Zelf bepalen hoe je je voelt? Zo doe je dat.
Soms voel je je blij, andere keren heb je een baaldag. Dat hoort simpelweg bij ons mens-zijn. In veel gevallen kun je er echter – door een portie meer bewustzijn – voor kiezen hoe je je voelt. Slachtoffer zijn van je gevoelens betekent weinig vrijheid en leidt je af van de dingen die belangrijk voor je zijn. In dit artikel nemen we je daarom mee in 3 NLP-tips die jou helpen om zelf te bepalen hoe jij je voelt.
“Stop being a prisoner of your past. Become the architect of your future.”- Robin Sharma
Driehoek van betekenis
De driehoek van betekenis wordt ook wel de blauwdruk van gemoedstoestand genoemd. Het resultaat van de drie zijden (focus, fysiologie en taal) zorgt voor de kracht tot veranderen en geeft brandstof aan de emoties die jij graag wilt voelen. Verander je één van de zijden van deze driehoek? Dat heeft de potentie om weer beweging in je blokkade (pijn) te laten ontstaan, en dus in je gevoelsleven. Verander één van de drie zijden en je ervaart een krachtige, positieve beweging richting positiviteit.
Fysiologie – De lichaamshouding en biochemische processen bepalen onze mentaliteit en emoties. Door je fysiologie te veranderen (bijvoorbeeld: je ademhaling, de stand van je schouders, je voeten of je complete houding), kun je je houding veranderen naar een houding van iemand met positieve gemoedstoestand. Zet je schouders dus eens wat rechter en je borst naar voren. Kijk omhoog in plaats van naar beneden. Merk je al op hoe dat je gemoedstoestand positief verandert?
Taal – De woorden die je gebruikt om een ervaring te beschrijven, worden de ervaring zelf. Jouw voorkeur in taal creëert de betekenis van een situatie. Wat zeg je tegen jezelf? Welke woorden gebruik je om een bepaalde situatie te omschrijven? Zijn ze positief, optimistisch en hoopvol? Door ervoor te kiezen je taal te veranderen, verander je ook jouw emoties over de betreffende situatie.
Focus – Vanuit welk gezichtspunt bekijk jij de wereld en wat trekt jouw aandacht? Waar jij je op focust, bepaalt je gevoel. Op welke dingen/ervaringen kun jij je op dit moment focussen zodat jij je geweldig gaat voelen?
NLP Tijdlijn Techniek: Negatieve emoties uit het verleden loslaten
Emoties als angst en boosheid kunnen heel functioneel zijn als reactie op reëel gevaar of ongepast gedrag van anderen. Minder functioneel is het als we last hebben van emoties die niets met de huidige situatie te maken hebben. Deze emoties zijn ergens in het verleden zijn ontstaan en steken keer op keer de kop op (bijvoorbeeld: bang zijn terwijl er geen gevaar is of overmatig boos worden omdat iemand zijn schoenen heeft laten slingeren).
Wil je dus zelf bepalen hoe je je voelt en jezelf vrijmaken van deze emoties? Ga aan de slag met de NLP Tijdlijn Techniek.
Negatieve emoties transformeren
‘Negatieve’ emoties uit het verleden kunnen een negatieve invloed hebben op het functioneren in het heden. Als het emmertje vol is, kan de spreekwoordelijke druppel het op de meest ongewenste momenten doen overlopen. Met een tijdlijntechniek kan het emmertje geleegd worden, door terug te gaan naar de kern van de emotie, het moment van ontstaan, en daar de emotie los te koppelen van de herinnering. De herinnering zelf blijft onveranderd maar in plaats van de emotie wordt nu de leerervaring meegenomen en worden nieuwe hulpbronnen toegevoegd. Zo krijgt de herinnering een andere betekenis in de tijdlijn.
De emoties waarmee vooral wordt gewerkt zijn: boosheid verdriet, angst, schuld en schaamte. Wil je weten hoe je deze techniek op de juiste manier uitvoert? Een NLP-coach kan je daarbij helpen óf je leert het zelf in de NLP Practitioner. Klik hier voor de brochure.
“Focus on where you want to go, not on what you fear.” – Tony Robbins
As if – frame
Een ‘As if’ frame is een proces waarbij een individu of groep zich gedraagt alsof het gewenste doel al behaald is. Daarbij kan ook gedaan worden alsof het om een andere entiteit of persoon gaat. ‘Doen alsof’ is een veelgebruikt instrument van coaches en psychologen! Een ‘As if’ frame vergroot je perceptie van de wereld en helpt om de weerstanden en beperkingen binnen je wereldmodel los te laten. Zoals Milton Erickson zei: “You can pretend anything and master it”.
‘Fake it until you make it’ oftewel (vrij vertaald) ‘doen alsof, totdat het werkelijkheid wordt’, is een manier om zelfvertrouwen op te roepen bij het behalen van de gewenste doelen. Dit proces zorgt voor een houding van (zelf)vertrouwen om het doel te bereiken.
Bluf is verbluffend
Bluf heeft soms een verbluffend effect! Zowel op je eigen interne houding, gedachten en gedrag, als op de reactie van je externe omgeving. Je voorkomt ermee dat je blijft hangen in de weerstand van ‘dat kan ik toch niet’.
In het artikel ‘How You Too Can Be an Optimist’ in Prevention wordt een onderzoek aan Wake Forest University aangehaald. Wetenschappers verzochten een groep van vijftig studenten om zich extrovert te gedragen tijdens een groepsdiscussie van een kwartier, ook al hadden ze daar geen zin in. Hoe assertiever en energieker ze waren, hoe gelukkiger ze zich voelden!
Een ‘As if’ frame helpt dus om je doel te visualiseren als resultaat. Hoe wil jij je graag voelen? Welke emoties wil jij ervaren? Stel je voor dat dat doel al bereikt is. Denk aan deze verschillende vormen van ‘doen alsof’:
- Tijd (verplaats je in de toekomst)
- Persoon (stel je in de plaats van iemand anders)
- Informatie (stel je voor dat je de kennis al hebt)
- Gedrag (doe alsof je iets al kunt)
Wil je meer weten over het reguleren van emoties, ons gevoelsleven en het creëren van een positieve, optimistische levenshouding? In de NLP Practitioner leer je het! Klik hier voor de brochure.