Compassie en passie: waarom de twee op elkaar lijken
Passie komt van het Latijnse woord ‘passio’ en betekent hartstocht. Een passie heeft betrekking op het hart: een staat of handeling waar je ontzettend veel van houdt. Er komt ‘com’ voor te staan wanneer je betrokken bent bij de hartstocht (en het lijden) van een ander, dan spreek je van compassie. Zeker als coach of trainer kan het helpen om je bewust te zijn van de subtiliteit van de twee begrippen compassie en passie.
Compassie en passie
Je passie vinden en volgen leidt tot levensenergie. Zorg dragen en klaarstaan voor de ander ook; de gesture staat zelfs op plek één bij de 10 G’s van geluk. Het hoogst haalbare op de ladder van liefde is wanneer de twee vermogens naast elkaar worden nageleefd. Maar, de grens naar onvermogen is dun: als iemand een enorme passie voor iets ervaart (naar zichzelf gericht), kan diegene onbewust een blinde vlek creëren voor alles en iedereen om zich heen, waardoor compassie (naar de ander gericht) dreigt te verdwijnen.
“Love and compassion are necessities, not luxuries. Without them, humanity cannot survive.” – Dalai Lama
De roze bril: doorgeslagen passie
De bekende staat van ‘de roze bril’ is een goed voorbeeld van passie zonder compassie. Het lijkt alsof er pure liefde in het spel is maar eigenlijk is er vooral sprake van een bang ego: ietwat eigenbelang, de drang naar controle, een versmelting van jou met de ander en een zelfgecreëerde afhankelijkheid; waardoor je de verlangens en behoeftes van jullie beiden uit het oog verliest. Het werkt tegenstrijdig terwijl het allemaal is met een onschuldige, liefdevolle passie voor iets of iemand. Zoals we bij NLP zeggen: achter elk gedrag schuilt een positieve intentie. Hoe kun jij jouw passie naar compassie trekken?
De keerzijde van de ander voorop plaatsen
Je kunt ook ‘doorslaan’ in compassie. In dit geval was het dus eigenlijk vanaf het grondbeginsel al geen compassie. Compassie is namelijk een vermogen waar je nooit ’te veel’ van kunt hebben. Toch zijn er mensen die van nature geneigd zijn om anderen te helpen en de kans lopen om zichzelf ‘voorbij te lopen’: na veel gesloof komen ze opeens in een depressie of burn-out terecht. Er zijn dan vaak twee zaken over het hoofd gezien; ten eerste dat we zelf ook een liefdevolle benadering en dus compassie naar onszelf toe nodig hebben, en ten tweede is onze motivatie vaak niet geheel zuiver.
Compassie is vrijheid
Hoe vaak denken we werkelijk aan het belang van de ander zonder aan ons eigenbelang te denken? Iemand met zuivere compassie handelt met het doel (en is dus gepassioneerd) om iets aan andermans lot te verbeteren. Zijn of haar hart staat open: voor zichzelf en voor de ander. En het allesomvattende sleutelwoord hiervoor is: vrijheid.
Een levenslange kunst
Compassie voelen én uitdragen is niets minder dan het openstaan voor het leed van mensen en dit in vrijheid te benaderen: zonder oordeel. Het is een levenslange kunst om al je oordelen opzij te zetten, maar het beoefenen ervan is een bevrijding. Zo zul je merken dat onhebbelijkheden van anderen ten grondslag staan aan hún verlangen naar erkenning en beseffen dat we datzelfde verlangen allemaal hebben en allemaal op onze eigen onvolkomen manier bevechten, misschien wel via onze passies. 😉 Is het dus niet zo dat ‘compassie’ simpel gezegd het vermogen is om verschillende passies te ‘vieren’ en naast elkaar te laten bestaan? Hooray, let’s make that happen!
“Compassion is a passion with a heart.”
Compassie en passie als coach
Zwart-wit gezien zet passie ons dus aan om onszelf gelukkig te maken terwijl compassie ons aanzet om anderen gelukkig te maken. Je zult het al begrijpen: als coach of trainer zijn beide vermogens essentieel en is vooral een gezonde balans tussen de twee een must om het vak optimaal te beoefenen en je klant of publiek ten dienste te staan.
De NLP Practitioner en Master opleidingen leren je de 10 NLP- basisovertuigingen en hoe je deze op jouw leven toepast. Het is een houding die jou onder andere ’traint’ op het voelen en uitdragen van zuivere compassie. Download hier de brochure om meer te lezen over de opleidingen aan Het NLP Instituut.