Hoor je er niet bij of sluit jij iemand buiten? Vind je eigen plek!
Ben jij het zwarte schaap binnen jouw familie, in je vriendengroep of op werk? Je wordt constant op de proef gesteld en voelt je buitengesloten of onbegrepen. Of in een tegengesteld geval: maak jij je schuldig aan het buitensluiten van een ander? Vroeg of laat krijg je ook hier last van. De regel binnen systeemwerk luidt dat elk individu in jouw groep even belangrijk is en iedereen een plek inneemt binnen het, zoals ze dat noemen, systeem. Tijd om jouw systeem te herstellen en je eigen plek te vinden met deze inzichten.
Vind je eigen plek
Hoewel het zwarte schaap zijn pijnlijk en uitdagend kan zijn, biedt het ook kansen voor persoonlijke groei en authenticiteit. Door jezelf te accepteren zoals je bent, een aanhoudend leerproces, kun je een positieve verschuiving creëren wat ook jouw familiesysteem ten goede doet. Je zult parallel hieraan merken dat je steeds beter je eigen plek vindt in de wereld, waarbij je verbinding maakt met mensen die jou waarderen om wie je echt bent.
Heb jij je al eens verdiept in systeemwerk?
Heb jij al eens een (familie)opstelling gedaan of ben je van plan om een opleiding hierin te komen volgen? Met een opstelling kunnen er veel relationele problemen worden opgelost en zie je snel wat er niet klopt in een systeem, zoals wanneer er personen ontbreken. Dan gaat de energie naar iemand toe die niet wordt vertegenwoordigt in de opstelling. Het verschil van een (familie)opstelling en therapie is dat er tijdens een opstelling wordt gevraagd: wat is er gebeurd? En tijdens therapie: hoe voel je je? Beide zijn gericht op ‘oplossing’.
Systemisch Coachen brengt in beeld hoe mensen, volledig onbewust en vaak ook ten koste van zichzelf, loyaal zijn aan het systeem. Leren meer systemisch waar te nemen is een verrijking voor je eigen ervaring en voor wederzijds begrip. Onze 12-daagse opleidingen zijn voor iedereen die verdieping wilt in zijn vaardigheden als coach of counselor en voor mensen die verdieping willen in hun persoonlijke of professionele ontwikkeling.
Wie sluit jij (onbewust) uit?
Vaak gebeurt uitsluiting met een positieve intentie van zelfbescherming of loyaliteit aan iemand anders. Belangrijke mensen in jouw leven kunnen zelfs doelwit worden. De top 3 zijn: één van je ouders, je schoonmoeder of je eigen partner. Maar als je jezelf buitenspel zet, vindt dat vaak ook zijn oorsprong in jouw (familie)systeem.
De kans op overleving vergroten
Zonder erbij te horen kan een individu niet overleven, maar ook het systeem als geheel niet. In de natuur zie je dit volop terug. Dieren leven in groepen omdat ze daarmee de kans op overleving groter maken. De mens is al hélemaal afhankelijk van elkaar, een baby kan zonder de hulp van volwassenen nagenoeg niets. Van alle systemische wetten (binding, balans en ordening) is binding daarom de meest prominente. Iedereen voelt deze kracht en iedereen is er gevoelig voor.
Kijk je trauma’s aan en vind je plek
Je kunt mensen buitensluiten, maar bepaalde gebeurtenissen of gevoelens ook. Je zult zelf wel herkennen dat het soms lastig is om met pijnlijke gevoelens om te gaan. Om de emotionele ervaring niet te hoeven ervaren, ontstaat de neiging om de gebeurtenis te verdringen, de feiten te ontkennen of het gevoel te rationaliseren. Wanneer we dat doen, zijn we de gebeurtenis aan het uitsluiten. Aan de oppervlakte lijkt het zo alsof het trauma en de pijn tijdelijk verdwijnen, maar daaronder is er een onderstroom ontstaan waarin veel pijn, verdriet, boosheid en angst verscholen gaan en op verschillende (vervelende) manieren tot uiting komt.
Word bewust van wat je doet
Pijn vermijden is een onvolwassen afweermechanisme, maar als je er niet bewust van bent dat je dit doet, kun je er ook (nog) niet mee stoppen. Als trauma’s (onverwerkte gebeurtenissen) niet aangekeken worden en dus nog steeds aanwezig zijn in deze onderstroom, zullen deze worden blijven doorgegeven aan volgende generaties. Het kan daarom veel nut hebben om daarom de 3 belangrijkste systemische wetten te begrijpen:
De wet van binding
De ergste straf voor een kind, maar ook voor een volwassene, is om genegeerd te worden. Als je niet gezien wordt door iemand uit jouw systeem dan voelt dat niet oké. Het gaat rechtstreeks in tegen de systemische wet van binding die zegt dat iedereen er altijd bij hoort, ongeacht wie je bent of wat je (niet) doet. Belangrijk om te weten: uitsluiting wordt systemisch gezien altijd gecompenseerd door iemand anders uit het systeem die onbewust de pijn overneemt van degene die buitengesloten wordt. De binding met de buitengeslotene en ‘de redder’ wordt door uitsluiting meestal nog sterker, wat op zichzelf ook weer een verstoring veroorzaakt.
De wet van ordening
Volgens de wet van ordening heeft iedereen een specifieke plek in het systeem. Binnen familieopstellingen hanteren we dan ook een bepaalde volgorde als we het systeem compleet willen weergeven: jij als eerste, vervolgens je ouders en daarna je broers en zussen. Ook ongeboren broers en zussen (door bijvoorbeeld ene miskraam of abortus) krijgen een plek binnen het systeem. Daarna kun je verder met het opstellen van grootouders, overgrootouders, tantes, ooms en voormalige partners en andere verwanten.
De wet van balans
Als mens hebben we een diepgewortelde behoefte om verbinding aan te gaan met anderen. We zijn gebouwd om met elkaar verbonden te zijn en deze programmering heeft ervoor gezorgd dat wij als soort al duizenden jaren kunnen overleven. We willen erbij horen en ons geweten doet er alles aan om dit doel te bereiken. Schuldgevoel, jaloezie en andere manoeuvres worden ingezet om ons te sturen in het pad van ‘erbij horen’. Dit is een voorbeeld van de wet van balans: ontvangen en geven moet in gezonde balans zijn om een connectie te laten werken en dus het systeem te laten slagen.
Besteed aandacht aan afronden van een fase
Zorg ervoor dat je een fase goed afrondt voordat je een nieuwe ingaat. Wanneer een fase of gebeurtenis niet op de juiste manier wordt afgesloten, kan dit namelijk ook ervaren worden als een vorm van uitsluiting. Zo kan een eerste liefde of een scheiding die op een vervelende manier is afgerond, doorwerken in de relaties die daarna komen. Maar ook het plotseling overlijden van iemand dat nooit goed verwerkt is door nabestaanden kan een aardig verwoestende kracht hebben op het verdere leven van een persoon of familie.
Met de opleiding Systemisch Coachen ga je stappen maken in het veranderwerk op het diepste niveau, namelijk op het niveau van de ‘onderstroom’ waardoor je anderen en jezelf kunt helpen met het (terug)vinden van je eigen plek. Download de brochure voor meer informatie over het programma en de opleiding.