Nooit meer angstig om alleen te zijn met deze strategieën
Stel je de volgende situatie eens voor.
Je bent net verhuisd naar een vrij grote stad in een land dat nieuw voor je is. Er is geen internet of technologie, omdat je expres je computer, smartphone en/of tablet thuis hebt gelaten. Je hebt een dak boven je hoofd, eten en je kleding, maar je hebt nog geen vrienden of kennissen.
Welk gevoel krijg je van dit scenario? Bang? Losgekoppeld van de wereld? Alsof je een kleine paniekaanval krijgt?
Als dat het geval is: dat zou echt niet nodig hoeven zijn. Natuurlijk is het scenario hierboven een tikkeltje extreem, maar het komt neer op echt alleen zijn. We zullen je laten zien waarom (en hoe) je nooit meer bang hoeft te zijn om alleen te zijn – integendeel! Leer om te genieten van die tijd alleen, en leer hoe je het een investering in jezelf kunt maken.
Wat is er mis met alleen jij?
Voor veel mensen gaat het idee van alleen zijn gepaard met gevoelens van spanning, angst en vermijding. Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen alleen zijn willen vermijden:
- Mogelijke verveling of negatieve gemoedstoestand
- Het feit dat je dan naar je gedachten moet luisteren (een recente studie wijst uit dat mensen liever elektrische schokken willen, dan dat ze een kwartier alleen moeten zijn met hun gedachten)
- Het losgekoppeld voelen van anderen
- Zich buitengesloten voelen
- Overkomen op anderen als asociaal, of alsof je geen vrienden hebt
Los van deze redenen, draagt alleen zijn (en al helemaal alleen activiteiten ondernemen) ook een sociaal stigma met zich mee. Zo veel van de activiteiten in de wereld zijn ontworpen voor tweetallen (waar we het later nog meer over hebben), en om deze in je eentje te ondernemen lijkt misschien heel ongemakkelijk. Alleen zijn in sociale situaties voelt alsof je geïsoleerd en niet sociaal betrokken bent.
(Sociaal) verbonden
Deze sociale betrokkenheid is, in onze maatschappij, een heel interessant verschijnsel. We voelen ons vaak verbonden met iedereen die we kennen, de hele dag door, als je kijkt naar de shockerende hoeveelheid tijd die we doorbrengen op social media. Als we op ‘like’ klikken, bedoelen we ‘ik zie en erken je’. Wat we plaatsen op de social media is, in onze ogen, een uitbreiding van onze identiteit. Als we geen WhatsApp of Facebook-messenger berichten kunnen sturen aan onze vrienden, voelt het alsof we überhaupt geen vrienden hebben.
We proberen constant onze digitale verbinding, een echte te maken. We communiceren om mee gecommuniceerd te worden, in plaats van dat we waardevolle menselijke interacties hebben.
Maar welke communicatie en verbinding laat dit alles over, met onszelf? Welke tijd maken we om onze interactie met onszelf te verbeteren?
Waarom alleen zijn, en niet eenzaam?
Om onze verbinding met onszelf te verbeteren is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Hoewel veel mensen deze twee zaken als één zien – niets is minder waar!
Loneliness is the poverty of self, solitude is the richness of self.
Volgens psychotherapeut Ross Rosenberg is ‘alleen zijn’ een fysieke omschrijving, die betekent dat we letterlijk alleen zijn, zonder andere mensen om ons heen. Eenzaamheid daarentegen is een gevoel dat we vaak als negatief ervaren. Rosenberg zegt ook dat mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren, dit vaak koppelen aan (hun) verliezen, onzekerheden en laag zelfvertrouwen. Hun coping mechanismen zijn vooral extern, wat als gevolg heeft dat wanneer ze alleen zijn, deze coping-bronnen niet beschikbaar zijn.
Mensen die echt genieten van en behoefte hebben aan alleen zijn, hebben zowel interne als externe bronnen om ze te helpen copen (omgaan) met stress of negatieve gevoelens.
