De Driehoek van Betekenis: De enige NLP techniek die je nodig hebt om te allen tijde succesvol te zijn
Normaal gesproken zorgt de winterperiode er al voor dat mensen vaak somberheid ervaren. En in combinatie met corona maakt dit het nog uitdagender om positief te blijven in het dagelijks leven. In plaats van zelfsturing en regulering toe te passen tobber je als een stuurloos bootje met je emoties mee. Als dit je bekend voorkomt, hebben wij een fantastische techniek die je niet alleen door de winter heen helpt, maar waarmee je merkt dat je ook nu gewoon je beste leven kan leiden. Deze techniek of model heet de Driehoek van Betekenis.
Wat is de Driehoek van Betekenis?
De Driehoek van betekenis is een model die jou helpt om volledige autonomie over je gevoelens te ervaren en te creëren. Het heeft drie zijden: focus, fysiologie en taal(patronen). Door minimaal één van de drie zijden te manipuleren ontstaat er een positief effect in de andere zijden en dus ook jouw gemoedstoestand. Wat betekend dat precies? Om dit principe beter in kaart te brengen lichten we de drie zijden, oftewel de drie krachten van de driehoek toe.
Kracht #1: Fysiologie
Welke lichaamshouding je hebt: je gezichtsexpressie, houding, ademhaling, bewegingen, toonhoogte, etc.
Kracht #2: Taal Patronen
De woorden die jij gebruikt om je ervaring te omschrijven worden ook daadwerkelijk jouw ervaring. Jouw voorkeur in taal creëert de betekenis in elke situatie. Vanuit hier kom je bijvoorbeeld de begrippen glas halfvol / glas halfleeg tegen.
Kracht #3: Focus
Waar je op focust heeft direct invloed op je gevoel: waar leg jij momenteel je aandacht, hoe zien jouw interne beelden eruit?
De Driehoek van betekenis in werking
Wij kunnen dit toepassen in elke situatie, en op elk moment. Hieronder beschrijven we kort een voorbeeld van wat er objectief gebeurd, en hoe jij vorm en gevoel geeft aan de feitelijke omstandigheden.
Objectieve situatie: Het regent buiten.
Fysiologie: Je fronst, geeft een diepe zucht en gaat dan voor het raam staan, handen op je heupen.
Taal Patronen: Je moppert dat het altijd regent in dit grauwe koude land en vraagt je af wanneer de zon voor het laatst heeft geschenen. “Wat als ik naar buiten wil?” Vraag je je af. “Tsja, dan ben ik dus zeik nat.”
Focus: De regen is voor jou een en al rot. Je kan niet lekker wandelen, uit het raam kijken is ook niet gezellig en het is al de zoveelste dag deze week dat het wéér regent.
Zoals je hierboven kan zien zijn jouw focus, fysiologie en taalpatronen allemaal gericht op de ongewenste mogelijkheden van dat het buiten regent. Wat zou er gebeuren als je één van de drie aanpast?
Objectieve situatie: Het regent buiten.
Fysiologie: Je springt op uit enthousiasme!
Taal Patronen: “Oh heeeerlijk die regen”, zeg je. “Dan kan ik lekker knus met mijn partner op de bank zitten en een avondje film kijken samen.”
Focus: De regen geeft je een mooie gelegenheid om niks te hoeven doen, onder een deken te duiken en samen met je partner vierkante ogen te krijgen van een hele avond lang tv kijken. Je ziet het al helemaal voor je.
Merk op hoe positief je nu naar de regen kijkt. In plaats van dat je het gevoel hebt dat er iets van je wordt afgenomen zie je kansen en mogelijkheden.
Kijk goed naar beiden voorbeelden. Kun je zien dat wanneer je één zijde verandert dat de andere twee vrijwel automatisch mee veranderen?
Het Resultaat
Wanneer je de drie zijden van de driehoek bij elkaar brengt zodat ze resoneren met elkaar dan zorgt dit voor de kracht tot veranderen en geeft het brandstof aan jouw emoties. Het model van jouw wereld is een krachtig hulpmiddel om te ontdekken hoe jij denkt, voelt, beweegt en gedraagt.
Hoe is het dan toch mogelijk dat dit model je overal kan steunen en dat er toch wel eens of vaker een moment ontstaat dat het allemaal niet lukt? Het antwoord hierop is de driehoek: je weet nu dat de driehoek bepaald wat de betekenis is die jij aan een situatie geeft. Deze betekenis van de driehoek zorgt ervoor dat niet alleen de emotie sterk aanwezig is, maar dat deze ook om te buigen is.
Het geheim is om niet alleen te weten hoe jouw driehoek van betekenis op dit moment er voor staat, maar dat je op ieder gewenst moment in staat bent om deze te veranderen aan de hand van je gevoel, en vooral ook kunt veranderen naar het gewenste gevoel.
De snelste manier om weg te gaan van de pijn van een ervaring en te stappen in het plezier van dezelfde ervaring is het veranderen van minimaal één van de zijden van de driehoek die je op het pijn moment beleeft.
Als je vaak genoeg bewust bent en actief je eigen driehoek verandert dan vindt er ook een persoonlijke transformatie plaats: namelijk dat je steeds meer de fysiologie, taalpatronen en focus aanvaard van al jouw gewenste ervaringen.
Hoe zet ik de Driehoek van betekenis in tijdens de winter?
We lichten graag een voorbeeld toe hoe je dit model kunt gebruiken zodat jij met meer (levens)energie de winterperiodes doorkomt.
Fysiologie
Merk je dat je ‘s ochtends moeilijk je bed uitkomt en eigenlijk helemaal niet klaar bent voor de dag?
Probeer eens om je deken van je af te gooien en letterlijk uit bed te springen! Ervaar voor jezelf wat voor onmiddellijk effect dit heeft op je gemoedstoestand.
Focus
Je loopt naar buiten en glijd onmiddellijk uit op het gladde ijs op de grond. Je eerste reactie is om goed te vloeken want je bent hard op je stuitje terecht gekomen.
In plaats van dat je daar blijft liggen (en je schaamt omdat anderen toekeken hoe je onderuit ging), kan je ook om je heen kijken naar wat er nog meer gebeurt. Wellicht schijnt de zon prachtig, en zie je de ochtenddauw nog op de grassprietjes glinsteren. Verleg dus je focus naar iets positiefs, lach jezelf toe en merk de resultaten op.
Taal
Elk jaar weer hoor je overal om je heen hoe vies het weer is, hoe koud het is, dat er niks is gekomen van die goede voornemen die je in januari had vastgelegd, etc.
Jij kan daarin gezellig mee klagen. Het is ook niet per se onwaar wat ze zeggen. Merk je echter toch dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om te klagen, focus je dan op wat er wél goed gaat. Vraag de ander wat voor plannen hij heeft voor de feestdagen, of wat voor mooie ervaringen hij dit jaar heeft gehad. Voel je de sfeer al veranderen?
Nu je begrijpt wat de Driehoek van Betekenis is, de voordelen ervan inziet en een aantal voorbeelden hebt van hoe dit in zijn werking gaat is het tijd dat je zelf de driehoek gaat uitproberen en toepast in je dagelijks leven.
Wil je wekelijks meer leren over NLP technieken en tips die jij meteen kan inzetten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via het formulier hieronder!