Ervaar minder stress met deze slimme tips
Die deadline op je kalender staart je al twee weken alles behalve vriendelijk aan.
Hij ziet elke beweging die je maakt, laat je de hele dag stress ervaren.
Zelfs als je je voor twee hele minuten ontspannen voelt – daar is hij weer, dat paniekgevoel, de druk van die deadline.
De stress overweldigt je zowat.
10% van de gestreste mensen zou graag meer ontspannen zijn, en weten hoe ze dat moeten doen.
De andere 90% van de gestreste mensen zouden ook graag meer ontspannen zijn, maar hebben geen idee hoe ze daar iets aan moeten doen. Bof jij even – je behoort nu tot die eerste 10%!
Kan je jezelf al voor je zien terwijl je dat sollicitatiegesprek in loopt, helemaal zen, klaar om iedereen omver te blazen? Of zie je jezelf zitten op die eerste date, compleet ontspannen? Misschien heb je straks zelfs controle over je deadline, in plaats van dat hij controle heeft over jou!
In dat geval – gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap richting ontspanning al gemaakt.
1. Planning
Bij het verminderen van stress is het belangrijk om je week ‘uit te balanceren’. Wat we hiermee bedoelen, is het inplannen van je weken en
maanden en het ‘loskoppelen’ van je weekenden. Deze twee dingen houden het volgende in:
Koppel je weekenden los
Ga offline in het weekend. Blijf uit de buurt van alles dat met werk te maken heeft of, als je dat nodig vindt, check je e-mail maar eens per dag.
Zet je telefoon op stil (of uit!), en maak je rust belangrijker dan je werk.
Korte termijn planning
Wat kun je doen om een korte termijn planning te maken? Een aantal voorbeelden:
- Vertrek vijftien minuten eerder van huis dan je normaal gesproken doet, om ervoor te zorgen dat je op tijd bent en niet al gestrest op je werk verschijnt.
- Plan een meditatie in voor een stressvolle gebeurtenis (hier schrijven we later meer over)
- Creëer ten minste drie momenten van bewuste ontspanning in je kalender, elke week. Elke dinsdagavond; een boek, kaarsjes, wat (klassieke?) muziek!
Lange termijn planning
Om meer ontspannen te zijn op de lange termijn, moet je misschien een aantal grote bronnen van stress in je leven aanpassen. Als eerst ga je deze bronnen identificeren. Wat is het nu precies, dat me stress bezorgt? Dit zou bijvoorbeeld werk kunnen zijn, een relatie, een vriendschap of andere verantwoordelijkheden.
Maak een plan voor de komende drie maanden, waarin je beschrijft hoe je ervoor gaat zorgen dat deze bron je niet meer zoveel stress bezorgt. Bijvoorbeeld: ga een gesprek aan met je baas over het effect dat je werkdruk op jou heeft. Of kies ervoor om minder tijd door te brengen in stressvolle relaties, en meer tijd in ontspannen relaties.
2. Mediteer jezelf uit de stress
Misschien denk je “Ahh, weer die meditatie-dingen?”. Maar het is niet zomaar dat mensen hier zo veel over praten en dat het zo populair is. Meditatie is een bewezen manier om te ontspannen en om jezelf meer te accepteren.
Als je hoofd vol zit met gedachten en stress zie je dit ook terug in je lichaam. De twee werken heel nauw samen – als je lichaam ontspant, doen je gedachten dat ook.
Mediteren doe je als volgt:
- Zorg dat je ergens zit op grondniveau, kruis je benen en leg je handen op je schoot.
- Doe je ogen dicht.
- Adem rustig in en adem rustig uit. Laat al je aandacht naar je ademhaling gaan.
- Focus op je zintuigen en wat je waarneemt: Wat voel je? Wat ruik je? Welke geluiden hoor je?
Zodra je dit voor langere periode doet, zul je beter in staat zijn om je gedachten ‘op te ruimen’ en je lichaam te ontspannen op een makkelijke manier, waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft alleen maar een rustig plekje te zoeken en je kunt beginnen!
The mind is everything. What you think you become.
No more nerves!
Iedereen weet dat situaties als een eerste date zenuwslopend kunnen zijn. “Hoe zal hij/zij me zien? Wat als hij/ze me helemaal niet leuk vindt? Wat als ik iets stoms zeg?”
Het zijn echter puur onze eigen gedachten die ons zo nerveus maken. Als je dit herkenbaar vindt – probeer dan te mediteren voor je op date gaat. Focus je op je ademhaling en omgeving, in plaats van op alle zorgen in je hoofd. Denk aan alle positieve dingen die je te bieden hebt!
3. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
Je huis is waarschijnlijk de plek waar je het meeste van je tijd doorbrengt (als we ervan uitgaan dat je geen workaholic bent natuurlijk). Dus klinkt het niet heel erg logisch als we zeggen dat de staat van je huis een grote invloed heeft op je stresslevel?
Je huis opruimen staat waarschijnlijk niet bovenaan je bucket-list met leuke dingen om te doen. Maar wat je misschien niet weet, is dat opruimen stress vermindert.
