Gebrek aan intrinsieke motivatie? Zo krijg je het wel.
Een extra portie motivatie om de dromen en doelen te bereiken die je stelde – dat zou iedereen wel willen. Als coach is het vaak jouw taak om iemand over the edge te duwen, uit hun comfort-zone en in hun volledige potentie. Dat is een enorm cadeau om te geven als coach, maar niet altijd even makkelijk.
Wil jij weten hoe je intrinsieke motivatie triggert bij jezelf of een cliënt? En dat de stap naar de comfort-zone soepel verloopt, zonder uitstelgedrag, sabotage of overmatige angst? Intrinsieke motivatie is hét ingrediënt waar we dan naar op zoek zijn. Dit artikel helpt je met 4 tips om intrinsieke motivatie aan te wakkeren.
1. Stel de juiste vragen
Vragen zijn de laserfocus van het brein: ze hebben de potentie ervoor te zorgen dat onze gedachten worden gericht op iets dat positief, bekrachtigend en behulpzaam is.
Vragen die helpen bij het vinden van motivatie, zijn:
- Wat zou jou motiveren om (iets nieuws te proberen)?
- Wat zijn jouw ware drijfveren? Passen die bij dit project? Bij welk project, baan of opdracht zouden deze drijfveren perfect tot uiting komen?
- Wat vind jij (nu) belangrijk?
- Waarom vind jij dat belangrijk?
2. Intrinsieke motivatie her-creëren
Soms gebeurt het wel eens dat mensen zo’n grote teleurstelling hebben ervaren, dat ze niet meer durven te gaan voor hun doelen. Vaak is het dan zaak om eerst de teleurstelling te erkennen en een plekje te geven. Wellicht wil jij of je cliënt er wat tranen over laten gaan. Tranen spoelen je onderbewuste namelijk schoon.
- Is er een teleurstelling uit je verleden die ervoor zorgt dat je er niet helemaal voor durft te gaan?
- Hoe kun je dit loslaten?
- Hoe kun je jezelf ervoor vergeven?
Vervolgens, wanneer de teleurstelling echt is losgelaten, kunnen we naar de toekomst kijken.
- Wat is er nu anders dan de vorige keer?
- Wat heb ik ervan geleerd?
- Welke hulpbronnen heb ik nu, die ik toen niet had?
- Waarom wil ik er nu wel voor gaan?
- Wat kost het me als ik er niet voor ga?
- Stel je voor, je kijkt aan het einde van je leven terugkijkt op dit moment en deze keuze, had ik het dan liever wel of niet willen doen?
3. Zoek het pijnpunt
Onze pijn heeft vaak een enorme impact op ons leven. Pijn (en angst voor die pijn) heeft de potentie om ons te laten bevriezen, net als belangrijke taken of handelingen te vermijden. Toch kunnen we als coach deze angst juist gebruiken als een energiebron. Waar veel pijn zit, zit namelijk ook veel motivatie om het anders te willen doen.
Je wilt erachter komen waar het pijnpunt van de cliënt zit. Zit daar een beperkende overtuiging bij (zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘als ik succesvol ben, word ik eenzaam’, ‘ik kan het niet’, etc.)? Dan wil je deze eerst ombuigen naar een positieve ervaring of overtuiging. Klik hier om het artikel te lezen waarin je leert belemmerende overtuigingen om te zetten in bekrachtigende!
Denk aan de volgende vragen om de pijnpunten te achterhalen:
- Wat heeft jou in je leven het meeste pijn gedaan?
- Wat was een moment dat life-changing voor jou was? Wat maakte dat life-changing? Hoe kun je daar motivatie uit putten?
- Waar heb je echt genoeg van? Hoe kun jij die pijn omzetten naar je kracht?
- Waar kun jij jezelf of anderen mee helpen, zodat zij minder van die pijn ervaren?
- (Indien je persoon kinderen hebt) Wat voor een voorbeeld zou je voor je kinderen willen zijn? Wat zou jij je kinderen gunnen in eenzelfde situatie?
