Overtuigen met taal: simpele ‘sleight of mouth’ technieken
Heb jij weleens geprobeerd om iemand te overtuigen? Dan weet je vast dat dat niet altijd zo makkelijk is. Veel mensen houden graag vast aan hun eigen overtuigingen of wereldbeeld. Niet altijd handig als het om belemmerende of beperkende overtuigingen gaat. Wat doe je dan als coach of manager? Of als je zelf vastzit in belemmerende overtuigingen? Precies: sleight of mouth technieken inzetten! In dit artikel lees je wat sleight of mouth is, en hoe jij het in de praktijk kunt gebruiken.
Wat is sleight of mouth?
Sleight of mouth is een systeem van 14 verschillende taalpatronen, ontwikkeld door Robert Dilts. Deze NLP taalpatronen stellen je in staat om argumenten en overtuigingen ‘logisch’ om te buigen of te beïnvloeden. De naam ‘sleight of mouth’ komt van ‘sleight of hand’. Wat refereert naar de vaardigheden van een goochelaar die dingen kan laten gebeuren die onmogelijk lijken. Soms lijkt het namelijk onmogelijk iemand te overtuigen van een ander standpunt. Maar dankzij sleight of mouth zul je zien dat het wel mogelijk is om door middel van taal de kijk op een overtuiging te veranderen.
Sleight of mouth gebruik je wanneer iemand een beperkende overtuiging heeft.
Waarom zou je iemands overtuiging willen beïnvloeden of veranderen?
Overtuigingen zijn denkbeelden of aannames die als mogelijk of vanzelfsprekend worden aangenomen. Ze zijn geen absolute waarheden of feiten, maar subjectieve uitgangspunten. Overtuigingen hebben een krachtige invloed op ons gedrag. Ze bepalen hoe je op anderen en situaties reageert, en hoe anderen op jou reageren. Achter constructief gedrag van een persoon zit vaak een aantal versterkende overtuigingen. En achter belemmerend gedrag van een persoon zit vaak een aantal belemmerende overtuigingen. Door iemands overtuiging positief te beïnvloeden of te veranderen, is de kans groot dat daarmee ook iemands gevoel, gedrag en leven ten positieve verandert.
Hoe werkt sleight of mouth dan?
Wil je (belemmerende) overtuigingen veranderen? Dan is het belangrijk om de ander meerdere opties van denken te bieden. Dat doe je niet door een overtuiging aan te vallen, maar door de intentie van de overtuiging in stand te houden terwijl je meerdere keuzes biedt. Hierdoor kan de ander gaan twijfelen over zijn of haar belemmerende overtuiging, en meer openstaan voor andere, bekrachtigende overtuigingen. De 14 de sleight of mouth taalpatronen zijn krachtige tools om hiervoor in te zetten.
Begin bij de basis
Niet elk sleight of mouth patroon werkt overigens voor elke situatie. Sommige patronen werken beter in een bepaalde situatie, dan andere. Als een patroon niet werkt, gebruik dan een ander totdat het lukt om de juiste invalshoek te vinden. Daarbij is het essentieel om in de basis goed rapport (verbinding) met de ander te hebben en dat het moment van ‘volgen’ en ‘leiden’ goed wordt aangevoeld. Vraag de huidige toestand uit, toon begrip en vraag naar de gewenste toestand. Vanuit daar bouw je verder met één van de 14 taalpatronen, zodat het wereldbeeld van de ander zo beïnvloed wordt dat de gewenste situatie wel mogelijk lijkt.
Een effectieve overdracht is pas bereikt als de ander een ‘voorstelling’ kan maken van de nieuwe mogelijkheden.
De basis sleight of mouth NLP technieken op een rij
Door te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen leer je welk patroon je het beste toe kunt passen in een situatie. Ook kun je steeds meer improviseren. Begin bij de basis, en breid deze steeds meer uit. De taalpatronen ‘Realiteitsstrategie’, ‘Herdefiniëren’ en ‘Consequentie’ zijn de basis van sleight of mouth en een goed beginpunt. Heb je ze eenmaal onder de knie? Dan kun je ze uitbreiden met de andere taalpatronen die je tijdens de NLP Master Practitioner leert.
Taalpatroon 1. Realiteitsstrategie
Dit taalpatroon is bedoeld om na te gaan hoe de overtuiging is opgebouwd. Je helpt de ander inzicht te krijgen of de overtuiging in overeenstemming is met de realiteit. Daarbij kun je vragen stellen als:
Wat geloof je?
Is dat waar?
Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
Hoe weet je dat?
Hoe is dat ooit zo gekomen?
Vaak heeft iemand door een specifieke ervaring in het verleden een generaliserende gedachten opgebouwd. Door de ander bewust te maken van het bewijs en het effect, gaat hij of zij vaak vanzelf al anders over een situatie denken. Een voorbeeld: ”Je bent te laat, je geeft niet om me. -> ” Mogelijke reactie realiteitsstrategie: “Hoe weet je dat te laat zijn betekent dat ik niet om je geef?”
Taalpatroon 2. Herdefiniëren
Herdefiniëren zorgt ervoor dat iemand een meer positieve betekenis van een beperkende overtuiging kan vinden. Dit bereik je door in het bewijs, het effect, of de oorzaak een woord te gebruiken dat ongeveer hetzelfde betekent, maar dan een positief gevolg heeft. Vraag jezelf af welke betekenis een woord in de overtuiging nog meer kan hebben. Een voorbeeld waarin je een woord in de oorzaak herdefinieert: “Je bent laat, je geeft niet om me.” -> Mogelijke herdefiniëring: “Ik ben niet te laat, ik ben alleen iets vertraagd.” Ook kun je een woord herdefiniëren in het gevolg: “Het is niet zo dat ik niet om je geef, ik ben gewoon vergeetachtig.”
Taalpatroon 3. Consequentie
In dit taalpatroon wijs je de ander op de mogelijke consequentie(s) van een overtuiging. Hierdoor richt de ander zich eerder op dat wat hij of zij wel wilt. Je geeft de ander inzicht in wat er gebeurt als ze vast blijven houden aan een bepaalde overtuiging. Je maakt inzichtelijk wat de gevolgen zijn, en vraag de ander of dat is wat hij of zij wilt. Een voorbeeld: ”Je bent te laat, je geeft niet om me.” Mogelijke reactie met taalpatroon consequentie: “Als ik niet was gebleven om het af te maken, dan had ik het vanavond nog moeten doen. Is dat wat je wilt?”
Deze drie taalpatronen zijn al een mooi begin om de ander makkelijker te overtuigen. Blijf ermee oefenen, en breid langzaam verder uit. Wil jij alle 14 sleight of mouth taalpatronen leren? Dan is de NLP Master Practitioner wat voor jou. Lees hier meer over de opleiding, of neem contact met ons op voor meer informatie.