Interview Bouke de Boer NTI-NLP
Bouke de Boer over NLP
Oprichter van NTI NLP, ontwikkelaar van NLP, Trainer en auteur
Bouke de Boer is een eigenzinnige en authentieke man en een boer van Friese afkomst. Daar identificeert Bouke zich ook mee. Hij staat met beide benen op de grond en is opgegroeid in de trant van ‘wel even gewoon blijven doen’.
NLP was me veel te Amerikaans. Elke oefening die we deden was great en amazing en ik dacht ‘nou, ik vind het maar gewoon’.
Bouke’s eerste aanraking met NLP ontstond toen hij in de topsport-begeleiding zat, waar hij Jorrit Jorritsma begeleidde. Jorrit kwam in aanraking met NLP en zei tegen hem dat het ook echt iets voor Bouke was. In 1992 volgde hij voor het eerst een NLP opleiding bij Jorrit. In de eerste instantie zat hij er (met veel weerstand), alleen omdat Jorrit nog een deelnemer nodig had.
“We wilden meer, maar er was toen nog weinig NLP in Nederland.” Daarom is hij naar Hawaii gegaan, naar het instituut van Ted James.
Als een van de eersten ging Bouke vijf zomers naar Amerika met zijn vrouw (en zijn volhoudende weerstand), om zich de stof van NLP eigen te maken.
“Wat is dit allemaal voor gedoe? Het was me veel te Amerikaans. Want elke oefening die we deden was great en amazing, en ik dacht ‘nou ik vind het maar gewoon’.” In zijn zomers in Amerika zag Bouke de Boer desondanks het spreekwoordelijke licht: “NLP is eigenlijk heel dichtbij en geaard.”
NLP zou iedereen moeten doen.
Bouke de Boer is oprichter van het instituut NTI NLP. In Nederland heeft NTI in het begin eerst wat strubbelingen gehad, omdat NLP nog een heel nieuw begrip was.
Er werd in die tijd veel meer naar buiten gekeken in plaats van naar binnen, naar jezelf. Er werd gedacht: “Hoe kan ik dit gebruiken naar andere mensen toe; dus om anderen te beïnvloeden?”. NTI was daarom het eerste instituut wat er was om veel meer te kijken naar de onbewuste processen en waar de persoonlijke ontwikkeling centraal stond.
NTI NLP werkte ook met jongeren – in hun ogen een generatie met nieuwe kansen en hele andere uitdagingen dan de oudere generatie.
De druk in de wereld is groter. Jongeren van nu hebben veel meer impulsen en indrukken en zullen zich er nog veel meer tegen moeten wapenen.
Dat is ook een reden dat Bouke de Boer een eigen school is begonnen. Hij vond dat NLP eigenlijk op elke school gegeven moeten worden.
“Veel mensen uit het onderwijs zijn het ermee eens dat iedereen NLP zou moeten doen.”.
Bouke zag eens een mailtje over een jongen van 17/18 die bij NTI een jongerentraining had gedaan die tegen zijn ouders zei: “Lieve papa en mama, dit is het mooiste cadeau wat ik ooit heb gehad”. Ook Bouke’s zoon neemt van zijn ouders aspecten van het NLP mee. Tegen zijn vrienden zegt hij dingen als “Moet je maar voorin de bus zitten. Plek krijg je niet, plek neem je.” Wijs, niet?
Je kan ongelooflijk veel voor jongeren betekenen.
De aandachtspanne van de jongeren van nu is heel kort. Veel muziek en activiteit is nodig om jongeren te inspireren om mee te komen met NLP opleiding. Bouke de Boer vindt het een steeds grotere uitdaging zich staande te houden in deze wereld met alles wat er op je afkomt.
“Dat ervaar ik als oudere jongen. Als ik alleen al elke dag de krant lees of ik kijk televisie, dan ben ik al selectief geworden, als ik dingen zie waar ik niks aan kan doen. Je bent met zoveel dingen betrokken, daar heb je geen invloed op. Maar je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. En dat is een uitdaging voor jongeren.”
“Ik hoor je net zeggen wat je missie is, Roderik. Jongeren inspireren met NLP en zelfontwikkeling. Dat vind ik geweldig. Ik kan het niet genoeg enthousiasmeren. Je kan het wat mij betreft niet genoeg doen. Je kan ongelooflijk veel voor ze betekenen – dat is voor mij geen enkele discussie. Ik zal dat ook van alle kanten stimuleren en enthousiasmeren. Ik hoop dat je ongelooflijk slaagt.”
Bouke de Boer was als jongere, rond zijn 24e, absoluut niet bezig met zijn persoonlijke proces of persoonlijke ontwikkeling. Hij stortte zich in zijn fysiotherapie-praktijk. Op bewust niveau was hij fysiotherapeut met een grote praktijk met twaalf medewerkers. Op onbewust niveau zocht Bouke waarschijnlijk naar bevestiging. “Ik denk wel eens, ik heb eerst zo lang fysiotherapeut moeten zijn om eerst aan andere mensen hun lijf te werken om uiteindelijk toestemming te geven aan mijn eigen lijf te werken.”
Verbinding en zelfbewustzijn, dat is de basis.
Bouke de Boer vindt dat de jonge mensen van nu, de nieuwe-tijds-kinderen, hoog-sensitieve kinderen, al veel jonger en meer bezig zijn met hun zelfbewustzijn. De oudere generatie maakt er een zooitje van en het universum zegt nu misschien wel: “Ik zorg dat er kinderen zijn die uiteindelijk de wereld gaan redden.”
Verbinding en zelfbewustzijn zou daar een enorme bijdrage in kunnen brengen. Dat is de basis.
Je kan prachtig mooie dingen naar buiten brengen, maar je moet er eerst voor zorgen dat het goed bij jezelf zit.
Wil je aan de slag gaan met jouw Persoonlijke Ontwikkeling? Klik dan hier en ontdek de mogelijkheden.