4. De Dickens Techniek voor intrinsieke motivatie
De volgende NLP-techniek helpt je om blokkades te overwinnen en iemand te motiveren! Jij of de cliënt zal werken vanuit flow, in plaats van geforceerde kracht.
“Expose yourself to your deepest fear; after that, fear has no power, and the fear of freedom shrinks and vanishes. You are free.” – Jim Morrison
In deze techniek wordt de cliënt meegenomen op een emotionele reis naar het verleden, heden en toekomst. De cliënt krijgt de verstrekkende consequenties te zien, te horen en vooral te voelen van het gedrag dat hij tot nu toe heeft laten zien. Zoals eerder gezegd: angst heeft vaak een grotere en sterkere impact op ons dan plezier. De Dickens Techniek werkt daar dus op krachtige wijze mee! Omdat het brein het verschil namelijk niet weet tussen je eigen beeldvorming en de realiteit, kan de Dickens Techniek je helpen nu actie te ondernemen, door je huidige angsten uit te vergroten en je te laten zien wat er kan gebeuren als je ergste angsten tot leven komen.
Stap 1: Kies een specifiek negatief gedrag of blokkade die je graag wilt veranderen.
Iets dat jij of je cliënt tot nu toe heeft gedaan en nog steeds (regelmatig) doet, maar eigenlijk liever niet doet. Bijvoorbeeld: belangrijk werk uitstellen, ongezond eten of weinig contact met vrienden onderhouden.
Stap 2: Voel de gevolgen in het Heden en Verleden.
Sluit je ogen en denk aan de gevolgen van dit gedrag. Welke gevolgen heeft het tot nu toe gehad op het gebied van relaties, financiën, gezondheid of zelfs je levensgeluk? Waar heb je het meeste spijt van als gevolg van dit ongewenste gedrag? Ga met je ogen dicht terug naar het verleden, naar enkele situaties waarin jij dit zo hebt ervaren. Voel het en zie het. Zodra je een situatie hebt bezocht, ga je door de tijd naar de volgende situatie. Doe dit een aantal keer, totdat er geen situaties meer opkomen.
Stap 3: Stap 5 jaar de toekomst in.
Vervolgens stap jij 5 jaar de toekomst in. Ga door de tijd naar een willekeurige situatie waar dit ongewenste gedrag nog steeds aanwezig is. Wat kost het je? Wat kost het je om deze blokkade in stand te houden? Wat kost het je op het gebied van relaties, je partner, kinderen, vrienden en jezelf? Hoe zijn je gezondheid, je relaties en je financiën als gevolg van dit ongewenste gedrag? Zie het, hoor het en voel het.
Stap 4: Voel de gevolgen over 10 jaar.
Ga een stapje verder de toekomst in. Nu ben je 10 jaar verder. Voel de gevolgen van het negatieve gedrag over 10 jaar. Wat kost het je? Maak het intens.
Stap 5: Voel de gevolgen over 20 jaar.
De volgende stap is: voel de gevolgen over 20 jaar. Ga weer door de tijd naar een situatie twintig jaar de toekomst in. Wat kost het je nu?
Stap 6: Terug naar het Heden.
Kom vervolgens terug naar het heden. Realiseer je dat dit allemaal nog niet gebeurd is. Je hebt de mogelijkheid om het nog te veranderen.
Stap 7: Verander je fysieke houding.
Beweeg je lichaam en schud de oefening even van je af. Beweeg daarna alsof je je volledig energiek, krachtig en gepassioneerd voelt. Adem zoals je zou ademen, praat zoals je zou praten. Maak gebaren zoals je ze zou maken wanneer je in deze positieve emotie zit. Doe dit nu! (Indien je deze coach techniek bij je coachee doet, help hem of haar het gevoel te intensiveren door zelf mee te bewegen.)
Wil jij leren hoe je jezelf of anderen intrinsiek kunt motiveren? Tijdens de NLP Practitioner opleiding leer jij nog veel meer technieken en praktijken om motivatie te triggeren. Wil je weten hoe? Klik hier voor de brochure van de NLP Practitioner opleiding.