Zet je creativiteit in bij problemen oplossen
If I would’ve asked people what they wanted, they would have said ‘faster horses’.
Maar Henry Ford vroeg niet aan het publiek wat ze wilden; hij loste een probleem creatief op. Hij dacht outside of the box en bouwde de Ford Model T auto, welke we vandaag nog steeds kennen. Hij revolutioneerde zijn industrie door een bestaand probleem op een nieuwe, creatieve manier op te lossen.
Hoewel vandaag de dag veel mensen het gewend zijn om een auto te bezitten, en het normaal is dat een auto je van A naar B kan brengen, was dit niet de standaard in het vroege 1900. Het bestond nog niet; wat meneer Ford bedacht was nieuw.
Problems are nothing but wake-up calls for creativity.
Een probleem dat ieder van ons tegenkomt; hoe problemen op te lossen op manieren waar je nog niet eerder aan hebt gedacht.
Om een fantastische probleem-oplosser te zijn, moet je verder kijken dan het probleem zelf. Kijk naar een oplossing binnen het probleem. Over het algemeen maakt het zijn van een betere probleem-oplosser je positiever en meer zelfverzekerd. Je focust je op de positieve uitkomst en ziet dat er altijd een oplossing is, en blijft niet hangen in het ‘negatieve’ probleem.
De manier om dit te doen is om verschillende benaderingen van probleem oplossen eigen te maken. We hebben een aantal makkelijke tips voor je op een rijtje gezet om je probleem-oplos skills te verbreden en een creatieve probleemoplosser te worden!
Wat beïnvloedt mijn keuzes?
Wat de meeste mensen en hun keuzes beïnvloedt, zijn biasen. We zullen je uitleggen wat biasen zijn en je hiermee inzicht en kracht bieden om je eigen keuzes te beïnvloeden.
Een bias is een vorm van cognitieve attributie. Een bias bepaalt of je de verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen binnen jezelf plaatst (intern) of buiten jezelf (extern). Wanneer het aankomt op probleem oplossen, zijn er een aantal biasen belangrijk om je bewust van te zijn:
1. Voorkeur voor bevestiging (Confirmation bias)
Dit is de eerste bias die je keuzes onbewust beïnvloed. Deze bias geeft mensen de neiging om te zoeken voor, of het interpreteren van informatie die hun eigen veronderstellingen bevestigd.
Bijvoorbeeld: Een journalist schrijft een artikel over een specifiek onderwerp. Hij/zij heeft dan de neiging om informatie op te zoeken die bevestigt wat zij denken/vinden over het onderwerp. Hierdoor, zal het artikel gebiased zijn.
Wanneer je een oplossing zoekt dat binnen jouw geloof en overtuigingen past, gebeurt het tegenovergestelde van out-of-the-box denken. Door je bewust te worden van deze bias, zal een compleet nieuwe wereld vol mogelijkheden voor je openen.
The eye sees only what the mind is prepared to comprehend.
2. Self-serving bias
Deze bias geeft mensen de neiging om de verantwoordelijkheid voor hun successen persoonlijk (intern) te plaatsen en voor falen, extern te plaatsen. Je plaatst hierbij de verantwoordelijkheid buiten jezelf.
Je zult je hierdoor wel beter voelen, en je zelfvertrouwen zal stijgen, maar dit geeft je ook het gevoel dat je geen controle heeft over wat er met je gebeurt (maar je hebt wel controle over je reactie ergens op!).
Bijvoorbeeld: Een student attribueert dat de 10 die ze heeft gekregen, ligt aan haar intelligentie. Maar zodra ze een 4 haalt, ligt dit omdat ze te weinig tijd had om te studeren, of omdat het examen te moeilijk was. Maar, zolang zij niet erkent dat het slechte cijfer dat ze heeft gehaald, haar eigen schuld was, hoe kan ze dan ooit leren dit te verbeteren?
