Zo verlos je jezelf van onnodige werkstress
Het was tijdens het laatste jaar van mijn studie Psychologie.
Omdat ik het jaar ervoor wat vakken had verzuimd, had ik dit kwartaal besloten om mijn achterstand in te halen. Ik volgde nu twee keer zoveel vakken dan normaal.
Om wat bij te verdienen, had ik twee dagen per week een kantoorbaan voor een trainingsbureau in Amsterdam. En niet te vergeten, sinds een jaar was ik een eigen bedrijf begonnen in het coachen van mannen om zelfverzekerder te worden.
Je kan je misschien wel voorstellen dat ik behoorlijk druk was.
Het was een zondagmiddag en ik zat samen met mijn huisgenoot op de bank. Hij was enthousiast aan het vertellen over zijn nieuwe vriendin. Hoewel het klonk als een interessant verhaal, had ik de grootste moeite om mijn aandacht erbij te houden.
“Kerel! Luister je wel?”, vroeg hij plotseling. Ik schrok wakker. “Je bent er helemaal niet bij hé? Wat is er aan de hand met je?”
“Sorry man, ik ben ontzettend moe. De afgelopen twee weken heb ik zes uur per nacht geslapen. Ik heb praktisch alleen maar gewerkt en gestudeerd. En ik moet nog zoveel doen. Ik doe alles wat ik kan, maar ik heb gewoon geen tijd om alles af te krijgen.”
Mijn huisgenoot keek me recht in mijn ogen aan. “Je doet letterlijk niets anders dan werken. De hele dag zit je achter de computer, je neemt geen pauze. De enige keren dat je in de woonkamer bent is om te eten. Als je zo doorgaat, wat denk je dat er dan over twee jaar gebeurt?”
Ik realiseerde me dat hij gelijk had. Altijd had ik het beeld voor me dat ik over twee jaar succesvol en gelukkig zou zijn. Ik bedacht me nu dat ik op deze manier over twee jaar vooral een enorme burn-out zou krijgen.
Herken je dit?
Heb jij wel eens momenten in je leven waarop jouw takenlijstjes eindeloos lijken?
Waarop de berg aan werk die je te doen hebt een grotere uitdaging lijkt, dan het beklimmen van de Mount Everest?
De meeste mensen zouden je het advies geven om ‘wat minder te doen’, ‘rustig aan te doen’, of zouden vragen “Waarom wil je nou persé zoveel bereiken?”.
Als je dit herkent dan ben je waarschijnlijk, enorm ambitieus.
Dan ben je iemand die het leven ten volle wil benutten. Die van iedere mogelijkheid gebruik wil maken om jouw dromen werkelijkheid te maken.
Ik ga je niet vertellen dat je jouw doelen omlaag moet bijstellen. Wat ik je in deze blog wel ga leren, is hoe jij kan zorgen dat je met minder stress, net zoveel gedaan krijgt!
Je leert de volgende 3 methoden, waardoor ik nu op een leuke en gezonde manier nog steeds ultra-productief ben.
1. Focus alleen op de belangrijkste dingen
Tot vorig jaar bestond mijn standaard takenlijst voor een dag uit 10 tot 15 taken. De meeste dagen, als ik de hele dag alles op alles had gezet om die taken uit te voeren, kreeg ik zo’n 80% van alle taken gedaan.
Aan de ene kant gaf dit me het gevoel dat ik veel deed, aan de andere kant gaf dit me het gevoel dat ik altijd nét niet genoeg deed.
Het probleem was – hoe meer dagelijkse taken ik bedacht, hoe meer ik mezelf begon te vertellen dat het nodig was om al die dingen te doen, om het resultaat te behalen dat ik wilde.
In werkelijkheid terwijl het resultaat maar voortkomt uit een klein deel van al deze acties. Volgens het Pareto principe komt 80% van al je resultaat, uit 20% van al je acties.
De andere 80% van de dingen die je doet lijkt belangrijk, maar is in werkelijkheid niet zo belangrijk.
Je wil je doel voor een dag veranderen.
In plaats van “Hoe krijg ik zo veel mogelijk taken gedaan in één dag?”, wil je jezelf afvragen “Wat zijn vandaag de allerbelangrijkste resultaten die ik wil bereiken, en hoe kan ik die zo effectief mogelijk bereiken?”.
Tegenwoordig schrijf ik iedere dag voor mezelf vier resultaten op die ik wil behalen. Dit zijn resultaten zoals “Mensen inspireren”, “Fit en sterk zijn” of “Financiële overvloed”. Per resultaat schrijf ik 1 taak op waar ik mezelf die dag op wil focussen.
Hierdoor ben je bewust van waarom je doet wat je doet.
Je realiseert je wat jouw doel is, en dat de taak slechts een middel is om dichter bij het doel te komen.
Stel dat je halverwege de dag ontdekt dat een andere taak je veel sneller en effectiever bij het doel brengt, dan ben je blij om de oude taak te laten varen en in plaats daarvan de nieuwe taak uit te voeren. Je bent nu gefocust op wat je werkelijk resultaat oplevert, en niet op welke taken je voor jezelf opgesteld hebt.
