
Hoe kan ik mijn zelf-sabotage op werk verminderen?
Die derde kop koffie lijkt nu niet echt zijn werk te doen, en jij eigenlijk ook niet.
Zo nu en dan hebben we allemaal een slechte werkdag. We zijn aan het uitstellen, we zijn pessimistisch, we zijn (unfashionably) laat voor vergaderingen, de avond voor een belangrijke vergadering zijn we tot 3 uur ‘s nachts aan het drinken; we vallen in ons slechte gewoontes: we zelf-saboteren.
Zelf-sabotage, in een peulenschil, is het simpele feit van het je gedragen op een bepaalde manier waardoor je productiviteit wordt verminderd. Het komt veel voor en heeft meerdere oorzaken (welke we later zullen bespreken), maar het meest belangrijk is dat het een aantal erg negatieve effecten heeft.
Het zorgt ervoor dat je beneden je potentie presenteert, dat collega’s of cliënten minder positief over je denken, zowel professioneel als persoonlijk. Het zou je er ook van kunnen weerhouden een promotie te krijgen of positieve werk-reviews. Best zonde, niet?
We zullen bespreken waarom we zelf saboteren op werk en hoe, en hoe je ervoor kunt zorgen dat zelf-sabotage niet langer een onderdeel van je werkdag zal zijn.

Wat is zelf-sabotage?
Zelf saboterend gedrag wordt gezien als gedrag dat problemen veroorzaakt en lange-termijn doelen in de weg staat. Uitstelgedrag, zelfmedicatie met drugs en alcohol en troosteten zijn veelvoorkomende vormen van zelf-sabotage. Ze lijken misschien behulpzaam op het moment. Je vermijdt werk en het aannemen van een nieuwe opdracht – want tenslotte, als je niet werkt, kunt je ook niet falen.
Just imagine how much you’d get done if you stopped actively sabotaging your own work.
Zelf saboterend gedrag is praktisch gezien een reactie op het bijna bereiken van je gewenste succes of doel. Het succes of de verandering maken je wellicht angstig. Je hebt misschien onrealistische gedachten die je belemmeren bij het presteren zo goed als je kunt.
Een aantal voorbeelden van irrationele negatieve gedachten, die ervoor zorgen dat je niet zo hard werkt voor je doelen als je eigenlijk had gekund:
- Je krijgt het gevoel dat je niet weet wat je moet doen als je eenmaal ‘de top’ (je doel) hebt bereikt.
- Je maakt je zorgen dat zodra je een promotie krijgt, je je oude vertrouwde collega’s moet achterlaten en je misschien overkomt als niet loyaal.
- Je bent angstig dat zodra je eenmaal ‘de top’ hebt bereikt, je vervolgens weer harder moet werken om nieuwe, hogere doelen te behalen.
- Je bent bang dat je anderen overschaduwt en voelt je hierdoor ongemakkelijk omdat je zoiets nog nooit eerder hebt ervaren.
- Je bent angstig voor het moment dat je een nieuwe opdracht aanneemt, je misschien niet in staat bent je eigen hoge eisen waar te maken, dus je geeft het maar op.
- Zelf-sabotage op werk kan ervoor zorgen dat je blijft hangen in een “Wat als…” state of mind, in plaats van te focussen op welke acties je kunt ondernemen om je werkgerelateerde doelen te bereiken.

Welk gedrag voer ik uit, dat mijn werkuitvoering saboteert?
We hebben zelf saboterend gedrag opgedeeld in drie veel voorkomende gedragingen/patronen waarvan wij denken dat het een grote, negatieve invloed heeft op wat je bereikt op je werk.
Deze drie zijn:
- Een negatieve gedachtegang
- Slechte werkgewoontes
- Iets ‘goeds’ weggooien om iets potentieel ‘slechts’ te vermijden
Negatieve gedachtegang
Negatief denken is een veel voorkomende vorm van zelf-sabotage op werk. Wat we bedoelen met negatief denken in dit geval, is een vorm van negatief denken dat je belemmert in het je gedragen richting het zijn van een betere werknemer (en hiermee je professionele doelen te bereiken).
Bijvoorbeeld: Misschien ben je het niet helemaal eens met je startsalaris. Of misschien vind je dat je een promotie hebt verdient na al die jaren van hard werken. Dit zouden situaties kunnen zijn waarin je nog weleens gelijk hebt en het ook daadwerkelijk verdiend om een promotie of een hoger salaris te krijgen. Maar er is iets dat je tegenhoudt in het actie nemen om deze veranderingen waar te maken.
Het ding dat jou ervan weerhoudt zou je negatieve gedachtegang kunnen zijn. Negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat je minder zelfverzekerd bent en/of assertief en kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je niet genoeg bent voor wat je wilt bereiken.
Research laat zien dat de eerste twee of drie mensen die zich laten horen tijdens meetings, gezien worden als meer zelfverzekerd en assertief. Dus probeer dit eens, je hebt niets te verliezen, alleen te winnen!

