
4 makkelijke manieren om je gesprekstechnieken te verbeteren
Heb je wel eens meegemaakt dat de verbinding die je in een gesprek voelde, ineens weg is?
Alsof ineens de hele emotionele kant van het gesprek verdwenen is?
Zo ja – we weten hoe je je voelt. Soms kan het voelen alsof je uit het niets de controle bent verloren over hoe het gesprek gaat. Alsof je op een compleet ander level van communiceren zit, dan degene met wie je praat.
De ander blijft maar doorpraten over hoe heerlijk de kruiden op markt roken op zijn vakantie en hoe fantastisch de ananas smaakte. Interessant, maar wat je eigenlijk wou weten is hoe het uitzicht was, het weer, welke sfeer en wat voor een mensen hij/zij is tegengekomen. Daarnaast vind je hem of haar niet écht enthousiast – althans, niet volgens wat jij verstaat onder enthousiasme – en dit stelt je een beetje teleur.
Hoe kun je invloed uitoefenen over hoe je gesprekken verlopen, zodat je ze kan verbeteren en er meer van kan genieten? We hebben een paar handvatten voor je, zodat je deze vragen zal kunnen beantwoorden!

1. Spreek (hun) lichaamstaal
Sales-professionals gebruiken dit principe al tientallen jaren; het kopiëren van de lichaamstaal van degene waar je mee praat. Voor hen alleen al verhoogt dit de sales met minstens 20% – stel je voor wat het zal betekenen voor de kwaliteit van je gesprek!
Je zou de volgende dingen kunnen implementeren om je lichaamstaal in gesprekken te verbeteren:
- Probeer een open lichaamshouding te houden. Als je merkt dat je je armen of benen gekruist hebt, zal dit een ander waarschijnlijk de indruk geven dat je niet zo heel geïnteresseerd bent (en zelfs als dat het geval is, zal het het gesprek er niet van niet verbeteren).
- Probeer, wanneer mogelijk, bevestigende geluiden/bewegingen (zoals “hm-hmm” en/of knikken om te laten zien dat je het ergens mee eens bent of iets begrijpt) te maken. Dit laat je gesprekspartner zien dat je echt luistert en het motiveert ze om het gesprek voort te zetten.
A conversation is so much more than words; a conversation is eyes, smiles, the silence between the words.
- Kopieer kleine dingen uit de lichaamstaal van je gesprekspartner. Je zou naar voren kunnen leunen wanneer zij dat doen, of je benen of armen kruisen wanneer je ziet dat de ander dat doet. Onthoud wel dat wanneer je iemands lichaamstaal kopieert, het heel belangrijk is om dit subtiel te doen!
- Vermijd afleidingen; probeer echt je aandacht binnen het gesprek te houden, en niet erbuiten. Gaat je telefoon af? Negeer hem. Lopen er mensen langs? Geen probleem voor jou – jouw aandacht is compleet bij de ander. Door dit te doen geef je je gesprekspartner het gevoel dat er echt, oprecht naar ze wordt geluisterd.

2. Hou je aannames en generalisaties in de gaten
Soms wanneer we in gesprek zijn, staan onze aannames en generalisaties ons in de weg (of we het nu door hebben of niet). We maken aannames over de ander – hoe onschuldig deze ook zijn – die wellicht niet waar zijn.
Bijvoorbeeld: je zou het gevoel kunnen hebben dat je altijd onzeker bent als je nieuwe mensen ontmoet. Dit kan jouw onzekerheid of misschien zelfs sociale angst vergroten. Of misschien heb je verwachtingen van anderen; als je op heel enthousiaste wijze een verhaal verteld en de ander reageert niet met dezelfde intensiteit (verbaal of non-verbaal) van enthousiasme, voel je je wellicht teleurgesteld.
Good discourse sinks difference and seeks agreements.
Als je merkt dat je zulke generalisaties wel eens tegenkomt, vraag jezelf dan af:
- Welke aannames maak ik over mijzelf? Waarom?
- Wat leveren de aannames die ik maak me op? (Bijvoorbeeld; voel je je veiliger of minder veilig door deze aannames? Zelfverzekerder, of minder zelfverzekerd?)
- Wat zou ik kunnen veranderen aan mijn aannames/generalisaties, om me zelfverzekerder en socialer te maken?
Als je je in een situatie bevindt waar je aanname of generalisatie niet klopt, zou dit een negatieve invloed kunnen hebben op rapport. De volgende keer dat je een gesprek voert met iemand, merk op wat je verwacht van de ander en waarom. Als je je verwachtingen aan ziet komen (en als de kwaliteit van het gesprek niet afhangt van of je verwachtingen waar komen of niet), dan komt het helemaal goed met je gesprek!

3. De overeenkomst wint
Een interessant (en misschien onverwacht) onderdeel van je gesprekstechnieken verbeteren, is hoe fijn we het als mens vinden als mensen ‘hetzelfde als wij’ zijn (in de psychologie heet dit het liking-principe). De nadruk leggen op gelijkheid of overeenkomsten, zelfs al is het niet diepgaand, verbetert de verbinding in alle sociale relaties.
Stel je voor dat je net een nieuw iemand hebt ontmoet, maar je weet niet echt waar je het over moet hebben – het is een beetje ongemakkelijk. De kans is groot dat jullie veel overeenkomsten hebben, en als jullie hier achter komen, zal het gesprek waarschijnlijk een stuk gemakkelijker gaan.
Share our similarities, celebrate our differences.
Overeenkomsten kun je hebben in interesses, achtergrond, lichaamstaal (zoals eerder besproken), woordkeus; alles kan, zolang het jullie maar gelijk stelt op welke manier dan ook.
De manier om deze gelijkheid voor elkaar te krijgen is om te bepalen wat jullie overeenkomst is. Wat heb je gemeen met je gesprekspartner? Misschien delen jullie wel een hobby (“Hou jij ook van wijn? Meen je niet!”) of komen jullie wel uit hetzelfde dorp. Misschien vinden jullie eenzelfde band leuk, of hebben jullie naar hetzelfde land gereisd?
Zodra je deze overeenkomst hebt gevonden – benadruk hem. Vraag de ander meer over de overeenkomst en benoem dat jullie dit gemeen hebben, om hiermee de onderlinge verbinding te vergroten.
Natuurlijk is het ook zo dat verschillen tussen mensen hele interessante gesprekken kan opleveren – vier deze dan ook!

