Conflict in de liefde? Het ligt niet aan de ander, het ligt aan jou
Ben je klaar om de grootste les in de liefde onder ogen te zien: het probleem én de oplossing liggen bij jou. De afwijzing en tevens de acceptatie. De angst en ook de kracht. Het conflict wat zich buiten jou afspeelt, is het conflict in jou. Stop dus met wijzen. Om dit conflict te ‘stillen’ is een diepere verbintenis nodig, en deze begint bij jezelf. Wat kun je wel en niet doen? Hier volgt een licht liefdesadvies.
De liefde houdt van (ver)zoenen
Iets heet een paradox als een bepaald contrast op het eerste gezicht mijlenver uit elkaar lijkt te liggen maar een dieperliggende waarheid deze tegengestelde componenten met elkaar verzoent. Het leven en de liefde zijn rijk aan paradoxen omdat ze beide complex en veelzijdig zijn. Deze schijn-contrasten, denk aan yin yang, weerspiegelen de diepgang van menselijke ervaringen en emoties, en ze dagen ons uit om na te denken over de vele nuances van het bestaan.
Leer om te balanceren mét je partner
Menselijke emoties en ervaringen zijn zelden zwart-wit. We ervaren vaak een mix van tegenstrijdige gevoelens, zoals vreugde en verdriet, liefde en angst, hoop en wanhoop. Deze tegenstellingen maken de menselijke ervaring rijker en complexer. Relaties, vooral romantische relaties, zijn vol paradoxen omdat ze gebaseerd zijn op de interactie tussen twee (of meer) individuen met hun eigen unieke behoeften, verlangens en angsten. Relaties kan zowel een bron van geluk en plezier als van conflict zijn, en ze vereisen vaak het balanceren van verschillende behoeften en verwachtingen.
Een diepere verbintenis begint bij jezelf
Als volwassenen zoeken we – net als toen we kind waren – nog steeds continu veiligheid bij anderen. Slechts een klein clubje mensen voelt zich het waard om van te houden als goedkeuring en bevestiging van de ander op chronische basis ontbreekt. Hoewel we elkaar nodig hebben, is het heel belangrijk om een veilig gevoel in onszelf te ontwikkelen waarbij genoeg zelfvertrouwen en eigenwaarde genoeg aanwezig is.
Halloooo, contact?
Jezelf afgesneden voelen van de ander en het idee dat je overal alleen voor staat, ondanks dat je omgeven wordt door anderen, is niet ongewoon. Zo komt eenzaamheid evenveel voor bij mensen die een grote sociale kring hebben maar zich onbegrepen voelen als bij mensen die daadwerkelijk alleen zijn. De eerste groep ontkent vaak dat hun eenzaamheid voornamelijk tot stand komt doordat zij zichzelf ontkennen, niet genoeg zien ofwel te weinig liefde geven. Het is pijnlijk en ook lastig te begrijpen voor Westerlingen. Waarom voel je het van binnen zo knagen? Waarom snapt de ander dan niet dat ik gewoon even een knuffel of luisterend oor nodig heb? Hallo, contact?
Niet doen: de schuld afschuiven
Voor ons ego is het veel gemakkelijker om ‘de schuld’ op je omgeving af te schuiven, zodat je jezelf niet nóg meer verloren voelt. En dan is plots het moment daar waarop je het helder ziet. De eerste verandering in je eigen bewustzijn vindt plaats, wanneer je alert wordt op het altijd maar wijzen naar anderen. De eerste verschuiving richting helen van al onze relaties zit in het besef dat de diepere verbintenis tussen jou en de ander bij jezelf begint. Dit besef, met alle emoties die daarbij horen, is het startschot dat het echte werk begint.
Liefde, echte liefde, gaat over de ander de ruimte en veiligheid geven zichzelf te zijn Volledig zichzelf. Oké, en af en toe hoort daar een beetje spiegelen of een gezond conflict bij.
Wel doen: de werkelijkheid belichamen
De werkelijkheid van hoe je relaties in elkaar zitten en wat jouw aandeel daarin is, is een proces van afpellen van allerlei lagen, van ongemak en rouw. Maar het is ook de weg van naar verandering en een proces van rust, wijsheid en de kracht in jezelf terugvinden. In het proces om liefde niet buiten jezelf maar binnen jezelf te vinden, ligt de meest waardevolle les verscholen dat liefde niet betekent dat je een bepaalde rol moet aannemen. Liefde betekent de werkelijkheid volledig te belichamen in alles wat je doet, zodat anderen de veiligheid voelen om bij jou zichzelf te zijn en van diezelfde werkelijkheid iets moois te maken.
Het orgaan van compassie
Liefde belichamen doen we vanuit ons hart. Ons hart is het orgaan van compassie en connectie. Pas als we ons veilig en gegrond voelen, kunnen we er volledig zijn voor onszelf en ons vanuit liefde verbinden met de ander. Maar als we deze versie van liefde niet leren in onze kindertijd, dan hebben we nog een weg te gaan voordat we dit kunnen.
Durf jij je open te stellen en je emotie’s te tonen aan anderen? In deze video vertelt Petra over haar ervaring met openstellen en zachtheid van jezelf leren kennen.
Wees de liefde die je zoekt
Mensen zijn sociale wezens. Het is een essentieel deel van ons menszijn om relaties aan te gaan met andere mensen. We maken deel uit van een complex systeem waarin we fysiek, emotioneel en en neurobiologisch afhankelijk zijn van elkaar. Liefde en connectie hoort in eerste instantie veilig te zijn. Om een verbintenis aan te gaan, moeten we ons veilig genoeg voelen om ons open te stellen en liefde te durven ontvangen. Het meest krachtige wat we kunnen doen, is daarin ons eigen voorbeeld te zijn en de liefde te zijn die we zoeken.
In de Basis Practitioner Opleiding leer je om in eerste instantie te weten te komen wat jouw waarden zijn en hoe je deze kunt leven maar ook om beter te communiceren zoals feedback (terug)geven, wat van pas komt binnen je relatie. Download de brochure.