De kracht van visualisatie: overwin obstakels en bereik je doelen
Hoe de kracht van visualisatie je helpt obstakels te overwinnen en doelen te bereiken
Misschien heb jij er wel eens van gehoord: visualisatie. Simpel gezegd is dit het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Visualiseren is een krachtige techniek die je kan helpen obstakels te overwinnen en doelen te bereiken. Mits je weet hoe je het effectief toepast. Want wat veel mensen niet weten, is dat (onbewuste) visualisatie ook tegen je kan werken. In dit artikel leggen we uit hoe visualisatie werkt. Daarnaast vertelt NLP trainer, spreker en master coach Daniel Kluken hoe je visualisatie voor je kan laten werken, zodat je je obstakels overwint en je doelen realiseert.
Visualisatie als tool voor succes
Wist je dat Michael Jordan het laatste schot van zijn basketbalwedstrijden altijd eerst mentaal succesvol voorstelde, voordat hij het in het echt deed? Hij zette de kracht van visualisatie effectief in om zijn vaardigheden te verbeteren en om zijn persoonlijke records te verbreken. Niet alleen Michael Jordan, maar ook andere bekende succesvolle mensen zoals Jim Carrey, Oprah Winfrey en Arnold Schwarzenegger gebruiken visualisatie om obstakels te overwinnen en hun doelen te bereiken.
Dit doen ze niet voor niets. Visualisatie blijkt echt te werken. Het is bewezen dat gedachten (en dus ook visualisaties) dezelfde mentale instructies produceren, als werkelijke acties. Anders gezegd: visualisatie heeft hetzelfde effect op je brein als echte acties. Dat zit zo: de gedachten en beelden die je creëert tijdens visualisatie, creëren (nieuwe) neurale paden. Je brein ‘vertelt’ de neuronen namelijk dat je een actie echt aan het uitvoeren bent, wat leidt tot een soort ‘gedrags-geheugen’. Door deze paden te creëren kiest je brein sneller die paden op het moment dat je de gevisualiseerde actie daadwerkelijk gaat uitvoeren. Omdat die actie al bekend is voor je brein, kan het je gedrag of prestaties verbeteren en daarmee bijdragen aan het bereiken van je doelen.
De kracht van visualiseren vanuit een ander perspectief
Visualisatie kan je ondersteunen in prestatieverbetering of het veranderen van je gemoedstoestand.
Je gewenste uitkomst visualiseren om zodanig je prestaties te verbeteren en je doelen te bereiken, is waar de meeste mensen visualisatie al van kennen. Volgens Daniël is visualisatie echter een breder concept dan dat. “Visualisatie is onderdeel van jouw interne wereld, jouw werkelijkheid, waarmee jij door het leven gaat. Wat je voor je ziet, is onder andere gekoppeld aan de interne dialoog die je met jezelf hebt als reactie op een bepaalde trigger; aan de verhaaltjes of gedachten die jij aan jezelf presenteert. Visualisaties zijn er dus altijd, en komen de hele dag door op. Bij de meeste mensen gebeurt dit nog onbewust.”
Dit soort onbewuste beelden kunnen je beperken of juist bekrachtigen, want je interne voorstelling heeft veel invloed op je leven, vertelt Daniël. “Je wordt door iets getriggerd, bijvoorbeeld door een persoon of iets wat je ziet gebeuren. Dit roept een interne voorstelling bij je op, wat tot een bijbehorend prettige of minder prettige stemming leidt. Je stemming heeft invloed op je gedrag, en je gedrag leidt weer tot een bepaald resultaat. Bijvoorbeeld het wel of niet behalen van je doelen, of de kwaliteit van je resultaten. Al deze resultaten bij elkaar opgeteld hebben invloed op hoe je leven er nu uitziet en in de toekomst eruit zal zien.”
Overwin je obstakels: word bewust van je huidige visualisaties
Bij mensen die het glas vaker halfvol zien, werkt het visualisatievermogen voor hen en is het een behulpzame tool. Bij mensen die regelmatig beperkende interne voorstellingen hebben en het glas half leeg zien, kan hun visualisatievermogen een intern obstakel worden. Dit komt omdat hun visualisatie vaak tot een minder prettige stemming leidt, wat kan resulteren in gedrag dat hen belemmert in het bereiken van hun doelen.
“Stel je moet voor je werk een presentatie geven voor een groep mensen, iets wat nummer één angst voor veel mensen is. Wat is je interne dialoog? Welke beelden roep je bij jezelf op? Als je gaat doemdenken en jezelf inbeeldt hoe je dichtklapt op het podium, zorgt dat ervoor dat je ‘verlamd’ raakt. Dit soort beelden hebben een negatieve invloed op je stemming en daarmee op je gedrag. Vanuit deze gemoedstoestand neem je hele andere acties en behaal je andere resultaten dan wanneer je positieve of neutrale beelden aan jezelf representeert bij het verzoek om een presentatie te geven.”
Drie stappen om je huidige visualisaties voor je te laten werken
Herken je jezelf in het doemdenken, of zie jij het glas vaak half leeg? Dan kun je jezelf trainen om visualisatie voor je te laten werken, in plaats van tegen je. “Door je bewust te worden van wat je je in het nu visualiseert en jezelf daarover de juiste vragen te stellen, kun je je stemming veranderen. Hiermee verander je tevens je gedrag, en overwin je de obstakels in jezelf. Dit zorgt ervoor dat de kans dat jij je doelen bereikt groter wordt. Persoonlijke ontwikkeling zoals NLP, helpt je om bewuster te worden van wat je jezelf intern presenteert, en dit indien gewenst te veranderen.” – Aldus Daniël.
