Hoe kom je uit een depressie?
Misschien voel je jezelf op dit moment zwaar klote.
Ga je van dag tot dag door dezelfde sleur heen.
Misschien voelt het alsof jouw emoties plotseling afgevlakt zijn, alsof je helemaal nergens meer enthousiast van wordt.
Je bent niet de enige.
Volgens het Trimbos Instituut heeft 20% van alle volwassenen in Nederland ooit in hun leven te maken met een depressie. En 5% heeft nog dit jaar last gehad van een depressie.
De cijfers zijn shockerend: depressie heerst.
Hoe komt het nu dat zoveel mensen hier last van hebben? En belangrijker nog; hoe kom je ervan af?
Verschillende experts hebben allerlei adviezen over het overwinnen van depressie.
Voor langere aanhoudende depressies raden wij altijd aan om contact op te nemen met een NLP-coach of -trainer, of met een psycholoog of therapeut. Voor depressieve gevoelens en/of een dip is dit artikel een mooie manier om uit een depressief gevoel te komen.
Er zijn een aantal adviezen en technieken waardoor ik mensen snel uit een depressieve stemming heb zien klimmen.
Medicijnen als oplossing?
Tijdens mijn studie Psychologie leerde ik dat iemand een depressie heeft op het moment dat hij of zij voldoet aan een lijstje van voorwaarden. Aan hoeveel voorwaarden iemand voldoet, bepaalt hoe zwaar de depressie is, en daarmee wordt bepaald hoeveel medicijnen iemand toegeschreven krijgt.
Vaak wordt dit gedaan vanuit de aanname dat iemand met een depressie niet op een natuurlijke manier te genezen is. Daarom wordt er medicatie voorgeschreven, om de verschijnselen te verminderen.
Zelf geloof ik hier niet in. Ik heb in mijn leven meerdere mensen ontmoet met depressie, en meerdere mensen uit depressie zien klimmen.
Sommigen komen heel snel uit een depressie, anderen doen er jaren over. Het is mij opgevallen dat de mensen die snel uit een depressie klimmen een aantal eigenschappen gemeen hebben.
Alle mensen die ik deze eigenschappen heb aangeleerd, en die deze eigenschappen hebben toegepast, gaven achteraf aan zich beter te voelen dan van tevoren.
Laten we eens een kijkje nemen naar de drie eigenschappen van mensen die er bewust voor kunnen kiezen om zich gelukkig te voelen:
Hiermee impliceer ik niet dat mensen die in een depressie zitten, niet gelukkig willen zijn, integendeel. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat deze mensen, die beschikken over deze drie eigenschappen op een constructieve en vlottere manier uit hun depressie kunnen klimmen.
1. Geloof dat je zelf controle hebt over je depressie
Het grootste probleem begint vaak zodra iemand het label depressie krijgt. Plotseling is alles anders. Er is nu een medische conditie in het spel. Mensen komen plotseling in de waan dat ze er zelf geen controle meer over hebben. Dat ze zichzelf over moeten geven aan “de professionals”.
Dit is een enorme vergissing. Zodra je de controle over je eigen emoties uit handen geeft raak je als vanzelf steeds depressiever. Het moment dat je overtuigt raakt dat je niks meer aan je depressie kan doen heeft je depressie plotseling alle macht over je.
Een goede vriend van mij werd een aantal jaren geleden bestempeld met een depressie. Ze vertelden hem dat hij nooit in staat zou zijn om emoties te voelen zoals andere mensen dat doen. Omdat er iets mis zou zijn met hoe zijn brein functioneert.
Allereerst gaf hij de moed op, zoals de meeste mensen zouden doen. Hij nam de pillen die hem werden voorgeschreven. Het grootste deel van de dag bleef hij binnen, videogames spelen, omdat hij geen enkele hoop had om ooit nog een gelukkig leven te leiden.
Totdat hij persoonlijke ontwikkeling ontdekte. Hij leerde dat er mensen waren die ooit in precies hetzelfde schuitje zaten. Die ook de hele dag thuis hadden gezeten en zich slecht hadden gevoeld. Maar die er nu voor hadden gekozen om een ander pad in te slaan en wél gelukkig te leven.
