De 3 coachingsvragen die je stelt voordat een sessie start
Een goede start van de sessie zorgt voor een soepel verloop van de rest van de sessie of traject. In dit artikel worden de drie vragen besproken, waar je wellicht nog niet aan had gedacht om te stellen vóórdat de coaching sessie begint. Lees je mee?
1. Hoe gaat het vandaag met de cliënt?
Simpel, maar krachtig. Rapport, veiligheid en vertrouwen in de relatie tussen cliënt en coach is ten zeerste van belang. De mate waarin verandering plaatsvindt, heeft te maken met de mate waarin er rapport is. Mensen nemen slechts dingen van een coach aan, indien zij hen/haar vertrouwen en er rapport is.
De cliënt kan wat nerveus zijn; misschien zijn er grote veranderingen gaande in zijn/haar leven of heeft hij net transformerend nieuws gehad over bijvoorbeeld een oud trauma, het stoppen/starten van een samenwerking of een nieuwe baan. Veiligheid bieden is dus belangrijk. Zorg dat de cliënt zich op zijn gemakt voelt, dat er ruimte is voor verbinding en biedt openheid om kwetsbaarheid een plek te geven.
Natuurlijk wil je ‘snel’ aan de slag met de doelen die jullie misschien eerder gesteld hebben – daar kan altijd later mee aan de slag worden gegaan. Er zijn vaak cadeaus te vinden in het ‘hier en nu’, in wat zich op dit moment ‘aanbiedt’.
Kalibreer en vraag daarom naar de gemoedstoestand van de cliënt. Hoe zit de cliënt erbij? Hoe voelt hij zich? Zijn er dingen die spelen, en die aandacht verdienen?
Merk je op dat de cliënt erg in de weerstand zit? Of erg in zijn/haar hoofd zit? Laat de cliënt dan de aandacht verplaatsen van het hoofd naar het lichaam. Een visualisatie of ademtechnieken kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen.
2. Hoe is het met de draagkracht van de cliënt?
Draagkracht is de basiskracht die men heeft om transformaties en veranderingen te gronden en te behouden. Indien er te weinig draagkracht is bij de cliënt (bijvoorbeeld bij onvoldoende ego sterkte of een instabiele (leef)omgeving), zul je merken dat veranderingen – als ze al worden doorgevoerd – slechts van tijdelijke aard zijn.
Dat is zonde!
Daarom is het van belang om te checken of de cliënt genoeg draagkracht heeft om de veranderingen op lange termijn te kunnen doorvoeren. Jij kunt als coach dan zorgvuldig en stap voor stap eerst meer draagkracht ontwikkelen met de cliënt, om vervolgens de werkelijke veranderingen in gang te zetten.
Draagkracht wordt vergroot door onder andere:
- Hulpbronnen installeren
- Denk aan suggestieve sessies of ankeren (link naar artikel over ankers zetten). (een cliënt heeft alle beschikbare hulpbronnen in zich; hij of zij kan er soms alleen geen contact mee maken)
- Omgevingsfactoren stabiliseren (soms inschakelen van steungroep of huisarts)
- Onstabiele thuissituatie
- Ongezonde leefwijze (veel roken, drinken, etc.)
- Werken met delen of deelpersonen
- Bijvoorbeeld: innerlijke criticus, de regelaar, de ‘pleaser’, een kind-deel, een ouder-deel, etc.
- Dit leer je o.a. in deze twee opleidingen: de Master Coach en Systemisch Coachen
- Ego-versterkende interventies
- Denk er bijvoorbeeld bij slaapproblematiek aan om eerst voor nachtrust te zorgen
- Mindfulness interventies
3. Hoe zit ik er zelf bij vandaag?
Deze coachingsvraag is niet zozeer voor je cliënt, wel voor jezelf. Je eigen houding en je state zijn belangrijk in een sessie en hebben (bewust of onbewust) ontzettend veel impact over hoe het verloop van de coachingsessie gaat. Mensen spiegelen elkaar immers. Afhankelijk van de mate van gevoeligheid van de cliënt, heeft jouw state verschillende gevolgen. Vaak geldt echter: als iemand tegenover jou zich nerveus, angstig, boos of juist acceptatie/liefde voelt, dan voel jij dat (onbewust) ook.
