Procesverslaafd? Zo voorkom je dat je verdrinkt in persoonlijke groei
“Ben jij spiritueel?”, wordt er gevraagd. Met welke zelfhulpcursus ben jij bezig? Misschien een retreat boeken in plaats van een vakantie? Zoals er vroeger subculturen bestonden die te maken hadden met een bepaalde muziekstroming, hebben we nu de ‘spirituele man of vrouw’ of een tandje ruiger: de yogasnuiver. Persoonlijke ontwikkeling is niet meer alleen een fijne opschaal-tool, tegenwoordig is het een lifestyle. En voor sommigen zelfs een religie. Het streven naar groei is op zichzelf een geweldig doel. Maar wanneer dit streven uitmondt in een obsessie met het proces zelf, kan het contraproductief worden. Ben jij stiekem procesverslaafd? We geven je vijf tips.
Ben jij procesverslaafd?
We verdwalen in een eindeloze reeks van zelfhulpboeken, workshops en trainingen. Voor sommigen kan zelfverbetering zelfs een verslaving worden – een constante zoektocht naar de volgende stap, het volgende doel, de volgende mijlpaal. In dit artikel vertellen we hoe je kunt voorkomen dat je vast komt te zitten in een vicieuze cirkel van voortdurende groei, en hoe je een gezonde balans kunt vinden tussen ambitie en selfcare.
Één van de nieuwste woorden van dit decennium
Procesverslaving hoort absoluut thuis in het rijtje thuis van nieuwe woorden. De verslaving houdt in dat je zo gefocust bent op het voortdurend verbeteren van jezelf dat je vergeet te genieten van het hier en nu – niet te verwarren met degenen die verslaafd zijn aan een bepaalde handeling of gedrag, zoals gokken, gamen of internet. Als je procesverslaafd bent, ben je verslaafd aan BEhandeling, het aankijken van je wonden en tekortkomingen, constant bezig met het najagen van de volgende stap, zonder stil te staan bij wat je al hebt bereikt.
Afkicken dus!
5 tips om af te kicken van een procesverslaving:
1. Reflecteer als een heer
Een van de belangrijkste aspecten van persoonlijke ontwikkeling is om momenten van reflectie in te lassen, pauze nemen, een ‘sabbatical’ van alle retreats en cursussen: even stilstaan bij je vooruitgang, evalueren waar je staat en wat je hebt geleerd. Het geeft je de gelegenheid om te genieten van je successen en te leren van je fouten. Door regelmatig tijd vrij te maken om te reflecteren, voorkom je dat je vast komt te zitten in een eindeloze cyclus van actie zonder richting en ‘doen om het doen’.
Wat heb je écht nodig? Daniel legt uit hoe je dichter bij jezelf kan komen door middel van NLP. Maak jij een to-do lijst of een to feel lijst? Bekijk de video.
2. Word bewust van een (tijdelijke) verschuiving in identiteit
Er zijn twee manieren waarop onze persoonlijke groei kan stagneren of ‘tegen ons werkt’. En dat is wanneer je aan je nieuw aangeleerde gewoontes en gedrag een nieuwe identiteit hangt en daarmee versmolten raakt. Jij BENT dan die nieuwe persoonlijkheid en je weet haast niet meer dat het ooit anders was.
Twee stagnaties in de ontwikkeling van ons bewustzijn
Versmelten met de huidige identiteit waardoor elke vorm van reflectie ontlopen wordt en waardoor groei en verandering geblokkeerd worden. Gebrek aan reflectie is een bescherming tegen de diepe angst voor afwijzing, het is dus geen vorm van zelfvertrouwen.
Dissociatie waarbij de geest wel openstaat voor groei maar waarbij eerdere fasen van groei worden afgestoten. Hierbij ontstaat verzet tegen eerder bezeten eigenschappen omdat die nu als onjuist worden geclassificeerd, ook een vorm van zelfafwijzing.
3. Gun jezelf compassie
Een andere manier om te voorkomen dat je verdrinkt in persoonlijke ontwikkeling is door zelfcompassie te begrijpen én toe te passen. Doe je dit niet? Dan kan je verstrikt raken in gevoelens van ontevredenheid of ontoereikendheid: naar jezelf toe, naar je omgeving toe. Ai. Niet doen. Zelfcompassie betekent dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn, met al je fouten en tekortkomingen. Behandel jezelf met begrip en vriendelijkheid: een gezonde basis voor persoonlijke groei. Luister eens wat dat interne stemmetje nu écht zegt: praat het lief tegen je? Je doet je hartstikke je best! Zet jezelf niet constant onder druk om te presteren, maar accepteert dat groei een proces is dat alle tijd van de wereld mag krijgen en geduld misschien wel de grootste spirituele beoefening in deze.
4. Zoom uit
Door uit te zoomen kun je het grotere plaatje zien. Dit helpt je om te begrijpen waar je staat in je groeiproces en waar je naartoe wilt. En je ziet letterlijk je eigen tijdlijn wat beter, als je een beelddenker bent, zou je jouw groei zelfs na kunnen tekenen. Je zult dan zien dat (ook jouw) persoonlijke groei vaak geen rechtlijnig proces is. Door uit te zoomen, kun je de ups en downs van het proces beter accepteren en waarderen als onderdeel van je eigen ontwikkeling.
5. Onderken het belang van balans
Als procesverslaafd persoon is het vinden van balans in je (hoeveelheid aan) persoonlijke ontwikkeling essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Dit betekent dat je niet alleen gefocust bent op groei en vooruitgang, maar ook op selfcare en rust. Vaak is in rust net zo veel heling in te vinden. Het betekent dat je tijd neemt voor ontspanning, en dat je jezelf toestaat om te genieten van het leven zoals het is. Door continu de balans te vinden tussen ambitie én voor jezelf zorgen, leg je een stevige basis voor duurzame groei zodat jij je hele leven lang kunt genieten van ontwikkeling.
Een obsessieve focus op het proces van verbetering, gaat ten koste van onze eigen welzijn en tevredenheid. Maar jezelf effectief scholen in thema’s die jou gaan helpen bij jouw persoonlijk een zakelijke ontwikkeling, zoals de NLP Basis of Master Practitioner is alleen maar een hele zinvolle keuze. Download de brochure.