Niet weten hoe je hebt ‘gefaald’, zal ervoor zorgen dat je mist hoe je het kunt veranderen. Je zal niet in staat zijn problemen op te lossen als je niet erkent dat het jouw eigen problemen zijn.
Mind your mindset
Wanneer het aankomt op problemen oplossen, is het het belangrijkste om je bewust te zijn van je mindset(manier van denken en attribueren). Dit betekent dat je de manier waarop je probleem bekijkt, zult moeten aanpassen. Sta open voor een nieuwe/andere manier van denken. Om open minded te kunnen zijn, is het nodig om je veronderstellingen en overtuigingen uit te dagen.
Wanneer je stuit op een overtuiging die jou ervan weerhoudt een probleem op te lossen, vraag jezelf dan:
- Waarom heb ik deze overtuiging?
- Heb ik bewijs voor deze beperkende overtuiging?
- Hoe groot is de kans dat je worst case scenario daadwerkelijk zal plaatsvinden?
- Hoe zou ik het probleem oplossen, als ik deze overtuigingen niet zou hebben?
A problem well-defined is a problem half-solved.
Wanneer het neerkomt op ‘mindsets’, onderscheidt Carol Dweck (en wij ook) twee soorten: een fixed mindset en een growth mindset.
Iemand met een fixed mindset:
- Vermijd uitdagingen (en daardoor fouten)
- Zoekt bevestiging over zijn/haar persoonlijkheid of intelligentie
- Focust zich op succes en geaccepteerd worden
- Vreest falen, afwijzing en het gevoel hebben een loser te zijn
- Geeft snel op
- Ziet problemen als grote obstakels.
Versus iemand met een growth mindset:
- Ziet problemen als uitdagingen
- Verwelkomt uitdagingen met open armen
- Geeft niet op bij de eerste beste tegenslag
- Leert van kritiek/feedback
- Raakt geïnspireerd door het succes van anderen
- Ziet problemen als uitdagingen
De soort mindset die je hebt, beïnvloedt je hele leven. Wanneer je een fixed mindset hebt, kan dit je weerhouden van persoonlijke groei ervaren, goede resultaten in school, succesvol zijn op werk, succesvolle relaties, noem maar op. De positieve kant is, je kunt zelf kiezen welke mindset je hebt!
Zes stappen tot een opgelost probleem
Om in staat te zijn een probleem adequaat op te lossen, kan het handig zijn een plan van actie te hebben. Een concrete methode, zou de één zeggen, ‘een manier van leven’, voor anderen.
We hebben zes stappen samengesteld om tot een snelle, doelgerichte oplossing voor een probleem te komen. Schrijf je antwoorden op de vragen, op.
1. Identificeer het probleem
Om een probleem op te lossen, heb je er (helaas) eerst één nodig. Zoja, definieer het probleem door jezelf te vragen:
- Welke situatie zit ik momenteel in?
- Wat zijn de symptomen van de situatie/het probleem?
2. Identificeer de oorza(a)k(en)
Als volgende, zoek uit waarom dit een probleem is voor je. Vraag jezelf:
- Wat is het onderliggende probleem, wat is de kern?
- Waarom is deze situatie zo ongewenst?
3. Vind meer dan één oplossing
Neem geen genoegen met de eerste oplossing die je te binnen schiet. Maak een lijst en schrijf oplossingen voor elk van de hierboven genoemde aspecten en aspecten die je zelf kunt bedenken. Bedenk er zoveel mogelijk! Wanneer je merkt dat je inspiratieloos bent, bel een collega of vriend. Vraag hen wat zij zouden doen, om het specifieke probleem op te lossen.
Als je vrienden niet beschikbaar zijn, stel je voor dat jij ze bent. Wat zouden zij voelen, zien, doen, willen? Hoe zouden zij dit probleem oplossen?
There are only two ways to solve a problem: stop dwelling, and start doing.
4. Vind de beste oplossing
Beantwoord deze vragen om uit te vinden om je oplossingen zal gaan werken:
- Is het passend, bij het probleem?
