5 signalen dat jij er klaar voor bent om coach te worden
Opeens weet je het: “Ik wil coach worden!” Hartstikke mooi dat je deze ambitie hebt. Maar hoe weet je of je er klaar voor bent om als coach te worden? Tegenwoordig noemen veel mensen zich namelijk al snel coach, terwijl ze er nog niet altijd klaar voor zijn. Voordat je als coach aan de slag gaat is het belangrijk een aantal vaardigheden onder de knie te hebben en dat je de juiste houding aan kunt nemen. Dit maakt een coachingstraject voor zowel jou, als je toekomstige cliënten een stuk prettiger. In dit artikel lees je wat de 5 signalen zijn dat jij er klaar voor bent om te gaan coachen.
1. Je hebt je eigen obstakels opgeruimd
Natuurlijk is niemand perfect, en ervaren we allemaal ups en downs in het leven. Maar als je (nlp) coach wilt zijn, is het belangrijk dat je je eigen obstakels voor een groot deel hebt opgeruimd. Je wilt namelijk de mensen waar je mee werkt zo goed mogelijk helpen. En dat gaat minder goed als je zelf nog bepaalde obstakels op te ruimen hebt, vastzit in ongezonde relaties (dramadriehoeken) of als je mentaal of fysiek uitgeput bent.
Voel je je goed in balans? Heb je aan je obstakels gewerkt door bijvoorbeeld de NLP practitioner te volgen? En leef je zoals jij het je cliënten zou adviseren? Dan is dat één van de signalen dat jij er klaar voor bent om zelfstandig coach te worden.
2. Je hebt een kwalitatieve coachingsopleiding gevolgd
Coaching is veel meer dan een goed gesprek met iemand voeren. Het gaat verder dan goed luisteren, samenvatten en doorvragen en het toepassen van diverse technieken. Coaching vraagt om iemands wereldbeeld op te schudden, de juiste vragen te stellen, processen te herkennen, de nodige interventies toe te passen, om maatwerk te leveren en soms ook om provocerend te coachen. Dit is nodig om je cliënt nieuwe inzichten te geven en om duurzame verandering teweeg te brengen.
Je bent er klaar voor om als coach aan de slag te gaan als je dat begrijpt, én kunt realiseren. Daar is het volgen van een kwalitatieve coachingsopleiding voor nodig, zodat je een gecertificeerde coach wordt die de bovenstaande aspecten eigen heeft gemaakt.
3. Je blijft uit de inhoud en bij het proces
Je bent er klaar voor om te coachen als je uit de inhoud kunt blijven, en bij het proces blijft. Daarmee bedoelen we dat je goed luistert, voelt en kijkt wat er gebeurt tijdens een coachingsessie, en vervolgens uit kunt zoomen om de algehele structuur te zien. Het gaat namelijk zelden om de inhoud van iemands verhaal, maar veel meer om het proces wat zich afspeelt. Pas als je processen herkent, kun je als coach duurzame transformatie realiseren.
4. Je weet je denken, voelen, spreken en handelen in eigen beheer te houden
Zelfkennis is essentieel voor een coach. Pas dan kun je verbinding maken met een cliënt zonder jezelf mee te laten slepen in het drama van de ander. Je bent klaar om te coachen als je echt een gelijkwaardig gesprek kunt voeren. Oftewel: als je onderscheid weet te maken tussen wat van jou is en wat van de ander is. En als je je eigen problemen buiten de deur te kunt laten tijdens een coachingsessie.
Ga je nog te veel mee in de inhoud en de emoties van de ander? Of val je vaak nog vaak in onbewuste projectie, overdracht en tegenoverdracht? Dan is het aan te raden eerst nog aan punt 1 en 2 uit dit artikel te werken.
Het vermogen om bij het proces te blijven en je eigen denken, voelen, spreken en handelen in eigen beheer te houden, is één van de signalen dat jij er klaar voor bent om te gaan coachen.
5. Je weet waar je voor staat en wat je missie/visie is
Een sterke missie en visie zorgen voor een krachtige drive waarmee jij je onderscheidt en cliënten aantrekt. Dit heb je nodig om het vak uit te voeren, want zonder cliënten kun je geen coach zijn. Je hebt je daarom naast coaching ook verdiept in wat er nodig is om een eigen bedrijf op te zetten. Je begrijpt dat het ook om een stuk ondernemen vraagt, en weet jezelf uniek en authentiek te positioneren. In dit artikel vind je tips om voor jezelf te beginnen als coach en jezelf sterk te positioneren.
Wil jij ook (nlp) coach worden? Dan zijn de NLP Basis Practitioner en NLP Master Practitioner wat voor jou!