Actief voor een beter leven zorgen
Hij besloot zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn emoties. Om zichzelf te trainen om te leren om positieve emoties te ervaren.
Zo besloot hij gezonder te gaan eten, positievere informatie op te zoeken (boeken in plaats van televisieseries), buiten zijn comfort-zone te stappen en iedere dag iets te doen waar hij bang voor was.
Toevallig vertelde hij me laatst dat hij vorige maand voor een controlesessie terug was gegaan naar het centrum waar ze hem toentertijd hadden behandeld.
In het centrum zag hij dat de mensen die er drie jaar geleden waren, er nog steeds waren. Volgens hem leken deze mensen geen steek veranderd. Nog steeds depressief, en nog steeds zonder enige hoop dat ze ooit beter zouden worden.
Hij vertelde me hoe zijn oude begeleider niet kon geloven dat hij zich nu goed voelde. “Je kan beter stoppen met jezelf voorhouden dat je zo verandert bent. Het kan niet dat je zo sterk verandert en het zorgt alleen maar dat je teleurgesteld raakt”.
Gelukkig liep hij 15 minuten later weer opgelucht naar buiten, genietend van de zon op zijn gezicht. Met een grote grijns op zijn gezicht vertelde hij me dat hij blij was dat hij nu kon inzien hoe gevaarlijk het is om te geloven dat je niet uit een depressie kan ontsnappen.
NLP helpt je om actief voor een beter leven te zorgen. Zo leer je in NLP hoe je jezelf verlost van stress, meer zelfvertrouwen krijgt, negatieve gedachtes verandert en angsten overwint.
Het “Magic Pill Effect”
Net zoals deze vriend heb ik tientallen mensen ontmoet die volgens traditionele behandelmethodes “op miraculeuze wijze zijn genezen”. Als er zo veel mensen zijn die zelfstandig uit een depressie zijn geklommen, waarom hebben veel hulpverleners dan nog maar zo weinig vertrouwen dat dit mogelijk is?
Dit is om dezelfde reden dat er nog steeds vooral medicijnen worden uitgeschreven bij fysieke aandoeningen. Ondanks het feit dat professoren zoals Dr. Mark Hyman in meerdere onderzoeken heeft aangetoond dat de meest effectieve manier om fysieke aandoeningen op te lossen is door de juiste voeding binnen te krijgen.
Er is iets aan medicijnen dat mensen automatisch het gevoel geeft dat het een effectievere oplossing is. Het “magic pill effect”. Zelf geloof ik hier absoluut niet in. Ik voel me het grootste deel van mijn tijd fantastisch, en dat heb ik vooral te danken aan NLP, gezonde voeding, veel sporten en de volgende 2 tips in deze blog:
2. Maak een “depressie” niet groter dan hij is
Weet je wat het vreemde is aan een gevoel van depressie? Het bestaat eigenlijk niet.
Je kan een depressie niet optillen. Je kan er niet mee gooien. Er zijn geen musea waar depressies tentoongesteld worden. In de supermarkt zijn nooit eens depressies in de aanbieding.
Zelfs onder een microscoop kun je geen depressies vinden. Er is geen depressie-virus. Je krijgt een depressie ook niet door iets verkeerds te eten. Of door zonder jas in de kou te lopen.
Waarom al die ophef over iets dat helemaal niet bestaat? En waar gaat die ophef dan over? Wat is dan eigenlijk een gevoel van depressie?
Depressie is enkel een label
Depressie is niets meer dan een label om uit te drukken hoe je jezelf voelt. Net zoals liefde, angst, boosheid, vreugde en verbazing labels zijn.