Negatieve gedachten kunnen zijn:
- Ik kan dat niet
- Ik ben er niet goed genoeg voor
- Ik ben daar niet klaar voor
- Ik ben bang dat als ik vraag om een promotie, ze me onbeleefd of arrogant zullen vinden.
Be prepared each day, to confront your own self-sabotage.
Je kunt deze gedachten (en meer negatieve gedachten, zoals we hebben beschreven in een eerder artikel: “Zelfvertrouwen vergroten“) veranderen, door ze om te draaien. Ook wel om-denken of positief herformuleren genoemd. Dit gaat als volgt:
- ‘Ik kan dat niet.”
- “Ik heb genoeg goede kwaliteiten, om het wel waar te kunnen maken.”
- “Ik ben niet goed genoeg.”
- Ik heb veel kwaliteiten die iets kunnen betekenen en genoeg te bieden aan dit bedrijf.”
- “Ik verdien die promotie/hogere salaris niet.”
- “Ik ben een harde werker en steek veel tijd en energie in dit bedrijf. Ik verdien deze promotie/hoger salaris.”
- “Ik ben daar niet klaar voor.”
- “Als ik het niet probeer, zal ik het ook nooit weten.”
- “Ik ben bang dat zodra ik vraag om extra geld, ze me onbeleefd of arrogant vinden.”
- “Als ik ‘stoer’ genoeg ben om te vragen of ik dat extra geld mag, zullen ze me assertief vinden en kom ik over alsof ik weet wat ik wil, en dat ik niet bang ben er om te vragen.”

Slechte werkgewoontes
Slechte werkgewoontes zijn gewoontes die je (bewust en onbewust) belemmeren om je beste zelf te zijn op je werkplek. Voorbeelden van slechte werkgewoontes kunnen zijn:
-
- Luiheid, te laat zijn (zelfs vijf minuten kan iemand anders zijn/haar schema in de war schoppen)
- Uitstellen van taken (kan ook invloed hebben op anderen)
- Niet professioneel zijn in communicatie
- Slordig werk afleveren
- Roddelen
- Taken afschuiven op anderen
Het bewust worden en identificeren van je eigen slechte werkgewoontes kunnen je helpen deze ongewenste patronen te doorbreken. En hierbij ook hoe je jezelf presenteert en hoeveel je presteert.
When you want something you’ve never had, you have to do something you’ve never done.
Het goede laten, om het slechte te vermijden
Het is makkelijk om op te geven of te stoppen wanneer je een ‘fout’ maakt. Of zodra je je incapabel voelt om een bepaalde taak uit te voeren, om het simpelweg door te geven aan een andere collega. Op deze manier, geef je jezelf niet de kans om te groeien.
Zelf-sabotage is erg bekend onder perfectionisten. Want als je een taak toch niet perfect kunt uitvoeren, waarom dan überhaupt de moeite nemen het te proberen? Zodra je een klein foutje maakt of een kleine tegenslag tegenkomt, geef dan niet onmiddellijk alle moeite die je erin hebt gestoken op, ga door en probeer te herstellen wat je kunt. Stop jezelf bewust het goede te laten alleen maar om het potentiële slechte te vermijden, anders kom je nergens.

Als je het moeilijk vind om te identificeren wat jouw zelf saboterende gedrag (los gezien van de bovenstaande gedragingen) is op werk, kun je jezelf afvragen; Welke veranderingen (in mijn gedrag) kan ik maken om een betere,
productievere, vriendelijkere en meer zelfverzekerde werknemer te worden?
Je antwoord op deze vraag zou nou precies hetgeen kunnen zijn waar je aan kunt werken!
If you don’t sacrifice for what you want, what you want becomes the sacrifice.
Wat valt er nog meer aan te doen?
Een ander belangrijk ding om te onthouden als je je zelf saboterende gedrag wilt veranderen, is of je het geïdentificeerde gedrag compleet wilt veranderen of niet.
Bijvoorbeeld, als je voornemen is om je uitstelgedrag aan te pakken, vraag jezelf dan af:
- Is het realistisch om dit nooit meer te doen?
- Wil ik dit echt nooit meer doen? Zoniet, hoeveel minder wil ik het dan doen?
- Wat gaat het me opleveren, als ik dit gedrag stop?
Wat ook kan helpen is het vermijden van plekken die ervoor kunnen zorgen dat je terugvalt in je oude, slechte werkgewoontes. Als je een collega hebt die altijd alles uitstelt, kies er dan voor om een dag niet naast die collega te gaan zitten. Vind een hoog gemotiveerde collega en ga daar eens naast zitten. Of, als je wilt overkomen als meer professioneel, kies er dan eens voor om te gaan praten met andere collega’s, in plaats van steeds de collega’s waar je altijd mee roddelt in de werkpauze. Het is aan jou!

Sta jezelf niet in de weg!
Geef jezelf de mogelijk te groeien door de acties die je het meest angstig maken, juist aan te gaan! Als je daadwerkelijk wilt slagen, waarom zou je jezelf dan saboteren door op te geven als je er bijna bent? Zonde!
Wanneer je je bewust wordt van je eigen slechte werkgewoontes en deze identificeert, kun je gaan werken aan je professionele doelen. Stel je de vragen die opgesomd staan. Zet je negatieve gedachten om in positieve door het tegenovergestelde te denken – in de richting van groei (en wellicht een promotie!).
Als je het niet probeert, zul je het ook niet weten. Probeer de positieve aspecten en uitkomsten te zien van je nieuwe gedrag, vind de plezier kant. Vergroot deze om je motivatie nog groter te maken!
Wat als je wel die promotie krijgt? Zodra je alleen maar focust op wat voor positieve dingen groei je te brengen heeft, zul je niet langer de negatieve en ‘beangstigende’ kanten zien, waardoor je een growth mindset hebt, en dat is alles waar je op zult focussen!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!