Betere coach worden? 3 waardevolle tips van ervaren NLP coaches
Heb jij je weleens afgevraagd hoe je een (nog) betere coach wordt? Als coach weet je dat het belangrijk is om te blijven leren en je te blijven ontwikkelen. Dit doe je niet alleen door opleidingen en cursussen te volgen, maar ook door te leren van mentoren die al jaren ervaring hebben. Heb jij geen mentor coach? Geen nood! In dit artikel delen we 3 waardevolle tips van ervaren (NLP) coaches, die jou helpen een (nog) betere coach te worden.
Tip 1. ‘Sluit een coachcontract af’ – Coach: Bas van Putte
Sinds 2006 is ‘ideale(n) coach’ Drs Bas van Putte werkzaam als professionele trainer en coach voor bedrijven als NS, NOS, Arkin en diverse goede doelen. Bas is opgeleid in coaching/counseling, oplossingsgericht werk, systemisch werk en Transactionele Analyse en is NLP Master en Internationaal NLP trainer.
Bas: “De tip die ik mee wil geven is om altijd een ‘coachcontract’ af te sluiten, waarin je belangrijke wederzijdse afspraken vastlegt. Denk aan doelstellingen en aantal sessies. Stem altijd af waar de coachee tijdens de intake staat en wie waar verantwoordelijk voor is.”
Doelstellingen en aantal sessies
“Na de intake schrijf ik altijd een ‘coachvoorstel’ met daarin doelstellingen van de cliënt en het aantal sessies dat ik denk dat nodig is om daar te komen. Als coach ben je niet verantwoordelijk voor het behalen van de doelen: de coachee is hier zelf verantwoordelijk voor. Echter, het vastleggen van de doelen heeft diverse voordelen. Het geeft bijvoorbeeld steeds richting in het coachproces. Je kunt als coach bij elke sessie benoemen hoe het gekozen onderwerp in lijn is met de vooraf gestelde doelen. Of samen beslissen dat het niet ligt binnen de gestelde doelen, maar dat het zó belangrijk is, dat deze zijstap wordt genomen.”
Waar staat de coachee aan het begin van het traject?
“Ik laat de coachee tijdens de intake vaak een cijfer geven waar hij/zij nu staat en heen wil, zodat we tussentijds kunnen evalueren. Door tijdens het coachtraject af en toe te kijken waar de coachee nu staat, kan de hij of zij zien dat er al veel is veranderd. Hierdoor wordt de coachee nog gemotiveerder om de gestelde doelen te behalen.”
Verantwoordelijkheden
“Ik geef binnen het coachcontract altijd duidelijk aan dat ik verantwoordelijk ben voor het proces en de coachee voor de inhoud. Dat maakt het voor mij makkelijker om mee te kijken, in plaats van zelf heel hard te gaan werken om de doelen te behalen. En dat komt het coachproces ten goede.”
Tip 2. “Fluide coachen’ – Coach: Daniel Kluken
Daniel kluken is internationaal high performance coach, NLP trainer bij Het NLP Instituut en spreker. Binnen NLP is hij opgeleid door de oprichter van NLP, John Grinder. Daniel verzamelde, naast NLP, technieken van over de hele wereld om zichzelf zo breed mogelijk op te leiden. Zijn leraren waren onder andere Tony Robbins, Wim Hof (The Iceman), S.N. Goenka en Andy Harrington. Zijn waardevolle tip om een nog betere coach te worden? ‘Fluïde coachen’
‘Fluïde’ coachen
Daniël: “Ik zie vaak dat coaches veel mooie tools en technieken onder de knie hebben. Echter, door de wens om het goed te doen, of het idee dat ze het niet zo goed doen, worden ze soms te rigide. Ze zitten dan tijdens het coachen te veel in hun hoofd, waardoor ze geen verbinding kunnen maken met de ander. Als coach is het juist belangrijk om ‘fluïde’ te coachen. Om volledig in verbinding met de ander te zijn, zodat je kunt zien wat op dat moment de juiste interventie is.”
“Als je een (nog) betere coach wil worden, stel jezelf aan het begin van een coachsessie de vraag: “Wat heb ik nodig en wat mag ik doen om fluïde te coachen? Daarmee bedoel ik dus niet welke kennis je nodig hebt, maar welke staat van zijn je als coach nodig hebt om het beste voor de coachee te kunnen bieden.”
Tip 3. ‘Aanwezig in het moment’ – Coach: Samaria Torres
Samaria Torres is NLP Master coach, trainer en public speaker. Ze geeft trainingen, workshop en coaching met het doel om mensen weer bewust te maken van hun Mind-Body connectie. Als coach leert ze jou de tools om o.a. stress, angst en negatieve emoties te reduceren, meer innerlijke rust en zelfliefde te ervaren, en de beste versie van jezelf te worden. De tip die ze jou mee wil geven, en die mooi aanhaakt op de tip van Daniel, is: ‘Wees compleet aanwezig in het hier en nu.’
In het hier en nu zijn
Samaria: “Wanneer je iemand coacht is het essentieel dat je in het hier en nu bent. In het hier en nu kun je volledig bij de coachee zijn en verbinding ervaren. Vanuit deze volledige ‘engagement’ kun je veel beter luisteren. Niet alleen naar de woorden, maar ook door de gebaren en gevoelens te observeren. In het hier en nu kun je zelfs de kleinste bewegingen of veranderingen in de intonatie van de coachee opmerken. Dit is belangrijk, omdat het jouw coachee helpt om tot betere resultaten te komen.”
Een stille mind
“In het hier en nu coachen betekent ook dat je een ‘stille mind’ hebt tijdens het coachen. Als je persoonlijke emotionele uitdagingen ervaart, besteed er dan voor de sessie aandacht aan. Zodat je tijdens het coachen niet afgeleid wordt. Bereid je voor op een sessie door je mind vooraf te kalmeren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meditatie. Of onderzoek wat voor jou werkt om volledig aanwezig te kunnen zijn bij de coachee, zodat de coachee de beste resultaten kan bereiken.”
Bonus tip
Bonus tip van Drs. Roderik Kelderman; psycholoog, oprichter van Het NLP Instituut & Internationaal NLP trainer.
Roderik: “Blijf leren! Blijf nieuwsgierig! Zowel in de omgang met cliënten, als in je eigen individuele proces groei je als coach wanneer je nieuwsgierig blijft en doorleert. Lees, ga zelf in coaching en/of therapie en verdiep je in je cliënten. Wanneer je de tijd neemt om je cliënt echt goed te leren kennen, krijg je zoveel inzichten. Je leert dan niet alleen meer over NLP en psychologie, maar ook meer over jezelf.”
Wil jij ook blijven leren en meer tips krijgen om een (nog betere) coach te worden? Dan is de NLP Master Practitioner wat voor jou! Je leest er hier meer over.