2. Wees bewust van je pieken en dalen
Sinds de computer is uitgevonden zijn we als mensen iets oerstoms gaan doen: we vergelijken onszelf ermee. Via allerlei wedstrijden en metingen vinden we het leuk om onze eigen vaardigheden te meten aan die van een computer.
Voor vermaak is dit natuurlijk prima. Het wordt alleen gevaarlijker, op het moment dat we gaan verwachten dat we ook op de werkvloer hetzelfde kunnen presteren als computers.
Computers kunnen meerdere processen tegelijkertijd uitvoeren, voor langere tijd, zonder rust of pauze.
Laat het nou zo zijn dat mensen totaal anders werken.
Multitasken – wel of niet?
Keer op keer blijkt er uit onderzoeken dat multitasken totaal niet werkt. Het maakt je niet productiever, het zorgt dat je veel meer fouten maakt, en het brengt je veel sneller in de stress.
Focus gaat in pieken en dalen – we zijn niet gemaakt om lange tijd aan één stuk door te werken.
Je kan het beste in korte ‘sprints’ werken, van bijvoorbeeld 30, 60 of 90 minuten. Daarna is het goed om je batterij weer even op te laden.
In het boek Be Excellent At Anything wordt beschreven dat er vier soorten energie zijn. Mentale energie, Fysieke energie, Emotionele energie en Spirituele energie.
Wanneer je 90 minuten hebt gewerkt is je mentale energie even opgebruikt. Je kan dan beter iets gaan doen waarvoor je één van de andere vormen van energie nodig hebt. Je zou even kunnen gaan sporten (fysieke energie), kunnen mediteren (spirituele energie) of een NLP techniek kunnen luisteren (emotionele + spirituele energie).
Deel je dag in in verschillende tijdsblokken, waarin je zonder afleiding werkt en waarna je vervolgens even een totaal andere vorm van energie gebruikt.
Zo hou je jezelf de hele dag fit en scherp en krijg je toch net zoveel gedaan (of meer), omdat je veel meer focus hebt.
3. Slaap is niet voor arme mensen
00:30, wijst de klok op het dashboard aan. De radio staat zachtjes aan op de achtergrond. Niemand op de weg. De kilometerteller tikt 130 aan; ik wil graag snel thuis zijn.
Mijn gedachten zinken af naar de afgelopen week. Vier dagen lang had ik in Boedapest vertoeft om daar een aantal video’s te schieten. Alle deze dagen waren we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig geweest met filmen. Om alles uit de ervaring te halen, waren we daarbij nog eens iedere avond gaan stappen.
Gistermiddag was ik thuisgekomen. In één avondje had ik even alle emails en al het werk dat op me lag te wachten, zo veel mogelijk bijgewerkt. Vandaag had ik de eerste dag van een intensieve training gehad – van 10 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds.
Ik probeerde me te bedenken hoeveel slaap ik de afgelopen nachten had gehad. Terwijl ik telde kwam ik tot de conclusie dat ik zelfs te moe was om het me te herinneren.
Ken je het gevoel, op het moment dat je intens vermoeid bent, dat het knipperen van je ogen steeds langer duurt? Dat je iedere keer dat je je ogen opent, erachter komt dat ze langer gesloten waren?
De auto begon te trillen.
“DRRRRRRRRR…” hoorde ik op de achtergrond. In één klap waren mijn ogen wijd opengesperd. Alles was helder en ik was helemaal gefocust in het moment. Rechts van de auto zag ik op 30 centimeter afstand de vangrail. Tot mijn schrik merkte ik dat ik op de vluchtstrook aan het rijden was.
Zou meer slaap me actiever en alerter hebben gehouden?
In de wereld van persoonlijke ontwikkeling wordt slaap zo nu en dan afgedaan als onnodig, overbodige luxe.
In een razend bekende motivatievideo op YouTube wordt de volgende uitspraak (van de rapper 50 Cent) gebruikt als inspiratie om harder te werken: “Sleep is for people who are broke. I don’t sleep. I’ve got an opportunity to make a dream become a reality”.
Klinkt heel stoer, maar heeft niets te maken met productiviteit of je dromen waarmaken.
Slaap zorgt ervoor dat je fit en scherp bent. Door de rust die je ’s nachts krijgt heb je overdag de energie om alles op alles te kunnen zetten.
Slaap is helemaal niet voor arme mensen. Slaap is voor mensen die overdag alles uit hun dag willen halen.
Ben jij klaar om je dromen waar te maken?
Met meer focus, krijg je meer gedaan. Wanneer je de drie manieren hierboven toepast zal je merken dat je met veel meer passie, energie en enthousiasme kan werken om jouw dromen realiteit te maken.
Kies daarom iedere dag opnieuw wat het belangrijkste is wat je vandaag gedaan wil krijgen. Zorg voor voldoende afwisseling in de vier vormen van energie en zorg dat je voldoende rust en slaap krijgt!