Herkaderen, de techniek van positief denken: zo doe je dat!
Voeg toe aan je NLP gereedschapskistje: herkaderen (of: reframing). Het is een heerlijke tool die jouw mindset een stuk veerkrachtiger maakt. In dit artikel gaan we in op de kracht van positieve denken en hoe je herkaderen kunt inzetten.
Herkaderen of reframing: zo doe je dat!
Reframing is een vorm van ‘sleight of mouth‘. Cruciaal hierbij: Herkaderen haalt niets weg, het voegt iets toe. Het is alsof je een nieuw lijst om een oud schilderij plaatst. Hetzelfde ‘plaatje’ ziet er dan ineens totaal anders uit! Door de passe-partout (het kader) iets hoger of lager te houden, komen er andere accenten tevoorschijn. Dat gebeurt ook bij communicatief herkaderen: we zetten als het ware een nieuwe lijst om gedrag heen.
Herkaderen (reframing) is de techniek van het positief denken. Het wordt gebruikt om de betekenis die je aan gedrag toekent te veranderen en zo meer keuzemogelijkheden te creëren.
Door een andere betekenis aan een prikkel van buitenaf te geven, kan de reactie op de prikkel eveneens veranderen. Je gaat de situatie letterlijk in een ander licht zien, waardoor er meer beweging komt in een vastgelopen denkwijze die een probleem vormt. Oplossingen lijken eenvoudiger te bereiken en doordat je jezelf meer speelruimte gunt, voel je je energieker en gelukkiger.
Algemene spelregels bij herkaderen
- Bewustzijn: Het begint allemaal met bewustwording van je eigen gedachten. Let op wanneer je negatieve gedachten hebt en merk op welke overtuigingen hieraan ten grondslag liggen.
- Uitdagen: Zie het als een spel. Het Halfvol Spel. Daag je negatieve gedachten uit door jezelf af te vragen of ze echt waar zijn. Vaak zijn onze negatieve gedachten gebaseerd op onjuiste aannames of overgeneralisaties.
- Praktijk: Oefening baart kunst! Herkadering is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door consistent te oefenen. Onderzoek je bedenkingen regelmatig en herkader ze naar positieve alternatieven.
Drie vormen van herkaderen
Hear the meaning within the world – William Shakespeare
Herkadering van inhoud
Het veranderen van de inhoud, bijvoorbeeld door het veranderen van de submodaliteiten: je verandert de manier waarop je iets ziet, hoort of ervaart. Een vervelende ervaring die recht voor je staat – groot, in kleur en bewegend – verandert van impact wanneer je hetzelfde beeld stil zet, in zwart-wit, klein en rechtsonder in de hoek plaatst. Je koppelt er een ander gevoel/beeld aan. It’s all about perception…
Herkadering van context
Je neemt een ervaring of gedraging die in eerste instantie vervelend, pijnlijk of ongewenst is en laat zien hoe dezelfde ervaring of gedrag positief is in een andere context. Een werknemer die geen risico’s durft te nemen, die ok eens pietje precies en een controlfreak is., zal niet goed functioneren als manager maar uitstekend op zijn plek zitten als accountant of controller. Inhoud/gedrag blijft hetzelfde, je verandert alleen de context (tijd, plaats, omgeving, etc.)
Herkadering van betekenis
Je verandert de betekenis van exact dezelfde situatie. Je gaat op zoek naar de positieve bedoeling van dit gedrag. Bij een moeder die zich voortdurend zorgen maakt om haar kind zou je je kunnen voorstellen dat ze dit uit liefde voor haar kind doet. Of je partner houdt nooit eens op met praten. Na betekenisherkadering zou je kunnen zeggen dat hij een intelligent persoon is die heel veel te vertellen heeft. Inhoud/gedrag blijft hetzelfde en door middel van upchunken verandert de betekenis.
Een perfect voorbeeld is het account van Omdenken.nl.
Oefening
Herkader de volgende zinnen:
- Ik moet nog zo veel doen voordat ik op vakantie ben.
- Het geeft me enorm veel stress om een heel weekend met mijn schoonouders op te moeten trekken.
- Mijn vriend is enorm jaloers en daar baal ik van.
- Dat examen is gewoon niet te doen.
- Het wordt altijd zo laat als we bij de buren uitgenodigd zijn voor een kopje koffie.
- Doordat ik zo’n enorme belastingaanslag heb gehad, kan ik die cruise niet maken.
- Elke keer als ik naar de sportschool ga, heb ik dagen last van mijn spieren.
- De hele woensdagmiddag is verknald door het geschreeuw van mijn buurkinderen.
- Het lukt me gewoon niet om op tijd bij die vergadering in Amsterdam te zijn.
- Ik heb helemaal geen zin in dat negatieve gedoe van mijn moeder.
Wat herkaderen je oplevert:
- Bye stress: Door negatieve gedachten om te buigen naar positieve, kun je stressniveaus aanzienlijk verminderen.
- Hi, higher self: Positief denken helpt je om in jezelf te geloven en je zelfvertrouwen te vergroten.
- Betere relaties: Jouw veerkrachtigheid verhoogt jouw frequentie en deze straalt uit naar anderen, waardoor je betere relaties opbouwt en behoudt.
- Flexibeler denken: Het vermogen om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken, maakt je flexibeler in denken en handelen.
- Verbeterde prestaties: Je zult merken dat je met positieve gedachten beter presteert op alle gebieden van je leven, of het nu gaat om werk, studie of persoonlijke doelen.
Wauw, dit klinkt als een nuttige techniek. En dat is in de basis wat NLP je geeft: tools voor een veerkrachtiger leven en meer vrijheid. Wil je bij het begin beginnen en weten hoe je NLP kunt gebruiken, denk dan aan de NLP Basis Practitioner en download de brochure voor meer informatie.