4. Leer te ‘levelen’ met anderen
Iedereen vertelt verhalen op zijn eigen (interessante, of misschien wel saaie) manier. Misschien vind je het leuker om te luisteren naar de verhalen van een specifieke vriend(in), dan naar die van een andere. Dit zou zo kunnen zijn omdat de submodaliteiten waarin die specifieke vriend(in) spreekt, overeenkomen met de jouwe.
Al onze interne representaties van de wereld (onze herinneringen, of van de toekomst) zijn gebaseerd op vijf soorten submodaliteiten. Deze vijf zijn visueel (beeld), auditief (geluid), kinesthetisch (gevoel; intern en extern), geur en smaak. Deze vijf modaliteiten zijn dan weer onderverdeeld in meerdere, kleine modaliteiten genaamd submodaliteit, die elk aspect van wat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft bevragen.
Every good conversation starts with good listening.
Stel je voor dat jij het voornamelijk prettig vindt om te spreken en informatie te ontvangen in visuele en gevoels-submodaliteiten. Als een van je vrienden je dan een verhaal vertelt over alle geuren en smaken die hij heeft ervaren op vakantie, zal je wellicht snel je interesse in zijn verhaal verliezen. Waarom? Omdat de manier waarop hij vertelt, niet overeenkomst met jouw voorkeurs-submodaliteiten.

Iedereen heeft een voorkeur, hoewel veel van ons dit niet eens doorhebben – we zijn ons (nog) niet bewust van onze eigen voorkeurs-submodaliteiten. Dit kan een van de voornaamste redenen zijn dat je de interesse verliest in gesprekken met anderen (behalve als je gesprekspartner het gewoon echt over saaie dingen heeft). Gelukkig is er een manier om zulke gesprekken positief te beïnvloeden, om in zo’n situatie toch verbinding te kunnen ervaren.
The most fruitful and natural exercise for our minds is conversation.
Hoe kan ik middels submodaliteiten op een anders’ niveau komen?
Hoe kan ik deze representatiesystemen herkennen bij mezelf en mijn vrienden?
Dit kan een ontzettend leuk experiment zijn voor de volgende keer dat je je vrienden of nieuwe mensen ontmoet. Ga na, zodra ze een verhaal vertellen, wat je het meeste herkent in hun manier van vertellen:
- Kinesthetisch (gevoel, intern): “Ik voelde me zo ontspannen toen ik een lege agenda had.”
- Kinesthetisch (gevoel, extern): “Ik genoot echt van hoe de wind door mijn haren waaide.”
- Visueel (beeld): “De kleuren en uitzichten waren echt zo prachtig. Ik vond het heerlijk om zulke mooie palmbomen te zien.”
- Auditief (geluid): “Ik genoot van het geluid van de golven en meeuwen op het strand.”
- Smaak: “Het verse kokoswater smaakte fantastisch!”
- Geur: “De zee rook zo heerlijk…”

Ieder mens is uniek. Dit is ook waarom iedereen herinneringen op zijn/haar eigen manier beleeft. Wanneer je een gesprek voert, let goed op hoe iemand zijn/haar verhaal vertelt; in welk representatiesysteem hij/zij spreekt. Zodra je hier achter bent, probeer dan op dezelfde manier te spreken. Dit zal ervoor zorgen dat je meer verbinding ervaart in het gesprek.
Mocht het zo zijn dat je iemand wil overtuigen (wellicht als je zelf in de sales werkt) of als je wil dat iemand echt luistert kan dit een handige truc zijn. Om te levelen met mensen met verschillende soorten submodaliteiten, kun je dus beginnen door goed op te letten hoe ze praten, en vervolgens je eigen woordkeus op hun submodaliteiten aan te sluiten!
Met je vrienden zou je zelfs kunnen proberen om ze uit te dagen ook hun woordkeus aan te passen, om te zien hoe een verhaal kan veranderen door de manier waarop je het vertelt. Natuurlijk hoef je niet je hele manier van spreken aan te passen, maar als je meer aspecten van verschillende submodaliteiten integreert in je taal, zullen meer mensen zich interesseren in je verhalen!

Hoe meer we onze verhalen vertellen en delen, hoe meer we zullen ontvangen van anderen en hoe meer verbinding we zullen ervaren.
Als je meer verbinding wil in je gesprekken, hoef je niet alleen maar te praten met mensen met dezelfde interesses als jij. Juist de verschillen zijn uitdagend en interessant! Vind die verbinding door je te focussen op de ander en door overeenkomsten te benadrukken, maar wees niet bang om ook de verschillen te benoemen.
Daag jezelf en je vrienden uit door in verschillende submodaliteiten te spreken. Kom erachter wat je aannames en generalisaties zijn om meer controle te ervaren over de gesprekken die je voert. En vergeet niet dat lichaamstaal een hele grote rol speelt in het tot stand brengen van rapport met anderen!
Zolang je lichaam het eens is met je woorden en je enthousiasme, zul je een eerlijk en interessant gesprek kunnen voeren. Je bent er klaar voor!