De Kracht van Vriendschap: Hoe word ik een betere vriend(in)?
De kracht van vriendschap is een samenzijn waarin mensen elkaar (onder)steunen en elkaars geluk wederzijds vergroot. De verbinding die we bij een diepgaande vriendschap ervaren, is er eentje waar je het liefst – aan het einde van je leven – met een grote glimlach op terug wilt kijken.
Misschien heb je de volgende uitspraak wel eens gehoord: de kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je relaties. Onderschat een goede vriendschap dus niet. Investeren in vriendschap is een prachtige ontwikkeling die je kunt doormaken voor je eigen geluk en dat van de ander.
In dit artikel zullen we zes pilaren omschrijven waarmee je vriendschap kunt verbeteren!
“Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door ons geluk te verdubbelen en ons verdriet te delen” – Joseph Addison
Pilaar 1: Herken de dieptestructuur
In elke ontmoeting is er sprake van communicatie op twee niveaus: dat wat we zien en zichtbaar is, en dat wat onzichtbaar is. Vergelijk het met een diamant, die een zichtbare buitenkant heeft en een onzichtbare kern. Met andere woorden: er is een oppervlaktestructuur die gaat over taal en de inhoud van de woorden. De oppervlaktestructuur is buitengewoon belangrijk bij samenwerking in projecten of bij het plannen van zaken.
Binnen in de diamant spreken we van een dieptestructuur. Hier vindt alles plaats dat voorbij gaat aan de inhoud; het gaat over emoties en onbewuste patronen die we communiceren. Om een vriendschap te verbeteren, is het essentieel om aan te voelen wat zich afspeelt in de dieptestructuur. Wat is de behoefte die iemand heeft? Wat probeert iemand je nou echt duidelijk te maken? Communiceren op dit niveau zorgt ervoor dat je écht contact met iemand maakt. Daarom is de eerste pilaar: aanvoelen wat iemand volgens de dieptestructuur nodig heeft.
Pilaar 2: Bouw (zelf)vertrouwen op
Je wilt je bij iemand veilig kunnen voelen. Het idee hebben dat wanneer jij je met gesloten ogen achterover laat vallen, je vrienden jou opvangen. Als je je niet veilig voelt en geen vertrouwen hebt opgebouwd met iemand, is het niet makkelijk om je te openen naar de ander. Eén van de belangrijkste dingen in het opbouwen van vertrouwen, is de ander laten zoals hij is. Het oordelen over een ander is het absolute slot op de schatkist van verbinding. Belangrijk is het opbouwen en verbeteren van vriendschap is om vrij te zijn van oordelen over de ander.
Heeft jouw vriend andere opvattingen dan jij? Wijs deze dan niet onmiddellijk af, maar onderzoek zijn/haar perspectief en stel vragen. Natuurlijk hoef je het niet overal mee eens te zijn. Toch is je reactie op de ander van belang in het scheppen van een vertrouwensband. Vertrouwen schep je namelijk (onder andere) door de ander de ruimte te geven volledig zichzelf te zijn. Dát is veiligheid. Ben je het ergens niet mee eens? Tel tot tien en vraag jezelf af: Wat drijft deze persoon? Wat gelooft deze persoon over de wereld? Blijf nieuwsgierig en becommentarieer de ander zo min mogelijk.
Daarnaast helpt het om de focus te leggen op complimenten en je waardering voor de vriendschap te uiten. Een laatste manier om vertrouwen op te bouwen, is om als het ware het achterste van je tong te laten zien. Durf kwetsbaar, open en transparant te zijn. Durf jezelf te zijn, eigenlijk. Dat geeft de ander een vrijbrief om ook zichzelf te zijn.
Pilaar 3: Zie de ander als gelijke
Dit is een belangrijke. Ongelijke relaties bestaan natuurlijk (in dokter en cliënt, moeder en dochter, docent en leerling, etc). Dit hiërarchische verschil weerhoudt je vaak om niet zo snel een diepe, open en gelijkwaardige relatie te hebben. Om werkelijke verbinding te ervaren, is het van belang om je vriendschappen niet verticaal (hiërarchisch), maar horizontaal te maken. Dit is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Vaak geldt: hoe horizontaler de relatie, hoe kwetsbaarder en dus: hoe meer verbinding er ontstaat.
Pilaar 4: Vriendschap verbeteren met Wederkerigheid
“The secret to living is giving’. Tony Robbins begreep met deze quote het begrip van wederkerigheid. Energie toevoegen aan elkaar is belangrijk. Hoe meer energie wordt toegevoerd, hoe sneller de relatie kan ontwikkelen. Wil je een vriendschap verbeteren? Zorg ervoor dat er energie wordt toegevoegd aan de relatie. Energie toevoegen kan op ontelbaar veel manieren: oprecht geïnteresseerd zijn, iemand helpen, een avondje samen lachen.
Wederkerigheid houdt in dat twee mensen in een relatie op een gelijkwaardige manier energie blijven toevoegen. Dit is een natuurlijk principe: mensen hebben de neiging om iets terug te geven als ze iets ontvangen. Relaties blijven zich ontwikkelen indien er een constante stroom van wederkerigheid bestaat.
Pilaar 5: Altijd een betere versie van de ander zien
Het beste met elkaar voorhebben is onder andere het kunnen zien van een betere versie van de ander. Successen mogen gevierd worden. Je gunt de ander het beste. Door de beste versie van de ander te zien – in welke situatie dan ook – biedt je emotionele en mentale support voor die ander. Hoe mooi is het als jij je vriend weer terug kan brengen naar zijn of haar Hogere Zelf (het oplossingsgerichte gedeelte in onszelf)? Niet per se door goedbedoelde adviezen te geven, maar soms ook door gewoon het vertrouwen te hebben in de ander dat die persoon zelf uit deze situatie komt. De beste versie zien van je vriend(in) is een cadeautje voor jullie vriendschap.
Pilaar 6: Geef emotionele steun
Emotionele steun kun je ook zien als wederkerigheid, maar verdient een ereplaats voor zichzelf omdat dit hét verschil maakt tussen een echte vriendschap en een oppervlakkige relatie. Hoewel je met emotionele steun op natuurlijke wijze nederigheid opbouwt, is het juist deze pilaar waarbij je onbevooroordeeld moet kunnen luisteren zonder er iets voor terug te verwachten. Dat is waar vriendschappen op leunen. Houdt iemand ooit wel scores bij op dit vlak? Dan zou dit een niet zo positief effect kunnen hebben op het vertrouwen van jullie relatie. Wees vrijgevig in je emotionele steun.
Overigens, hoe mensen emotionele steun ervaren, is voor iedereen anders. De een wilt het gevoel hebben dat iemand echt luistert, de ander wilt gewoon even vastgehouden worden in stilte. Ook daarom geldt hierbij de eerste pilaar: herken de dieptestructuur en herken dus iemands behoefte. Dit hoef je helemaal niet te raden, maar een eenvoudig ‘wat kan ik voor je doen?’ volstaat. Behoed jezelf voor het oplossen van iemands problemen, of het geven van advies. Goed luisteren en erkenning geven doet soms meer dan het aandragen van oplossingen.
Wil jij meer weten over relaties, verbinding, dichtbij jezelf blijven en jezelf ontwikkelen? De NLP practitioner helpt je om de beste versie van jezelf te worden. Stap voor stap gaan we aan de slag om jouw doelen en dromen te bereiken. Meedoen? Klik hier voor meer informatie.