Jij bent je eigen obstakel, en je bent ook je eigen oplossing.
Visualiseren wordt op deze manier een mentale training waarbij je je obstakels in het heden (je eigen belemmerende interne voorstellingen) overwint, waardoor de kans dat jij je toekomstige doelen realiseert nog groter wordt. De volgende drie stappen helpen je daarbij.
Stap 1. Word je bewust van de interne representaties die je oproept.
Alle informatie wordt door je brein op een bepaalde manier verwerkt, wat te maken heeft met je zintuigen, zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Hoe je dingen verwerkt en aan jezelf intern presenteert, heeft invloed hebben op hoe jij je voelt. Vraag jezelf op het moment dat je je minder prettig voelt dus eens af wat en hoe je de informatie aan jezelf presenteert. Welke beelden zie je voor je? En welke verhaaltjes vertel je aan jezelf?
Stap 2. Stel de juiste vragen over je huidige visualisatie, zodat je focus en het beeld dat je creëert veranderen.
Stel jezelf de juiste vragen over wat je aan jezelf representeert:
- Is wat je jezelf voor de geest haalt behulpzaam? Helpt het je om je doelen te bereiken, of belemmert het je juist?
- Wat zou je beter kunnen representeren aan jezelf in deze situatie?
- Hoe zou het eruit zien wanneer iets je wel lukt, of wanneer je iets wel kan?
Door jezelf te bevragen word je als het ware je eigen coach, en kun je je eigen obstakels overwinnen en je doelen beter realiseren.
Stap 3. Maak aanpassingen in het beeld dat je oproept
Door het toepassen van simpele NLP technieken, heb je de mogelijkheid om de visualisatie aan te passen zodat jouw stemming positief verandert. Een voorbeeld van een dergelijke techniek is de ‘Voel je geweldig techniek’, zoals in de video hieronder gedemonstreerd. Tijdens de NLP Basis Practitioner leer je in detail deze techniek toe te passen.
Visualiseer je ideale situatie
Op het moment dat jij jezelf traint om bewuster te zijn van je huidige visualisaties en visualisatie inzet om je direct beter te voelen, werkt toekomstgerichte visualisatie nog krachtiger. Bij toekomstgerichte visualisatie stel je jezelf de ideale situatie (je gewenste situatie of doelen) voor. Dit is de vorm van visualiseren die veel succesvolle mensen toepassen om hun doelen te bereiken en waar we het aan het begin van dit artikel over hadden.
Uitkomst-visualisatie
Deze ‘ideale situatie visualisatie’ wordt opgedeeld in twee visualisatietechnieken. De eerste techniek is de uitkomst-visualisatie, die zich focust op het bereiken van je doelen. Bij deze techniek is het belangrijk om je een zeer gedetailleerd beeld van de gewenste uitkomst voor te stellen van. Doe dit alsof je het vanuit je eigen ogen ziet. Betrek al je zintuigen bij de visualisatie: Wat ben je aan het doen? Hoe gedraag je je? Hoe voel je je? Wat zie je? Wat hoor je? Is er een bepaalde geur? Let ook op je lichaamshouding: Hoe sta of zit je? Hoe adem je en beweeg je op dat moment? Door de fysiologie in real life over te nemen en te oefenen dit in je lichaam te integreren, verandert je performance.
Proces-visualisatie
De tweede visualisatietechniek is proces-visualisatie. Deze techniek focust zich op wat je moet doen (de stappen die je moet nemen) om je doel te bereiken. In dit proces kun je je eindelijke doel weglaten. Het richt zich op de uitvoering van de acties die bijdragen in het behalen van je doel. Beeld het proces in, en stel jezelf dezelfde vragen als bij het visualiseren van de uitkomst-visualisatie. Daarnaast kun je jezelf hier vragen: wat heb ik nodig in dit proces? Hoe wil ik succesvol omgaan met obstakels tijdens dit proces?
Ook jij kunt visualiseren!
Visualisatie heeft de allerbeste atleten en succesvolle mensen geholpen, en ook jij kunt de kracht van visualisatie ervaren. Door je bewust te worden van je huidige visualisaties, deze indien nodig aan te passen en door uitkomst- en procesvisualisatie in te zetten, kun je je obstakels overwinnen en doelen bereiken.
En mocht je nu denken; ‘maar ik kan helemaal niet goed visualiseren’, weet dan dat het iets is wat we allemaal van nature kunnen. Denk maar eens aan toen je kind was; je had een zeer groot verbeeldingsvermogen. Veel mensen zijn deze techniek als volwassenen ‘verleerd’, omdat ze het niet meer vaak toepassen. Dat betekent dat je er beter in kunt worden door ermee te oefenen. Net zoals je spieren kunt trainen om sterker te worden, kun je ook je brein trainen om nieuwe neurale paden te creëren om obstakels te overwinnen en je doelen te realiseren!
Wil je beter worden in visualisatie? Luister dan deze podcast. En wil je meer grip krijgen op wat je jezelf intern representeert, waardoor je nog beter obstakels overwint en je je doelen realiseert? Dan is de NLP Basis Practitioner wellicht wat voor jou! Download hier de brochure om er meer over te lezen.