Vergroot je zelfdiscipline en kom nooit meer te laat
Sommigen mensen zijn nu eenmaal altijd te laat.
Tot frustratie van de wachtenden, tot frustratie van henzelf.
Hoe hard je je best ook doet, hoe goed je je hele ochtend ook hebt uitgestippeld, het lukt gewoon niet. Al zet je je wekker een kwartier eerder, dan ben je alsnog tien minuten te laat. Je voelt je schuldig tegenover de mensen die wachten en je bent wederom boos op jezelf: je probeert het zo hard, maar de klok werkt gewoon niet mee.
Of misschien ben je juist iemand die altijd overal 20 minuten te vroeg is tot frustratie van jezelf. Je gunt jezelf de tijd niet om rustig op te starten en de dag uitgerust te beginnen, omdat het idee van te laat komen je zoveel stress oplevert. Dit kan juist ook zorgen voor een onrustig en gestrest begin van de dag. En dat lijkt ons nu niet bepaald een gezonde start – Fijn voor je baas wellicht, maar minder voor jou.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat het best onprofessioneel is om altijd te laat te komen. Je baas kan er wellicht aan gewend zijn of je hebt steeds een fantastisch excuus, maar puntje bij paaltje heb je wel een bepaald imago opgebouwd voor jezelf, en dat lijkt ons nu niet bepaald het imago dat je graag wilt, toch?
Een van de schrijvers van dit artikel is ook een chronische te-laat-komer, tot frustratie van collega’s, dus we weten waar we het over hebben!
Waarom zijn te-laat-komers altijd te laat?
Alfie Kohn, onderzoeker op het gebied van menselijk gedrag, stelt een aantal mogelijke redenen waarom mensen altijd te laat zijn.
- Deze laatkomers kunnen het fijn vinden om een spetterende entree te maken, waar alle aandacht op hen is gefocust.
- Ze zijn te egoïstisch en denken niet aan het welzijn van anderen, wanneer deze lang moeten wachten. (Alhoewel, mensen die altijd te laat komen en daar zelf behoorlijk gefrustreerd over zijn zullen heel onwaarschijnlijk deze (gebrek aan) beweegredenen hebben)
- Mensen hebben de neiging zich compleet te verliezen in hetgeen ze mee bezig zijn, waardoor ze totaal niet meer bezig zijn met de tijd – tot het al te laat is.
- Een laatste idee is dat het neerkomt op een tekort aan zelfdiscipline; waar mensen het moeilijk vinden om te stoppen met het uitvoeren van iets waar ze plezier in hebben of waarvan ze het gevoel hebben dat ze het moeten afmaken.
Een onderzoek uitgevoerd door de New York Times suggereert dat consistent te laat komen ook veroorzaakt kan worden door optimisme. Bijvoorbeeld het idee hebben dat een taak maar tien minuten duurt, wanneer dit in werkelijkheid 25 minuten is.
Zo zie je maar: er kunnen verschillende redenen zijn voor je te-laat-kom-gedrag. Maar dit betekent niet dat dit niet op te lossen is. Integendeel, dit zijn de dingen waar je bij NLP de handvatten voor krijgt om het te verbeteren.
Wat heeft NLP hiermee te maken?
Met NLP ga je aan de slag om bij jezelf te herkennen wat jouw onbewuste, onderliggende patronen zijn en kom je erachter hoe deze verantwoordelijk zijn voor het (automatische) gedrag dat je dagelijks vertoont.
Oefening baart kunst
Je wilskracht is als een spier, hij kan worden getraind. Dit betekent dat het gedrag dat jij nu uitvoert al zodanig is geïmplementeerd in je brein, dat het compleet automatisch gaat. Het automatische ochtendritueel kost dus geen extra moeite.
Wat wel extra moeite kost, is het implementeren van nieuw, gewenst gedrag. Om jezelf nieuw gedrag aan te leren is oefening en tijd nodig. Veel mensen zijn niet gemaakt om in één dag een 180-graden-draai te maken in hun leven en dit vol te houden.
Hoe vaker je bepaald gedrag uitvoert, hoe makkelijker het wordt. Dus om nieuw gedrag aan te leren is het simpelweg alleen maar nodig om te achterhalen welk gedrag je exact in de plaats wilt voor je oude, ongewenste gedrag, en dit nieuwe gedrag blijven uitvoeren.
Het pijn-plezier-principe
Door middel van het ‘pijn-plezier-principe’ kun je voor jezelf goed nagaan wat de voor- en nadelen zijn van het gedrag dat je momenteel vertoont, en wat de voor- en nadelen zijn van het gedrag dat je wilt vertonen. Door de pijn bij het ongewenste gedrag groter te maken en het plezier bij het gewenste gedrag groter te maken, zal je motivatie al een stuk hoger zijn; dan is je doel al veel dichterbij!
Vergroot de pijn die je ervaart als je het ongewenste gedrag vertoont. Hierdoor wordt de noodzaak om het gedrag te veranderen steeds hoger:
- “Als ik steeds te laat ben, ben ik heel onprofessioneel.”
- “Ik begin de dag gestrest en dit heeft de rest van de dag invloed
op me.” - “Ik ben boos op mijzelf.”
- “Ik stel anderen teleur.”
Vergroot vervolgens ook het plezier dat dit nieuwe gedrag jou brengt. Hierdoor wordt het nieuw gedrag steeds aantrekkelijker en zul je meer gemotiveerd zijn dit gedrag na te streven:
- “Ik ben op tijd en daardoor begin ik de dag ontspannen.”
- “Anderen kunnen op mij rekenen.”
- “Ik ben trots op mijzelf.”
- “Ik begin de dag op kantoor zonder alles te moeten inhalen.”
- “Ik kom professioneel over, zoals het hoort.”
Als je bewust aan de slag gaat met uitzoeken wat voor jou de reden is dat je altijd te laat bent, kun je deze ook bewust gaan aanpakken.
Bij NLP wordt gefocust op het vergroten van je wilskracht en gewenste gedrag. Vergroot je wilskracht en kom voortaan altijd op de afgesproken tijd. Tot blijdschap van anderen, tot blijdschap van jezelf!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!