3 Tips om Dichter bij Jezelf te Blijven Tijdens een Moeilijke Confrontatie
Wil jij een succesvol zijn op persoonlijk of zakelijk gebied? Moeilijke confrontaties horen daarbij. Confrontaties zijn nodig om ons weer op de goede rit te krijgen, uitdagingen aan te gaan of om meer ‘flow’ in het project, het bedrijf of je eigen leven te krijgen. In dit artikel worden 3 NLP-tips gegeven om dichter bij jezelf te blijven tijdens moeilijke confrontaties!
Tip 1: Future pacing meditatie voor meer zelfvertrouwen tijdens een moeilijke confrontatie
De future pace techniek leer je in de NLP Basis Practitioner en daarmee lanceer je iemand als het ware naar zijn of haar doel. In dit geval is dat dichter bij jezelf te blijven tijdens een moeilijke confrontatie. Je zult na deze oefening je sterk voelen en krachtig in je schoenen staan, klaar om die confrontatie aan te gaan. Voordat je deze oefening begint, mag je een toekomstige situatie bedenken waarin jij een moeilijke confrontatie ervaart.
De Future Pace techniek:
- Eerst gaan we een hulpbron installeren die we kunnen gebruiken tijdens een moeilijke confrontatie, bijvoorbeeld een hulpbron van zelfvertrouwen. Iedere hulpbron heb je altijd in je zitten. Het is slechts de vraag hoe jij deze hulpbron uit je onderbewuste weet te trekken en op dit moment bewust weet te ervaren. We hebben ons namelijk allemaal wel eens zelfverzekerd gevoeld, kun jij je nog een moment herinneren?
Stap eens terug in dat moment. Ga er volledig in op! Voel wat je voelde en hoor wat je hoorde. Hoe voelde je je? Wat voelde je precies in je lijf? Waren er bepaalde woorden die jij intern tegen jezelf zei? Voel dit gevoel volledig in je lijf. Houd dit gevoel vast, maak het zo intens mogelijk en neem het mee naar de volgende stap. - Nu mag je die toekomstige situatie voor de geest halen, waarbij je een moeilijke confrontatie ervaart. De oude trigger wordt ervaren, maar nu met een nieuw jasje eromheen: jouw hulpbron van zelfvertrouwen! Blijf dat gevoel van zelfvertrouwen vasthouden in je lichaam. Voel hoe geweldig dat voelt! Hoe reageer je nu in deze situatie, met de hulpbron van zelfvertrouwen die je in jezelf hebt geactiveerd? Wat doe je nu anders? Hoe reageren mensen nu anders? Merk de veranderingen in je (interne en externe) ervaring op. Houd het gevoel van zelfvertrouwen vast. Voel je geweldig. Voel je zelfverzekerd. Voel je krachtig, alsof je elke confrontatie op een liefdevolle manier kunt aangaan. Zie je hoe het nu anders kan?
- Ga nu verder in de tijd. Zie alle toekomstige evenementen op de tijdlijn in het licht van de nieuwe keuzes die je hebt; met de nieuwe hulpbronnen die jij kunt activeren, op elk moment. Merk al die positieve veranderingen op. Merk op hoe goed het voelt om zelf die macht te hebben om je houding en leven te verbeteren. Hoe zijn de toekomstige confrontaties nu anders? Hoe is je toekomst nu anders?
- Merk op dat het een sneeuwbal effect is: hoe zelfverzekerder jij voelt, hoe makkelijker elke confrontatie wordt en hoe zekerder jij van binnen bent. Merk op hoe alles veranderd: het niveau van je zelfvertrouwen en hoe dit effect heeft op andere zaken in je leven. Merk op hoe geweldig dat voelt!
Tip 2: Sorted by self & Sorted by other
Dicht bij jezelf blijven in moeilijke confrontaties vereist dat jij in contact staat met jezelf! Je bewust zijn van het verschil tussen sorted by self en sorted by other is wat daarbij helpt.
Sorting by self is de vaardigheid om verbonden met jezelf te zijn, je bent dan betrokken bij je eigen gevoelens en verlangens. Hier ligt de focus van je aandacht bij jezelf. Deze vaardigheid wil jij cultiveren, indien je dicht bij jezelf wilt blijven in moeilijke confrontaties.
Sorting by other is de andere zijde van de munt; dit is de vaardigheid om je in te leven in de ander, hem te begrijpen en te anticiperen op wat er in de ander omgaat.
Bij moeilijke confrontaties zijn beide vaardigheden ontzettend van belang. Beiden moet je goed cultiveren om een confrontatie efficiënt, respectvol en krachtig te maken. Ben jij echter vaak uit contact met je eigen emoties of verlangens tijdens een moeilijke confrontatie? Dan is het wellicht een idee om de vaardigheid sorted by self meer te ontwikkelen – en dus in contact en verbinding met je eigen emoties.
Haal nog eens een aantal situaties voor de geest wanneer er een moeilijke confrontatie was.
- Wanneer was jij sorted by self? Hoeveel van de tijd was dat?
- Wanneer was jij sorted by other?
- Zit er een juiste balans in?
- Zo niet, hoe kun je die balans weer herstellen? Hoe kun je het gesprek weer liefdevol, efficiënt of krachtig maken?
Tip 3: Manage de oorzaak van je angst
Blijf je last hebben van gebrek aan verbinding met jezelf in moeilijke confrontaties? Werk dan aan je dieperliggende uitdagingen. Wellicht liggen die in je kindertijd. Hoe leerde jij om te gaan met confrontaties toen je kind was? Daar zit vaak de blauwdruk voor hoe we als volwassenen omgaan met confrontatie. Soms ligt er ook een angst aan ten grondslag. Stel jezelf dan eens de vraag: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’. Vervolgens kun je een oplossing voor die uitdaging vinden. Indien we onszelf echter blijven saboteren in die moeilijke confrontaties, is het zaak om dieper te kijken naar de oorzaak.
Een NLP Basis Practitioner kan daarbij helpen. In deze opleiding ga jij, samen met een groep mensen, de diepte in met jouw persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf nog beter kennen. Vrijheid ligt aan de andere kant van jouw angst. Indien jij door de angst heen durft te gaan, is er vrijheid om jezelf te zijn, en dus: om zelfverzekerd die moeilijke confrontaties aan te gaan. Echte vrijheid is de vrijheid om je gedrag aan te passen zoals jij dat wilt, zonder te worden teruggetrokken als een elastiekje in je oude gedrag of patronen. Ben jij klaar om voor meer vrijheid? Klik hier om de brochure te downloaden.