Middagdip? Gebruik deze NLP-oefeningen voor meer energie.
De middagdip. Iedereen kent ‘m wel. Toch is het vervelend wanneer je een belangrijk project af wilt maken, een sportles hebt gepland of je gezin wilt begeleiden in een goed gesprek. Wil je de middagdip voorkomen? Lees dan verder. We bespreken hier twee NLP-technieken die jou helpen om je weer energiek te worden.
Middagdip of langdurige vermoeidheid?
Dit artikel komt echter met een kleine nuancering. Tips voor meer energie zijn slechts tijdelijke boosts, geen oplossing voor langdurige vermoeidheid. Wanneer je moe bent, is het vaak de beste optie om je te focussen op rust. Toegeven aan de moeheid en de rust is vaak het meest efficiënte wat je kunt doen voor jouw energielevel op lange termijn.
De middagdip voorkomen!
Wil je echter een tijdelijk energiek sprintje trekken in je werk, je relaties of tijdens fysieke inspanningen? De onderstaande NLP technieken zijn dan perfect en helpen je om die middagdip te voorkomen en je weer energiek te voelen in lichaam en geest.
Doe Alsof – Oefening (‘As If’-frame)
Deze oefening behoort tot een proces waarbij een individu of groep zich gedraagt alsof het gewenste doel al bereikt is. Bij dit proces zijn de zogeheten ‘submodaliteiten’ van belang. Submodaliteiten zijn ontzettend handig wanneer jij je doelen wilt bereiken. Kort gezegd kan men ze als volgt definiëren: submodaliteiten zijn verschillende aspecten van je zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) en dienen (binnen de NLP-kaders) ertoe om een mentale staat of een mentale herinnering te veranderen naar hoe jij het wenst.
Hoe kun je deze submodaliteiten gebruiken om een middagdip te voorkomen? Door de juiste submodaliteiten te gebruiken waarin jij optimaal energie ervaart! Zie het als een ‘recept’ van jouw zintuigen om je energie-level een boost te geven en die middagdip dus te voorkomen.
Volg deze stappen om met behulp van submodaliteiten je middagdip te voorkomen:
- Denk terug aan een situatie of moment waarin jij ontzettend veel energie had. Ga er helemaal in op. Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je?
- Wat zijn jouw submodaliteiten in een staat van enorme energie? Let op de volgende aspecten en schrijf ze voor jezelf op:
-
- Zie je een beeld voor je? Hoe ziet het eruit? Waar staat dat beeld in de ruimte?
- Is het klein of groot?
- Staat het recht voor je of ergens in een hoek?
- Is het omkaderd of panoramisch?
- In kleur of zwart-wit?
- Helder of dof?
- Stilstaand of bewegend?
- Ben je associeert (kijk je door je eigen ogen?) of gedissocieerd (zie je jezelf?)
- Hoor je geluid of is het stil?
- Wat voel je? Is het gevoel sterk of zwak?
- Waar in je lichaam voel je dat?
- Plaats het doel (het verkrijgen van meer energie) nu in dezelfde submodaliteiten. Neem nu je doel voor ogen en plaats dit in dezelfde en uitvergrote submodaliteiten.
-
- Bijvoorbeeld: plaats het beeld recht voor je, panoramisch, helder of in kleur. Voeg beweging toe en plaats er motiverende, energie-gevende muziek bij. Versterk het gevoel van energie zodanig met alle submodaliteiten dat jij barst van de energie! Maak er een ongelooflijk goede film van – een film die zo motiverend voor je werkt dat je het liefst gelijk doorgaat met de doelen die je vandaag nog hebt!
Meer weten over submodaliteiten en het herprogrammeren van je onderbewuste? Daarvoor volg je de NLP Practitioner.
Mentoren Techniek
Ken je iemand die ontzettend veel energie heeft op een bepaald moment? Denk bijvoorbeeld aan een topsporter, een fictieve superheld uit een film, de grootste levensgenieter die je kent of iemand die ontzettend gedreven is.
Wat zou er gebeuren als jij – op een specifiek gebied – de plaats in zou nemen van deze persoon? Hoe zouden zij omgaan met jouw situatie, met jouw middagdip? Het doel van de volgende techniek is om gebruik te maken van deze ‘mentoren’. Daarom heet deze techniek ook de Mentoren Techniek, waarbij (de verbeelding van) deze persoon (‘mentor’) jou helpt om de middagdip te voorkomen.
- Zorg dat je een mentor in gedachte hebt die jou inspireert om meer energie te verkrijgen, en de middagdip te voorkomen.
- Vind een voor jou moeilijk punt in relatie tot je doel van energie verkrijgen (bijvoorbeeld de middagdip zelf, uitstelgedrag, negatieve gedachten hebben of simpelweg een gevoel van moeheid). Stap helemaal in dit moeilijke punt. Hoor wat je hoort, zie wat je ziet, geloof wat je gelooft en voel wat je voelt. Onthoud deze informatie voor later.
- Schud deze ervaring nu weer van je af. Maak wat lichaamsbewegingen en zorg ervoor dat je weer in een neutrale staat bent.
- Visualiseer nu je mentor voor je. Stap in de plek van de mentor – en doe denkbeeldig zijn of haar ‘jas’ aan. Associeer en identificeer je met deze mentor. Stap in zijn schoenen. Je voelt, ziet en hoort het gedrag, het denken, het voelen en de wijsheid van deze mentor.
- Geef nu advies als die mentor. Denk aan het moeilijke punt: welk advies zou hij/zij geven? Geef een boodschap aan jou, met betrekking tot dat moeilijke punt. Onthoud dit.
- Schud deze ervaring weer van je af. Ga terug in je eigen neutrale plek en bedenk hoe jij dit advies ontvangt van de mentor. Voel, ervaar en zie de boodschap binnenkomen en zich verspreiden door je hele lichaam.
- Hoe denk jij nu anders over dit moeilijke punt in relatie tot je doel van meer energie? Wat is er positief veranderd?
Wil jij meer leren over hoe jij je onderbewuste in kunt zetten om meer energie te verkrijgen? En wil jij dichter bij jezelf komen te staan en meer leren over jouw persoonlijke waarden, hulpbronnen en nog veel meer? Klik hier voor meer informatie over onze NLP practitioner.