Mijn ervaring met Hypnobirthing
Persoonlijk verhaal van NLP Trainer Erik Burger.
Wat mij het meeste is bijgebleven van mijn ervaring met hypnobirthing is de vredigheid; het zonlicht scheen, gefilterd door de gordijnen, de kamer in; op de achtergrond speelde zachtjes instrumentale muziek.
Als er al verpleegkundigen aanwezig waren, deden zij in alle stilte en kalmte hun werk, af en toe op zachte toon met elkaar en met ons communicerend.
In het ziekenhuisbed lag mijn vrouw. Diep en rustig ademend keek ze ontspannen in het rond. Af en toe deed ze haar ogen even dicht en verdiepte haar ademhaling.
Kleine rimpeltjes ontstonden even op haar voorhoofd. Dat was het enige teken dat we aan het einde van een bevalling waren die om 3 uur die middag officieel begonnen was toen we in het ziekenhuis aankwamen.
Ik moedigde haar aan, zachtjes pratend en mijn stem expres lager dan normaal. Ook mijn ademhaling hield ik diep en rustig. Natuurlijk was ik nerveus; het is niet elke dag zo dat je vrouw gaat bevallen. En dat zonder enige medische ingreep of pijnbestrijding – dat was bij de geboorte van onze zoon wel anders geweest.
Om 6 uur was het dan zo ver. De verloskundige hield onze dochter even omhoog voor een korte inspectie waarna ze direct bij mijn vrouw in haar armen werd gelegd.
Een bijna overweldigend gevoel van trots en blijdschap overviel mij en ik moest toch even een traantje wegpinken. Van geluk. En opluchting. We hadden het toch maar even gedaan, samen!
Hypnobirthing
Een gewone bevalling was het niet. Net zoals de weg er naar toe. 7 weken voor de geboorte hadden we besloten dat we gebruik zouden maken van hypnobirthing.
Bij de geboorte van onze zoon was er veel niet gegaan zoals we dat hadden gewild. De bevalling was heftig en uitputtend voor ons allemaal. Het grootste gedeelte van de tijd was mijn vrouw zwaar verdoofd omdat ze anders de pijn niet aankon.
Na de bevalling koste het weer op krachten komen ontzettend lang. Bezoekjes aan de fysiotherapeut waren nodig om de heupen van mijn vrouw weer te helpen herstellen en om haar rugklachten te verlichten.
Dit wilden we niet opnieuw. Toen we met hypnobirthing in aanraking kwamen was er meteen een ‘klik’. Ik was al bekend met hypnose vanuit de NLP opleiding en ik wist dat er genoeg voorbeelden waren van mensen die onder hypnose een operatie hadden ondergaan.
‘Onder hypnose’
Overigens hou ik niet zo van de term ‘onder hypnose’. Deze impliceert namelijk dat je geen controle hebt, dat de hypnotiseur jou kan laten doen en geloven wat hij wilt, of zelfs wat jij misschien wel helemaal niet wilt. De Uri Gellers en Rasti Rostellis van de wereld helpen hier niet bij.
Want dat is hypnose dus precies niet. Hypnose is een staat van ultieme ontspanning en focus, waarbij jij de touwtjes stevig in handen houdt. Jij bepaalt te allen tijde wat er wel of niet gebeurt en niemand kan jou iets laten doen wat jij niet wilt.
Wat is hypnobirthing?
Hypnobirthing is deels techniek, deels filosofie.
Het grootste deel van de filosofie van hypnobirthing draait om de angst voor pijn. En dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar hoe de media bevallingen aan ons toont; schreeuwende vrouwen, hun gezicht vertrokken van de pijn, scheldend op alles en iedereen, smekend om verdoving. Is het dan zo vreemd dat vrouwen bang zijn voor pijn tijdens de bevalling?
De ironie is dat juist omdat wij bang zijn voor pijn, we meer pijn ervaren. Dit komt omdat bij angst ons lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten.
Onze ademhaling versnelt en onze spieren spannen zich aan. Je kunt je misschien voorstellen dat aangespannen spieren niet echt een snelle en pijnloze bevalling ten goede komen.