Stel je voor dat jij mag kiezen tussen 3 gerechten. Het enige dat ik je over deze gerechten vertel is het volgende:
- Gerecht 1 is gezond
- Gerecht 2 is lekker
- Gerecht 3 is verrukkelijk
Welk gerecht zou je het meest zin in hebben? Gerecht 3, toch? Zelfs al zou je uit pure wilskracht gerecht 1 kiezen, dan nog zou je waarschijnlijk stiekem toch meer zin hebben in gerecht 3.
Dit komt door de kracht van woorden. Woorden zijn de labels waardoor we onszelf een beeld voorstellen van de realiteit. Deze beelden zorgen vervolgens voor het gevoel dat je bij het label hebt. Het woord verrukkelijk geeft de meeste mensen een beeld waardoor het water ze direct in de mond loopt.
Zo werkt het ook voor depressie. Ik hoor mensen soms praten over depressie alsof het licht ze uit de ogen is gevallen. Alsof het einde der tijden nadert. Alsof het een ongeneeslijke ziekte is.
Logisch dat het met zo’n label een enorme uitdaging is om een depressie te overwinnen.
Door het label te veranderen, verandert een depressie. Aangezien een depressie puur en alleen een mentale constructie is, kan de depressie aangepast worden door enkel het beeld aan te passen.
In deze blog van Roderik Kelderman leer je hoe ‘omdenken’ werkt. Dat wil zeggen, hoe je voor jezelf nieuwe labels kunt creëren voor de dingen die in je leven gebeuren.
Kies direct een nieuw label
Per direct wil ik je vragen om jouw depressie vanaf nu geen depressie meer te noemen. Want wat zou er positief veranderen als je voortaan zou zeggen dat je je eventjes niet geweldig voelt?
Wat voor beeld geeft dat je? De kans is groot dat dit beeld veel neutraler en milder is.
Zou dat niet een enorm gewicht van je schouders af laten glijden? Zodat je plotseling in staat bent om te voelen dat dit iets tijdelijks is. En dat het een uitdaging is waartegen jij opgewassen bent.
3. Vind jouw missie in het leven
20% van de Amerikaanse veteranen van Afghanistan en Irak hebben PTSS of depressieve gevoelens. Een belangrijke verklaring daarvoor is natuurlijk de verschrikkelijke dingen die de veteranen daar meegemaakt hebben.
Dat is echter niet het enige. Een andere belangrijke verklaring die veteranen vaak geven is namelijk dat er thuis geen belangrijke missie meer op ze ligt te wachten.
Ditzelfde verschijnsel wordt heel vaak gevonden bij topatleten die met pensioen gaan. Jarenlang hebben ze al hun tijd en energie gestoken in sport, om de allerbeste te worden. Bloed, zweet en tranen hebben gevloeid, allemaal om aan dat éne doel te werken.
In één klap is dat doel helemaal verdwenen.
Het leven kan dan plotseling zo leeg en nutteloos aanvoelen. Als er niets is om ’s ochtends vroeg je bed voor uit te komen. Geen ambitie die je de hele dag energiek en gedreven houdt. Deze leegte voelt voor sommigen zo slecht dat ze zelfs suïcidale gedachten ervaren en overgaan tot zelfmoord.
Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Er is altijd een nieuwe missie te vinden. Mits je hiervoor zelf de verantwoordelijkheid neemt.
Een prachtig voorbeeld hiervan is Steve Jobs. In 1985 werd hij ontslagen bij Apple. Het bedrijf dat hij zelf had opgericht. Na zijn ontslag viel hij in een depressie. Tot het op een bepaald punt zo erg was dat zijn vriendin dacht dat hij zelfmoordneigingen had.
Echter, nadat hij een tijd lang in Europa had rondgereisd om allerlei fascinerende mensen te ontmoeten, keerde hij terug naar Amerika met hernieuwde energie. Hij was klaar voor een nieuwe uitdaging.
Snel daarna startte hij een nieuw bedrijf. NeXT.
Daar stortte hij vervolgens al zijn passie en energie in. En nadat Steve Jobs van NeXT een succes had gemaakt kreeg hij toch weer de mogelijkheid om weer bij Apple te beginnen om een nog groter succes van Apple te maken.