Niet alleen voelt de cliënt dus jouw gemoedstoestand op bewust of onbewust niveau, ook is een juiste state belangrijk voor jouw eigen potentieel om te presteren. De juiste coach state zorgt ervoor dat je in je kracht staat, scherp waarneemt wat je ziet en/of de cliënt op de juiste, liefdevolle manier weet te provoceren of ondersteunen. Als jij in je kracht staat, verloopt de coaching sessie beter.
Hieronder staat een visualisatie die je kunt gebruiken om meer vertrouwen te genereren in jezelf en in alles daaromheen. Het helpt je om in die prachtige coach state te raken: een open hart aan de voorkant, en een stevige rug aan de achterkant.
Visualisatie script – Coach state & vertrouwen
Stap 1. Ga stevig staan op een manier waarin jij volledig in balans en gecentreerd bent. Ga met je aandacht naar je voeten en voel hoe je voeten contact maken met de grond, voel hoe je hak en je tenen de grond raken. Je staat stevig. Mocht je nog niet volledig in balans staan en misschien nog een beetje wiebelen, dan zou je buizen uit je hakken voor kunnen stellen die je stevig in de grond zetten of alles wat jou helpt om stevig en in balans te staan. Bij elke inademing sta je nog steviger en voel je de grond onder je voeten en bij elke uitademing laat je alles los wat je niet nodig hebt.
Stap 2. Nu je stevig staat en de grond onder je voeten voelt, open je je armen. En wanneer je je armen opent voel je dat je het gebied van je hart opent. En voel maar hoe dat is. Je opent je hart voor alles wat er is en je kijkt er met liefde naar, zonder oordeel. Je hoeft er helemaal niets van te vinden. Laat je armen weer rustig, op een voor jou prettige manier, zakken. Terwijl je volledig open bent voor wat er is. Mocht dit nog niet helemaal lukken, dan stel je je voor dat je je armen open hebt en je hartgebied zich kan openen. Hoe meer je dit doet, hoe beter dit zal gaan.
Stap 3. Nu je stevig en gecenterd met beide benen op de grond staat en je open staat voor alles wat er is, verplaats je je aandacht naar je hoofd en voel je dat je bewust aanwezig bent in deze ruimte. Kijk eerst naar een punt voor je en breidt dit langzaam uit totdat je de hele ruimte kan zien, terwijl je vooruit blijft kijken. Perifeer zicht.
Stap 4. Je bereidt als het ware je veld langzaam uit. Richt nu je aandacht links van je….. Focus nu je aandacht rechts van je…… richt nu je aandacht achter je……en nu weer voor je. Voel dat je onderdeel bent van het hele gebied en adem dat maar volledig in.
Stap 5. Blijf nu met je aandacht volledig bij jezelf en maak verbinding met de anderen in deze ruimte. Je blijft voor je kijken en maakt een beweging van in en uit, in en uit (bij jezelf en bij de ander, bij jezelf en bij de ander)…… Voel de beweging in je lijf…. Je bent nu één met je omgeving.
Stap 6. Terwijl je deze beweging maakt, je volledig stabiel staat, open voor je omgeving en volledig aanwezig, kun je alles omvatten. Voel dat je onvoorwaardelijk kan geven, je bent één met je omgeving. Houd dit gevoel vast en anker dit gevoel, zodat jij het op elk moment op kan roepen wanneer jij dat wilt.
Deze drie vragen kun je gebruiken als start van jouw coaching sessie, waardoor de juiste ruimte wordt gecreëerd voor succesvolle en krachtige transformaties van de cliënt. Het verkrijgen van goed en veilig rapport, het ontwikkelen van draagkracht en de coach state zijn slechts mini-gedeelte van wat het omvat om een goede coach te zijn.
Meer weten? In onze opleiding NLP Master Coach leer je er nog veel meer over. Lijkt het iets voor jou om mensen te helpen hun uitdagingen te overwinnen? En ze een stap verder te helpen in hun leven? Klik hier voor meer informatie over de NLP Master Coach opleiding!