Opruimen of schoonmaken geeft je het gevoel dat je je hoofd ‘schoon spoelt’. Aan het einde voel je je zelfs meer relaxed, omdat je niet langer omgeven bent door alle zooi die er eerder lag, zoals lege chips-zakken en kleding.
Een persoonlijke tip, die voor ons perfect werkt: geef jezelf een exact aantal minuten om iets te doen (schoonmaken, opruimen of afwassen). In maar 10 of 20 minuten probeer je zoveel mogelijk op te ruimen. Zet desnoods wat muziek aan, de timer, en go!
Out of clutter – find simplicity.
Je kunt de volgende dingen implementeren in je huis:
Wierook
Je oude sokken en t-shirts van vijf dagen geleden werken niet echt bepaald mee aan een rustige gemoedstoestand, lijkt ons. Fijne geuren hebben daarentegen wel een positief effect op je gemoedstoestand.
Kaarsen
Dim de lichten en zet wat kaarsen aan. Het zachte licht zal je je meer ontspannen laten voelen! Het helpt trouwens ook mee aan een lage elektriciteit-rekening; nog een ding minder om over te stressen.
Decoratie
Maak je huis zo huiselijk mogelijk. Hiermee bedoelen we dat het een plek is waar je graag wilt relaxen. Hang bijvoorbeeld foto’s op van momenten waar je gelukkig en ontspannen was.
Planten en bloemen
De natuur heeft altijd een rustgevend effect gehad op mensen; breng wat natuur in huis! Er zijn zelfs speciale planten die geurtjes absorberen en hoofdpijn kunnen verminderen.
4. Talk it out
Al zou je denken dat praten over hoe gestrest je bent je alleen maar meer stress brengt – het tegenovergestelde is het geval. Je hart luchten bij een
vriend(in), je partner of familie zal je waarschijnlijk steun en (wederzijds) begrip opleveren.
De kans is groot dat degene met wie je praat ook wel eens stress heeft ervaren – misschien wel precies dezelfde soort stress als jij nu ervaart. Vraag hoe zij er mee om zijn gegaan en wat hun advies is – dit kan je ook helpen te relativeren. Een nieuw perspectief is wellicht exact wat je nodig hebt!
Hoeveel dingen je ook te doen hebt en hoeveel deadlines je ook aanstaren, tijd doorbrengen met je vrienden ontspant je en geeft je nieuwe energie om de stressvolle gebeurtenissen aan te kunnen. Zorg er daarom voor dat je ten minste twee sociale afspraken in je wekelijkse agenda hebt staan!
It’s not the load that breaks you down, it’s the way you carry it.
5. Kies je reactie
Natuurlijk is het soms zo dat je de stressvolle dingen die je overkomen, niet kan veranderen of oplossen. Wat je wel kan veranderen, is hoe je erop reageert. Wanneer een stressvol moment zich voordoet, kan je een paar dingen doen:
Verander de situatie
Als jij en een vriend(in) steeds ruzie blijven hebben, kan dit voor stress zorgen. Wat je kan doen, is je communicatie met deze vriend(in) veranderen. Schrijf je gevoelens bijvoorbeeld op, in plaats van te schreeuwen of boos te worden op het moment van de ruzie.
Pas je aan aan de situatie
Het feit dat er altijd veel verkeer op de weg naar je werk is, is iets waar je simpelweg geen controle over hebt. Wat je wel kan doen, is vijftien minuten eerder weggaan dan gewoonlijk of het openbaar vervoer pakken om de file helemaal te vermijden. Je aanpassen aan situaties waar je geen controle over hebt zal je helpen ze meer ontspannen te doorstaan.
Relax, nothing is under control
Vermijd de situatie
Als drie vrienden je vragen om koffie te gaan drinken volgende week en je hebt eigenlijk al een volle agenda – leer om ‘nee’ te zeggen. Of, als je ze
wel wil zien, plan ze in voor de week erna waar je ruimte hebt, zodat je geen te drukke kalender hebt. Als je super-volle dagen vermijd zal je meer rust ervaren gedurende de week, omdat je weet dat je alles goed hebt ingepland.
Relativeer de situatie
Als de stress van een bepaald moment je overlaadt, zorg er dan voor dat je realistisch blijft. Zal het volgende week uitmaken, wat er nu gebeurt? Of over een maand, of over vijf jaar? Is dit moment en alle stress die het me bezorgt, het echt waard? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee!
Je bent nu actief ontspannen!
We hebben nu aan je uitgelegd hoe je ontspanning in je leven kunt brengen, als je voelt dat de stress je teveel wordt. Het zijn simpele, makkelijk te implementeren aanpassingen – met veel invloed.
Plan, mediteer, deel en zorg voor een ‘zen’ huis. Probeer eens vanuit een ander perspectief te kijken wanneer je met stressvolle situaties omgaat. Naast je gedachtengang is het ook je omgeving die ervoor zorgt dat je stress ervaart. En laat je gedachtegang (en je huis) nu net hetgeen zijn waar jij invloed op hebt!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!