- Heb ik de benodigdheden om dit te implementeren?
- Zijn een risico’s verbonden aan deze oplossing? Zo ja, hoe kan ik deze minimaliseren?
- Is deze oplossing meetbaar?
- Hoe kan ik meten of het daadwerkelijk is gelukt?
- Wat zal ik (of een ander) hier voor positiefs uit halen?
5. Plan vooruit
Om zeker te zijn dat de implementatie van je oplossing op de manier verloopt waarop jij het wilt, is het belangrijk om de loop hiervan te plannen. Denk aan:
- Hoe kan ik deze oplossing implementeren?
- Wie zal erbij betrokken zijn?
- Wat zal er worden geïmplementeerd? En wat zal ik nodig hebben?
- Wanneer zal ik elk deel van mijn oplossing uitvoeren?
6. Meet je success
Evalueren of je oplossing een succes was of niet, is een heel belangrijke (en te vaak vergeten) stap. Door hiernaar te kijken, zul je zien of je oplossing een wijze keuze was, of dat je een volgende keer andere oplossingen zult moeten bedenken (en hiervan leren). Vraag jezelf:
- Heb ik het gewenste doel bereikt? (Met andere woorden: Is het probleem opgelost?)
- Ben ik in de risicovrije zone gebleven? Zo niet, hoe heb ik de risico’s doorlopen?
- Is de oplossing bevredigend?
Reversed brainstorming
Je hebt vast weleens gehoord van de term reverse engineering. Het betekent het uit elkaar halen van een object om te zien hoe het in elkaar zit, om het vervolgens na te kunnen maken. Dezelfde methode is toepasbaar op brainstorming. We, noemen dit (verrassend genoeg): reverse brainstorming.
Reverse brainstorming zoekt uit welke ‘oplossing’ je probleem tien keer erger zou maken. In plaats van te vragen: “Hoe los ik dit probleem op?” Vraag je: “Wat zou exact het tegenovergestelde kunnen bereiken van wat ik wil?”
We can not solve our problems with the same level of thinking that created them.
Het reverse brainstorming proces gaat als volgt:
- Identificeer het probleem
- Vraag jezelf: “Hoe kan ik dit erger maken?”
- Brainstorm voor oplossingen die het probleem erger zouden maken, schrijf ze op
- Nu, keer je reversed oplossingen om. (Dit creëert echte oplossingen voor je echte probleem)
- Ga na of je blij bent met deze uitkomsten/oplossingen
Door dit te doen, geef je jezelf (en je brein) een nieuwe ‘route’ tot het vormen van oplossingen. Reverse brainstorming kan je helpen out-of-the-box te denken en nieuwe creatieve oplossingen te creëren.
Problemen? Keuzes!
Begrijpen waarom je problemen ziet zoals je ze ziet, en hoe je ze kunt tackelen met creativiteit zal je helpen om een meer efficiënte en positieve probleemoplosser te worden. De reverse brainstorming-methode zal je helpen bij het omdraaien van je problemen, en hierdoor een nieuwe, creatieve blik te werpen op de mogelijke oplossingen.
Ook, heb je een stap-voor-stap tactiek gekregen over hoe je je probleem kunt oplossen aan de hand van tot de kern gaan en uitzoeken wat er nu daadwerkelijk mis is.
Je bent je nu bewust van de confirmation-bias, die verantwoordelijk is voor het in-the-box denken. Of dat je zelfs biased kunt zijn wanneer het aankomt op self-service. Wat betekent dat je oplossingen niet zo ‘helder’ ziet als mogelijk.
Ook, problemen bestaan eigenlijk helemaal niet. Zie ze als een uitdaging, of als een kleine omweg, richting het leren van nieuwe dingen en het bereiken van je doelen. Problemen zijn eigenlijk gewoon keuzes, en het is aan jou hoe jij deze gaat benaderen!
Success is a collection of problems solved.