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is op zichzelf een normaal onderdeel van het mens-zijn. Iedereen voelt zich in zijn/haar leven wel eens eenzaam – er is niets werkelijk mis met je eenzaam voelen. Maar zodra we ons elke keer dat we alleen zijn, eenzaam voelen, zou het zo kunnen zijn dat we een pathologisch patroon ontwikkelen.
Om voor elkaar te krijgen dat je alleen kunt zijn zonder je eenzaam te voelen, is het belangrijk om zoveel mogelijk tijd alleen in te plannen en te leren hoe je ervan kunt gaan genieten!
One can be instructed in society; one is inspired only in solitude.
Waarom is het belangrijk om te genieten van alleen zijn?
Vragen die we hebben over onszelf, onze levens en onze doelen, blijven vaak onbeantwoord door de constante stroom aan afleiding en informatie die we elke dag tegenkomen. Netflix, onze smartphones, de TV, films, willekeurig websites af-surfen op het internet (urenlang – we kennen het)… al deze dingen nemen enorm veel van onze tijd en aandacht in beslag. Aandacht die je ook zou kunnen besteden aan het beantwoorden van je eigen vragen:
- Ben ik gelukkig, tevreden?
- Past mijn baan/carrière bij me? Moet ik deze baan houden?
- Ben ik tevreden met mijn vriendschappen en/of relatie(s)?
- Waar wil ik meer van? Waar wil ik minder van?
- Wat kan ik veranderen om mijn leven (nóg) beter te maken?
Als je gemakkelijk alleen kan zijn, zul je meer dan genoeg tijd hebben om dergelijke vragen te beantwoorden. Er van houden om alleen te zijn geeft je de ruimte, rust en tijd die je nodig hebt om op jezelf en je leven te reflecteren. En het kan ook simpelweg erg ontspannend zijn!
Een solo-begin maken
Er zijn verschillende manieren waarop je kan beginnen met geweldig zijn in alleen zijn. Ten eerste; we willen graag dat je begint met nu naar een spiegel toe te gaan. Ja, echt! Ga nu staan of zitten voor de spiegel, gedurende drie hele minuten. Voel je vrij om een timer te zetten!
The quieter you become, the more you can hear.
Welkom terug! Zoals je misschien gemerkt hebt – als je echt naar jezelf kijkt zonder afleidingen, komen er veel gedachten in je op. Reflecteer nu op deze gedachten: waren het fijne, ondersteunende gedachten, of waren ze negatieve? Was de stem in je hoofd gefocust op je uiterlijk, of op je innerlijk?
Zoals we eerder al hebben besproken, hebben je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid een directe relatie met hoe eenzaam je je wel of niet voelt. Als je er zojuist achter bent gekomen dat je gedachten vooral negatief waren, is het misschien een idee om een van onze eerdere artikelen te leven over hoe je je negatieve gedachten kan veranderen, waardoor je meer zelfvertrouwen zal krijgen.
Strategieën om van tijd alleen te genieten
De beste manier om te beginnen met het implementeren van tijd alleen in je leven, is om tijd te ‘reserveren’ in je weekplanning. Dit zou elke dag een uur kunnen zijn, of om de dag een uur. Misschien wil je elke week wel een hele dag reserveren. Wij staan achter je!
Vervolgens is het belangrijk om te bepalen wat je gaat doen in deze prachtig gereserveerde tijd. Wij hebben een paar opties voor je samengesteld om je op weg te helpen!
- Een koffie-tje halen Als je je een beginner voelt zou je hier een boek of krant mee kunnen nemen. De volgende keer dat je dan gaat, kun je proberen om die allebei thuis te laten. Wordt een expert in mensen kijken!
Nothing can bring you peace, but yourself.