Later beschreef Steve zijn ervaring als volgt:
“The heaviness of being succesfull was replaced by the lightness of being a beginner again, less sure about everything. It freed me to enter one of the most creative periods of my life; I’m pretty sure none of this would have happened if I hadn’t been fired from Apple.”
Wanneer je kijkt naar de beschrijving van Steve Jobs dan zie je had hij de tweede tip van deze blog heeft toegepast. Hij heeft het label van ontslagen zijn voor zichzelf verandert naar “The lightness of being a beginner again.”
Logisch dat zo’n label hem de energie en passie geeft om zijn missie te zoeken en te vinden.
Misschien heb jij nog nooit zo’n sterk gevoel van missie ervaren. Toch weet ik zeker dat je in staat bent om dit gevoel te ervaren. Leef je maar eens helemaal in in de volgende situatie, en merk wat je daarbij voelt:
Stel je eens het volgende voor: Je loopt over straat. Het is een rustige dag, waar eigenlijk niet zoveel aan de hand lijkt. Plotseling ruik je een vreemde geur.
Terwijl je omkijkt om te zien waar deze geur vandaan komt zie je dat de lucht donkerder is dan normaal. Alleen deze kleur komt niet door donkere wolken. Dit is de zwarte kleur van rook.
Je beseft dat dit maar één ding kan betekenen. Ergens verderop staat een huis in brand. Uit nieuwsgierigheid besluit je het op een lopen te zetten om te kunnen zien wat er aan de hand is.
Wanneer je bij het brandende huis aankomt is de straat vrijwel helemaal verlaten. Er staat alleen een huilende vrouw buiten. Je loopt naar haar toe om haar te troosten. Maar voordat je de kans krijgt wijst ze vol verschrikking naar het huis. “Mijn baby ligt nog binnen…”
De vrouw is verstijfd van angst. Ze kan nog amper op haar benen staan. Je beseft dat als jij niets doet, dat die baby hoe dan ook om zal komen in de brand.
Zonder na te denken ren je het huis binnen. De hitte is bijna onverdraaglijk. De stank van gesmolten plastic dringt diep je neusgaten binnen. Maar er is geen haar op je hoofd die twijfelt. Jij moet en zal die baby levend het huis uitkrijgen.
Als je jezelf zo voorstelt dat jij helemaal in die situatie bent. Voel je dan nog enig restant van wat je vroeger depressie noemde?
Grote kans van niet. De missie neemt het hier over. Doordat je lichaam in deze situatie zoveel adrenaline aanmaakt heb je bijna geen andere keuze dan in een piekstaat te komen. Al je aandacht is gericht op de taak die voor je ligt, waardoor er simpelweg geen mentale ruimte meer is om je naar te voelen.
Derren Brown heeft een soortgelijke situatie fantastisch nagemaakt in Apocalypse. Hij zet een zombie-aanval in scène zodat Steven, een luie en ondankbare puber, de les van zijn leven krijgt.
In deze serie zie je Steven veranderen. Je merkt hoe hij steeds actiever wordt, steeds meer verantwoordelijkheid op zich neemt en steeds meer de missie voelt. Aan het einde van de serie zie je ook hoe hij een stuk dankbaarder en gelukkiger is geworden.
Nu is mijn vraag aan jou: Wat is jouw missie? Wat zou jou de energie en passie geven om dag in, dag uit alles op alles te zetten om alles uit je leven te halen?
Zodra je een idee hebt van je missie kan je deze blog gebruiken om binnen 35 minuten te testen of de missie die je bedacht hebt ook werkelijk je passie is.
Het leven is het mooiste cadeau dat je ooit zult krijgen. Het is aan jou om te bepalen wat je ermee doet. Maak jij het besluit om dit cadeau voluit te benutten en ten volste te genieten van het leven dat je gekregen hebt?
Tot slot
De drie lessen in deze blog, het zelf controle nemen over je emoties, het op de juiste manier labelen van je emoties en het vinden van jouw missie in het leven, zijn essentiële stukjes van de puzzel van een gelukkig leven.