Even meer op jezelf? Zeg ja tegen de coconfase als sociale reset
Zucht… Een diep verlangen naar ‘cocoonen’ klopt aan. Je hebt namelijk het gevoel dat je verloren bent geraakt in een wereld van oppervlakkige connecties en schijnbare perfectie. Je rent van de ene sociale verplichting naar de andere om zo aan alle verwachtingen te voldoen. Het is heel normaal om jezelf een sociale reset te gunnen, waarin je even kunt ontsnappen aan de overweldiging van het leven. Zelfs als dit betekent dat je je vrienden tijdelijk minder ziet zodat je echt meer op jezelf kunt zijn. Dit artikel vraagt je om te luisteren naar dit signaal van je lichaam. Zeg ‘ja’ tegen deze coconfase.
De coconfase als sociale reset
Net zoals de natuur heeft ook de mens natuurlijke seizoenen van leven. In het ene seizoen willen we meer extrovert en verbonden zijn met ons sociale netwerk. En in het andere seizoen worden we geroepen om meer naar binnen te keren. Om alleen te zijn. Om opnieuw te verbinden met onszelf, ook al is het meteorologisch gezien misschien wel hartje zomer. Maar dan, kondig je deze fase aan of trek je de cocon tersluiks over je heen?
In deze video vertelt onze NLP-trainer Daniel Kluken over zijn periode van herstel.
Seizoen van naar binnen keren
De coconfase is een tijd van herstel en introspectie. Deze kan drie maanden duren, maar in sommige gevallen soms wel drie jaar. Als je lichaam hierom vraagt, is deze periode voor jou nu essentieel voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Het hoeft niet te betekenen dat je je hele leven “on hold” moet zetten, maar misschien maak je andere keuzes in jouw sociale activiteit(en). Omdat cocoonen niet genormaliseerd is, kunnen familie en vrienden deze keuzes persoonlijk nemen. Je omgeving kan de coconfase opvatten en ervaren als afwijzing of zelfisolatie. Daarom is het verstandig om dit verlangen eerst te erkennen aan jezelf en daarna te communiceren aan je inner circle. Soms ben je zelf de grootste saboteur en veroordeel of beschaam je dit oersterke verlangen. Daarom geven we je zeven positieve effecten van dit hedendaagse concept:
7x ja tegen de coconfase
I became the butterfly. I got out of the cocoon, and I flew. – Lynn Redgrave
De coconfase helpt je om veerkrachtiger en evenwichtiger in het leven staan
Hoewel de coconfase in eerste instantie als een noodzakelijke ingreep voelt, kan de tijd die je doorbrengt in de coconfase worden gebruikt om gericht te werken aan jouw persoonlijke groei welke je je hele leven meeneemt. Je zult nieuwe interesses tegenkomen en er ontstaat een natuurlijke focus op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Overigens is dit een geschikte periode om een NLP-opleiding bij ons te komen volgen. Tijdens de NLP Basis Practitioner ga je actief aan de slag gaat met het opbouwen van een nieuwe versie van jezelf en je een veerkracht die daarbij hoort. Je leert tools die jou helpen om beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen wanneer ze zich weer voordoen.
In de coconfase leer je nieuw congruent gedrag aan
In de coconfase vind je vaak een bevrijdende afstand van interacties die vaak niet meer stroken met jouw waarden en voorheen je dagelijkse leven domineerden. Het is een tijd waarin je je gaat richten op het ontdekken van je eigen authenticiteit. Weg van de druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen, maakt dat je dieper gaat graven naar wie je werkelijk bent en wat je écht wilt. Het is een periode waarin congruent gedrag centraal staat, waarin je je innerlijke overtuigingen en waarden in lijn brengt met je naar buiten gerichte acties, waardoor een gevoel van integriteit en zelfvertrouwen ontstaat. Zo ontdek je je kernwaarden in 5 stappen.
De coconfase laat je de schoonheid van eenzaamheid inzien
Hoewel de coconfase misschien op een soort egocentrische isolatie lijkt, is het eigenlijk veel meer een omarming van de menselijkheid in zijn puurste vorm: onze eenzaamheid. Of een positievere uitdrukking van het woord: solitude. In solitude kan ons lichaam helen en onze geest zich verrijken. We hebben ruimte om oude patronen af te laten sterven en daar om te rouwen, om dingen te verwerken en op ons leven te reflecteren.
De coconfase verbetert de kwaliteit van je relaties
‘Alleen zijn’ is werken aan je relaties, wordt wel eens gezegd. Je bent namelijk indirect bezig om de kwaliteit van je relaties met anderen te verbeteren. Voor jezelf kiezen leidt er vaak toe dat je uiteindelijk meer te geven hebt. We kunnen namelijk niet geven vanuit een leeg vat van energie. Doordat je tijd alleen doorbrengt, leer je je eigen behoeften en grenzen beter kennen. Dit zal je helpen om gezondere relaties aan te gaan en bewustere keuzes te maken in wie je wel of niet in je leven toelaat. De coconfase kan er dus voor zorgen dat je sterker wordt in het bepalen en belichamen van wat je nodig hebt om vervolgens beter te kunnen geven én ontvangen in een bepaalde relatie.
In de coconfase maakt een einde aan je conditionering om te forceren
Door jezelf tijdelijk los te koppelen van sociale verplichtingen en externe verwachtingen, verminder je de druk van buitenaf en geef je jezelf de vrijheid om te focussen op ‘wat het moment van je vraagt’. We zijn met z’n allen geconditioneerd om maar door te blijven gaan. Om onszelf te pushen en forceren, gestuurd door overtuigingen die je vertellen dat je altijd maar verbonden of 24/7 paraat moet staan voor je omgeving. Onszelf dan toestaan om in de coconfase te verkeren, is een radicale daad van zelfliefde.
De coconfase is een uitnodiging tot onvoorwaardelijke liefde
Mits je goed communiceert over jouw persoonlijke belang van het inlassen van een periode van minder actief sociaal contact, kan de coconfase een uitnodiging (of test, het is maar net hoe je het bekijkt) zijn tot onvoorwaardelijke liefde. Want, iemand de ruimte geven is een belangrijke liefdestaal. Je staat iemand toe om te helen, rouwen en groeien is een liefdestaal.
Je komt terug als een betere versie van jezelf
Eenmaal bewust over bepaald gedrag, betekent dat je nu de bekwaamheid hebt om het te veranderen. Toen je in de coconfase belandde, was je ‘bewust onbekwaam’ volgens De Vier Leerfasen van Maslow. Vandaar ben je actief bezig geweest met het actief aanleren van nieuw gedrag. Je start met het kunnen. Je gaat je bekwamen in het managen van jouw sociale leven op jouw voorwaarden én naar jouw waarden.
Doe de geleide meditatie
Deze meditatie van Roderik Kelderman, oprichter van Het NLP Instituut, helpt je bij grenzen stellen. Door je eigen grenzen te gaan ontdekken en door ze beter te leren aanvoelen, zul je makkelijker erkennen wat van jou is en wat van de ander is. Hierdoor sta je meer in je eigen kracht en meer op je eigen plek.
Of je nu in jouw coconfase zit of niet, je bent van harte welkom om bij ons één van de opleidingen te volgen. Welke motivatie je ook hebt, met deze opleiding zorg jij ervoor dat je succesvol de controle neemt over je eigen toekomst. Download de brochure.