Interview met Anne Linden over NLP
Achtergrond van Anne Linden
Anne Linden is al 39 jaar lang een begrip in NLP en counseling. Haar instituut The New York Training institute for NLP (NYTI/NLP) was het eerste trainingscentrum ooit opgericht in de wereld.
Anne, de eerste vrouw van NLP, was getuige en deelneemster tijdens de creatie van NLP, eind jaren 70 – begin jaren 80. Ze was deelneemster in de eerste gecertificeerde NLP opleiding die Richard Bandler en John Grinder ooit samen gaven. Daarnaast heeft ze jaren lang in nabijheid van Dr. Milton Erickson mogen leren over hypnose. Over de vele jaren heeft ze bijzondere technieken bijgedragen aan het vakgebied neuro-linguïstisch programmeren. Inzichten en technieken zoals Sorted by other, Fair Witness, Spatial Reframe en haar meest recente boek; The Linden Boundaries Model.
Hoe is Anne Linden in aanraking gekomen met NLP?
Er was eens een man genaamd Richard en een man genaamd John. Richard Bandler was een master’s student aan de Universiteit van California in Santa Cruz en John Grinder was daar een professor in de linguïstiek. Richard studeerde wiskunde en was bekend om zijn genialiteit rondom het programmeren van computers, maar hij werd al snel gefascineerd door de magie die sommige therapeuten wisten te creëren. Hij begon zich af te vragen hoe mensen zoals Milton Erickson, Virginia Satir en Fritz Perls hun magie in therapie teweeg brachten. John en Richard deelden deze interesse en kwamen zo tot het idee om een experimentele groep samen te stellen, om de structuur van therapie en taal in kaart te brengen. Anne Linden was hier onderdeel van.
Dit was het begin van wat we tegenwoordig NLP noemen.
Ze waren in die tijd erg beïnvloed door de werken van Milton Erickson en Alfred Korzybski, wiens gedachtengoed samen de basis van NLP vormen. Een bekende overtuiging van Korzybski is “De kaart is niet het gebied”. Deze uitspraak daagt de realiteit uit en dit is precies wat Bandler en Grinder deden. Ze daagden de huidige stand van therapie uit. Erickson is bekend van overtuigingen zoals “Iedereen heeft alle hulpbronnen in zich om te veranderen”, “Er bestaat geen falen, er is alleen maar feedback” en “Achter elk gedrag zit een positieve intentie”.
Vanaf het begin bestudeerde Richard Bandler en John Grinder samen met hun studenten de manier ‘hoe’ deze therapeuten communiceerde. Dit maakt direct het grote verschil in NLP; ze bestuderen geen theorie of de waarom, maar ze bestuderen de ‘hoe’.
Veel later is dit zelfde proces modelleren genoemd; een proces waarmee je de ‘hoe’ van succesvol gedrag en of communicatie in kaart kan brengen, het zelf kan gebruiken of het door kan leren aan anderen.
In de jaren die volgden met het experimentele groepje, zijn er veel technieken en NLP-patronen ontwikkeld en onderzocht. NLP werd een manier van denken: het maakte specifiek hoe het brein werkt en hoe we denken. Wanneer je je realiseert dat je in plaatjes, woorden en gevoelens denkt, wordt het veel makkelijker om emoties in je innerlijke wereld te beïnvloeden of te veranderen.
NLP helpt om het bekende “Ik ben het centrum van de wereld syndroom” – waarin we geobsedeerd met ‘ik’ of onszelf zijn – op te lossen. Wanneer we leren om niet alles persoonlijk op te vatten en onderscheid te maken tussen de communicatie van anderen en onze interpretatie ervan, kunnen we onze ogen openen voor wat er allemaal in de wereld om je heen gebeurt.
NLP geeft een gestructureerd patroon voor optimisme en gezonde overtuigingen voor iedereen die eraan begint. Inzichten zoals hoe we alles wat we horen, zien en voelen filteren door generalisaties, weglatingen en vervormingen, zorgen ervoor dat we weer grip krijgen op onze eigen interpretatie en leren kiezen welke gevoelens en gedachten we wel of niet toelaten.
