De focus op problemen van de ander is dan een veilige manier om te verbinden. Soms is er zelfs een neiging tot bewust het aansturen op andermans leed tijdens een gesprek zodat er veilig in de positie als adviseur gezeten kan blijven. Als dit je herkenbaar voor komt, is aan te raden om een totale detox in te plannen.
Doe een advies(geef)detox
Nee, het is niet te laat om je hiervan te ‘herstellen’. Maar neem jezelf vanaf nu voor om niemand in je privéleven meer advies te geven en ze in plaats daarvan aan te raden het met een therapeut te bespreken of het te laten bij ‘goh, wat vervelend’. Kijk ook eens hoe je zelf wat meer kwetsbaar kunt opstellen naar je vrienden. Op deze manier is de vriendschap veel meer in balans en zal deze binnen de kortste keren normaliseren.
Wil jij leren hoe je een gezonde rol als hulpverlener of coach kunt aannemen? Onze Master Coach opleiding is een vergevorderd mentor- en vaardigheden programma voor als jij het verschil wilt maken in het leven van anderen en om jezelf te ontwikkelen tot het hoogste niveau van coaching. Download de brochure.