- Neem jezelf mee naar de film Deze optie is relatief makkelijk, gezien dat zodra de film begint, iedereen enkel let op het scherm. Een leuke tip voor als je in de bioscoop zit en de film nog niet begonnen is: omdat mensen vaak op een eerste date gaan naar de film; zijn er om jou heen eerste dates bezig? Zo ja – hoe ongemakkelijk (of succesvol!) zijn ze? Als je er meer dan één ziet, zou je ze (met de beste intenties, natuurlijk) een cijfer kunnen geven op een schaal van ‘vreselijkste ooit’ tot ‘hotel-de-botel’.
- Neem jezelf mee uit eten We moeten toegeven dat deze optie voor meer gevorderde solo-artiesten is. Ook al denken de meeste mensen van niet – in je eentje uit eten gaan kan echt heel vermakelijk zijn! Je kunt het eerste-date-spel van hierboven uiteraard ook spelen in een restaurant, maar het is ook heel fijn om echt te genieten van lekker eten, alleen. Je zal merken dat, zonder de afleidingen van gezelschap of gesprekken, je veel meer aandacht hebt voor wat je aan het eten bent. Tussen de gangen in wordt mensen kijken aangeraden!
- Thuis blijven Hoe geniet je van tijd alleen als je simpelweg thuis bent, in je eentje (zonder technologische afleidingen)? Wij raden creativiteit aan. Dit kan verschillende dingen inhouden: tekenen, als je daarvan houdt (ook nog bewezen therapeutisch en kalmerend), muziek maken (of dat nou zingend of met instrumenten is), koken, mediteren of lezen.Als het op lezen aankomt, zijn boeken en/of poëzie niet alleen heel kalmerend – ze bieden je ook verdieping op persoonlijk vlak en kunnen je veel nieuwe inzichten brengen. Een boek of gedichten lezen kan je allerlei gevoelens (zelfs van verbinding) geven, al ben je alleen. Qua poëzie zou je voor klassiekers als Rilke of Ulysses kunnen gaan, of als je in een romantische bui bent, Lord Byron.
- Een nieuwe stad ontdekken Nog een hele leuke manier om te leren in je eentje op pad te gaan, is om naar een stad te gaan waar je nooit eerder bent geweest. Van tevoren zou je kunnen opzoeken welke bezienswaardigheden of musea je leuk lijken, als je daar de behoefte toe voelt. In een nieuwe stad zijn betekent dat je rond kunt dwalen, tegen niemand hoeft te praten en zelf kan genieten van alles wat je ziet. Misschien ontmoet je leuke nieuwe mensen, misschien niet – het is allemaal goed.
In solitude, we are least alone.
Onthoud dat, als je nog nooit op deze manier tijd alleen hebt doorgebracht, het misschien ongemakkelijk kan voelen in het begin. Misschien voel je je wel even oncomfortabel, of voel je de behoefte om je te verstoppen in afleidingen (zoals je telefoon). Accepteer dit ongemak! Vergeet niet dat jij degene bent die bepaalt hoe jij je gedraagt, en niemand anders. Als je je ongemakkelijk voelt, probeer de humor van de situatie in te zien en onthoud dat je die ongemakkelijke gevoelens alleen maar hebt om dat je dit niet eerder hebt gedaan. Zodra je ze accepteert, verdwijnen ze!
Without great solitude, no serious work is possible.
Zoals je nu weet is alleen zijn bijna het tegenovergestelde van asociaal of eenzaam zijn. Zet jezelf op nummer 1 door tijd te maken om te leren, reflecteren en te creëren. Om echt van de wereld met anderen te kunnen genieten – leer er eerst zelf van te genieten!
Gelukkig zijn in je eentje betekent niet dat je jezelf sociaal buitensluit. Het betekent dat je zelfverzekerd en tevreden genoeg bent om te weten dat je geen afleidingen nodig hebt om jezelf te zijn. Het betekent dat je op niemand anders dan jezelf vertrouwt voor je geluk!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!