Filteren
In communicatie filter je de informatie die via je zintuigen binnenkomt. Hierdoor krijg je per seconde twee miljoen stukjes informatie binnen. Je zou gek worden als je alle informatie tegelijkertijd zou moeten verwerken, dus wordt er informatie uitgefilterd (die weer gekleurd is door je herinneringen, overtuigingen, waarden, ervaringen en beslissingen die je in het verleden hebt gemaakt). Ook je sociale en culturele achtergrond ‘kleuren’ mee. Alleen de informatie die afgestemd is op jouw filters, komt bij jou binnen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen ongeveer 7, +2 of -2 stukjes (dus 9 of 5 stukjes) informatie kunnen onthouden. Negen stukjes als ze zich prettig voelen of de informatie interessant vinden, en slechts vijf als ze zich minder voelen en niet veel met het onderwerp hebben. Iedereen communiceert dus vanuit zijn eigen unieke plaatje.
Om te verhelderen, dit verstaan wij onder de volgende begrippen:
Weglating
Wat er in de oorspronkelijke ervaring was, maar waar je geen aandacht meer voor hebt. Dit is een van de processen die ons beschermen tegen het overweldigd raken door teveel binnenkomende informatie.
Vervorming
Het proces waardoor dingen onnauwkeurig in iemands innerlijke voorstelling zijn opgeslagen. Dat zorgt voor een vertekend beeld.
Generalisatie
Je generaliseert wanneer je de conclusies die je op basis van een bepaalde ervaring hebt getrokken, ook op soortgelijke andere situaties of ervaringen toepast.
Het NLP van NU
NLP is onder andere door de bijdrage van Anne Linden geëvalueerd naar wat het vandaag is.
NLP bestaat uit de wisselwerking tussen drie elementen:
- Modelleren – menselijke vermogens overdraagbaar maken met behulp van psychologische technieken.
- Analyse van de subjectieve ervaring – het bepalen van patronen in de beleving.
- Communicatietechnieken – manieren om harmonieuze relaties op te bouwen en boodschappen te verhelderen en te versterken.
Het doel van neuro linguïstisch programmeren is om competenties waarover een ervaren en succesvol persoon (expert) door jarenlange ervaring beschikt, snel en efficiënt over te dragen. Iemand die door ervaring over bepaalde vermogens beschikt, is zich daarvan vaak niet meer bewust; deze vermogens worden als individuele eigenschappen gezien. Volgens aanhangers daagt NLP cliënten uit competenties van zo’n expert in kaart te brengen als volgorde van handelingen, lichaamstaal, cognitieve schema’s, enzovoorts.
De basisveronderstelling van NLP is dat elke verworven vaardigheid overdraagbaar is op anderen, zonder dat de cliënt dezelfde moeizame weg hoeft te bewandelen als (destijds) de expert heeft gedaan. Het in kaart brengen van gunstige competenties gebeurt door middel van het zogenaamde ‘modelleren’. De overdracht is afhankelijk van het model en de subjectieve ervaring.
Ben jij klaar om aan jou persoonlijke transformatie te beginnen?
Met persoonlijke ontwikkeling neem je de kwaliteit van je leven, je relaties, je gedachten en gevoelens in eigen hand. Je leert doelen stellen en behalen, je leert hoe je brein werkt en je leert effectief communiceren.
Kies er daarom vandaag nog voor om te beginnen met jouw persoonlijke transformatie, door middel van het starten van je NLP Opleiding.
Je ontdekt hoe jij weer in je kracht komt te staan, hoe je andere kan coachen en begeleiden, hoe jij zelf persoonlijk leiderschap ontwikkelt. Met zelfontwikkeling en NLP ben jij in staat om het meeste uit je leven te halen. Als jij hiervoor klaar bent, meld je dan aan voor de volgende NLP Opleiding. Hopelijk zien we je daar!