Hypnobirthing concentreert zich op het wegnemen van die angst, waardoor je ontspannen en kalm je bevalling kunt doorstaan. Je maakt hiervoor gebruik van hypnose.
In essentie bestaat de hypnose die bij hypnobirthing gebruikt wordt uit 3 technieken: ademhalingsoefeningen, visualisaties en affirmaties. Het mooie is dat dit geen ingewikkelde of geavanceerde technieken zijn, maar ze juist uitblinken in hun eenvoud.
Ademhalingsoefeningen zijn belangrijk om twee redenen. Ten eerste omdat een diepe ademhaling meer zuurstof in je bloed brengt waardoor je spieren beter functioneren. Ten tweede zijn ademhalingsoefeningen de basis voor elke vorm van ontspanning. Alleen met een diepe en regelmatige ademhaling, ben je in staat om te ontspannen.
Bij visualisaties ga je een film maken van de toekomst en bepaal jij zelf je hoe de bevalling er voor jou en je partner uit gaat zien. Je ziet jezelf bijvoorbeeld in alle rust en kalmte omgaan met weeën. En je ziet jezelf aan het einde van de bevalling met jouw zoon of dochter in je armen, kerngezond en vol energie.
Hypnotische suggesties
Tenslotte affirmaties. Wij noemen deze ook wel “hypnotische suggesties”. Bij affirmaties spreek je – in jezelf of hardop – uit, hoe jij je gaat voelen.
Bijvoorbeeld: “Ik ben volledig rustig en kalm en blijf volledig rustig en kalm, wat er ook gebeurt om mij heen.” of “Ik ben volledig in verbinding met mijn lichaam en mijn baby en weet daarom precies hoe ik om moet gaan met alle fasen van mijn bevalling.”. Of na de bevalling: “Ik kan in alle rust en kalmte omgaan met alle mensen die, gevraagd of ongevraagd, met de meest bizarre adviezen komen over hoe ik mijn baby zou moeten verzorgen.”.
Die laatste werkt overigens ook voor mannen! 😉
De mogelijkheden van visualisaties en affirmaties zijn, letterlijk, eindeloos.
Visualisaties en affirmaties werken, omdat is aangetoond dat jouw hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen iets wat echt gebeurt en iets wat jij je in alle detail voorstelt.
Als jij dus echt gelooft in wat je je voorstelt, dan gedragen jouw hersenen zich alsof dit ook echt gebeurt. Je kent misschien wel het zogenaamde ‘placebo effect’: dat is een prima voorbeeld van wat ik hier beschrijf.
In de weken voor de bevalling, maar ook na de bevalling, maakten mijn vrouw en ik gebruik van alle bovenstaande technieken om onze geest en ons lichaam voor te bereiden op de bevalling en het herstel daarna. Onder andere door het gebruik van audiotapes konden wij ons in heel korte tijd de technieken en filosofie eigen maken.
De uiteindelijke bevalling verliep zoals ik aan het begin van dit artikel beschreef; rust, kalmte en een ontspannen sfeer voerden de boventoon. Wel even anders dan op TV, nietwaar?
Hypnose en NLP
Hypnose is een belangrijk onderdeel van de NLP Master Practitioner opleiding. Mede omdat ik tijdens de opleiding had geleerd hoe hypnose nu eigenlijk werkt, was ik in staat om mijn vrouw nóg beter te helpen tijdens de bevalling.
Op momenten dat het zwaar werd kon ik haar terugleiden naar diepe ontspanning. Dit kon omdat ik wist op welke signalen ik moest letten en welke verschillende manieren er zijn om haar in haar ontspanning te begeleiden.
En nu, een aantal maanden later? Zoals ze zeggen: “moeder en kind maken het goed”. Ik verbaas me nog iedere dag over hoe snel het herstel is gegaan en hoe snel we daarom konden beginnen met het genieten, van elke dag deel mogen uitmaken van het leven van onze dochter.
Wil je meer over hypnose leren? Bekijk dan de NLP Master Practitioner opleiding – hier leer je in drie volle dagen hypnose leert.