Verbeter de band met je ouders met deze NLP-techniek
DNA-technisch gezien ben jij voor 50% je vader (x of y chromosoom) en voor 50% je moeder (x chromosoom). Op zielsniveau ben jij veel meer. Bovenal is het een feit dat jij bent ontstaan uit twee mensen wie jij ‘jouw ouders’ mag noemen. In de meeste gevallen hebben zij jou opgevoed tot de volwassene die je vandaag de dag bent. Een goede relatie met je ouders staat niet vast, maar kan groeien. Wil jij de ouder-kind relatie verbeteren? Gebruik deze NLP-techniek!
Verbeter de band met je ouders
Jij bent dus een deel van jouw ouders. Op het moment dat je ouder wordt, ga je dingen vanuit een ander perspectief zien dan hoe je dit als kind hebt gedaan. Dit is gezond maar kan tegelijkertijd zorgen voor een tijd van verwarring en/of frustratie: je wrikt je letterlijk los van oude patronen en gewoonten van vroeger die niet meer bij jouw huidige jij passen. De relatie tussen ouder en volwassen kind kan dan verstoord raken. Eén geluk: hoe het contact met je ouders nu ook is, zélfs wanneer een ouder overleden is; het is niet te laat om de band te verhelderen of veranderen.
Systemisch werk
Een verstoorde relatie tussen ouder en volwassen kind komt vaak voort uit dat er iets niet ‘klopt’ in het familiesysteem. Je signaleert karaktertrekken of uitingen van je ouders die je graag anders zou willen zien of je neemt ze dingen kwalijk. Dit zijn projecties vanuit jou en niet altijd werkelijk aanwezig. Andersom kan een ouder ook bewust dan wel onbewust afstand nemen of moeilijk stroken met de belevingswereld van zijn of haar dochter of zoon. Weet wel: als je een van je ouders afwijst, wijs je daarmee ook een deel van jezelf af. Hier kan een familieopstelling oftewel systemisch werk uitkomst bieden.
De kracht van visualisatie
De eerste stap die de ouder-kind relatie nodig heeft, is om meer overeenkomsten tussen jou en je ouders te ontdekken. Want enkel focussen op de verschillen en onvolkomenheden drijft jullie alleen maar verder uit elkaar. Visualiseren is een krachtige NLP-techniek die het mogelijk maakt om je innerlijke beleving op jullie band te onderzoeken en de relatie een nieuwe impuls te geven. De combinatie van systemisch werk en visualisatie is super krachtig, mits je weet hoe je het effectief toepast.
Start met zelfonderzoek
Een goede (familie)opstelling begint altijd met een open en ‘willende’ houding. Voorafgaand zelfonderzoek kan baat hebben. Je kunt jezelf enkele vragen stellen met betrekking tot het onderwerp, zoals: in welke situaties met je ouders voel je je minder prettig? Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven dat zijn oorsprong heeft in je jeugd? Wat is er vroeger gebeurd en wat heeft dat met je gedaan?
Word je bewust van de interne representaties die je oproept
Alle informatie wordt door je brein op een bepaalde manier verwerkt, wat te maken heeft met je zintuigen: zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Hoe je dingen verwerkt en aan jezelf intern presenteert, heeft invloed hebben op hoe jij je voelt. Luister een podcast over representatiesystemen van onze eigen docent Daniel Kluken. Vraag jezelf op het moment dat je frictie ervaart wanneer je met je ouders bent eens af wat en hoe je de informatie aan jezelf presenteert. Welke beelden zie je voor je? En welke verhaaltjes vertel je aan jezelf?
De band met je ouders actief ‘shiften’ met NLP
Met een visualisatie richt je je op de huidige situatie en daarna op de gewenste situatie. Door de beelden onder ogen te zien en zonder voorbehoud te nemen zoals ze zijn, maak je van binnen ruimte voor de hogere frequentie emoties zoals acceptatie, vrijheid en liefde. Je zult constateren dat je jezelf (en daarmee ook je ouders) écht vrij maakt door júist te verbinden. Dit lukt zodra je je bewust bent van de band met je ouders en er actief vorm aan geeft.
NLP Visualisatie oefening: contact maken met je ouders
- Sluit je ogen en visualiseer je vader of moeder. Neem alle tijd die je nodig hebt om jezelf open te stellen en sta jezelf toe dat het beeld zich mag ontvouwen. Vertrouw op de inzichten en antwoorden die deze oefening bij jou naar boven brengen.
- Kijk vanuit de meta-positie om de beurt naar je ouders en naar jezelf. Kijk daarna aandachtig vanuit de 1e positie: je ziet de situatie door je eigen ogen, je hoort de geluiden door je eigen oren en ervaart ook je eigen gevoelens.
- Merk op wat de afstand tussen jullie is. Is er gevoelsmatig een betere afstand mogelijk? Dichterbij? Of wat meer afstand? Op het moment dat je ruimtelijk gezien iets aan de opstelling verandert, wat doet dit met jou?
- Als je dan ‘juist’ staat, beantwoord dan deze vragen: Hoe gaat het nu met je vader of moeder? Wat kun je zeggen over de relatie die je met hen afzonderlijk hebt als volwassen kind? Waar heb je oprechte bewondering voor? Wat doet jij zelf goed tegenover hen? Wat wil je specifiek tegen ze zeggen? Neem rustig de tijd om alles wat door je heen stroomt de ruimte te geven.
- Bij de laatste stap is het uitspreken van gelijkenis en openhartigheid belangrijk. Bedenk een zin die voor jou goed voelt. Bijvoorbeeld:
– “Ik ben hetzelfde als jij”;
– “Ik omarm jou volledig in jouw zijn en als een stukje van mij.”;
– “Ook al verzet ik mij ertegen, ik bekijk jou en je (noem een bepaalde karaktereigenschap of gewoonte van je ouder) met liefde”;
– “Ik draag het met me mee uit liefde” – wanneer je ‘liefde’ te zwaar vindt, kun je zeggen “omdat ik je kind ben”. - Word je bewust wat de zinnen bij je teweegbrengen en hoe ze jullie relatie beïnvloeden. Schrijf je gewaarwordingen op.
Wil je meer weten over systemisch werken en welk effect dit heeft op jou als individu? Luister dan deze podcast met Drs. Roderik Kelderman en Petra Zijderveld. Wil je meer grip krijgen op wat je jezelf intern representeert, waardoor je relaties kunt verbeteren? Dan is de NLP Basis Practitioner wat voor jou! Download hier de brochure om er meer over te lezen.