Intuïtief coachen: het belang van je intuïtie bij coachen
Intuïtief coachen: heb jij er weleens van gehoord? Als coach zet je bij intuïtief coachen het invoelingsvermogen van jezelf en/of de coachee in, om meer helderheid te creëren rondom een thema. Het is een effectief onderdeel van coachen, dat helpt om de ander een spiegel voor te houden en om de coachee tot waardevolle inzichten te laten komen. In dit artikel leer je meer over intuïtief coachen en hoe jij het als coach kunt inzetten.
Wat is intuïtie?
Om te begrijpen wat intuïtief coachen is en hoe je het in kunt zetten, is het belangrijk eerst te weten wat je intuïtie is. Intuïtie wordt ook wel het ‘innerlijk weten’, je ‘onderbuik gevoel’, of ‘inzicht zonder nadenken’ genoemd. Dit soort inzichten komen vaak voort uit je onderbewuste en staan los van je ratio. Soms komt er uit het niets een gevoel, een ‘weten’ of een beeld in je op, zonder dat je er bewust over na hebt gedacht. Ook kun je dit soort gevoelens of beelden bewust oproepen door contact te maken met je onderbewuste.
Het ‘niet pluis gevoel’
Tegenwoordig vertrouwen veel mensen steeds meer op hun verstand: hun ratio in plaats van intuïtie. En dat is zonde, want intuïtie een hele krachtige tool om je coachee verder mee te helpen. Zo kun je ineens tijdens het coachproces het gevoel krijgen dat er iets niet klopt. Je coachee zegt bijvoorbeeld A, maar je intuïtie zegt dat er iets anders aan de hand is. Dit wordt ook wel het ‘niet pluis’ gevoel genoemd in de coaching. Ook kun je een ingeving krijgen zoals een beeld of symbool, dat je niet direct kunt plaatsen.
De ‘ingevingen’ van jouw intuïtie of die van je coachee zijn waardevol om naar te luisteren. Ze kunnen namelijk belangrijke inzichten geven die bijdragen aan het beantwoorden van de coachvraag.
Hoe gebruik je je intuïtie als coach?
Als je dit soort ingevingen als coach ervaart, is het waardevol om het in te zetten tijdens de coachingsessie. Dit doe je door je ingeving/gevoel te benoemen aan je coachee: “Ik heb het gevoel dat…”. “Mijn intuïtie zegt me dat…..”. “Ik vraag me af of….KLOPT dat?” Vraag altijd aan de coachee of je ingeving klopt en vraag door. Ingevingen zijn informatiebronnen waarvan de coachee zelf mag bepalen of hij er iets mee kan of wil doen. Als coach is het belangrijk niet te hechten aan het eindresultaat. Laat het los als de coachee niets met jouw intuïtieve ingeving kan of wil, en ga vervolgens bij jezelf na of je mogelijk te maken hebt met tegenoverdracht.
Intuïtie gaat niet over gelijk krijgen. Het is enkel een mogelijke waardevolle aanvulling in de coachingsessie.
Intuïtief coachen toepassen bij de coachee
Als coach kun je intuïtief coachen ook inzetten bij de coachee zelf. Je helpt daarmee de coachee om verder te kijken dan enkel zijn of haar ratio. De antwoorden op veel vragen waar de coachees mee worstelen zitten namelijk in henzelf, veelal in hun onderbewuste. Door intuïtief coachen toe te passen begeleid je de coachee om in contact te komen met zijn of haar onderbewuste/het innerlijk weten en om de antwoorden naar boven te halen. Binnen NLP maken we daarvoor gebruik van diverse oefeningen. Bijvoorbeeld visualisaties, de logische niveaus, ankerplaten, of hypnose en intuïtief systemisch coachen.
Balans tussen intuïtie en ratio
Werken met intuïtie betekent overigens niet dat de coachee zijn of haar verstand helemaal uitschakelt. Intuïtie en ratio gaan hand in hand en vullen elkaar aan. Dat wat je vanuit iemands intuïtie naar boven weet te halen, bijvoorbeeld een antwoord op een belangrijke vraag, kan met ratio worden doorgepakt en besproken. Het gaat om balans tussen intuïtie en ratio, zodat de coachee meer rust en vertrouwen in zichzelf ervaart.
Wanneer pas je het toe?
Intuïtief coachen kan bij diverse problemen en uitdagingen leiden tot belangrijke inzichten en antwoorden over wat de coachee wilt of nodig heeft. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten als de coachee burn-out klachten heeft, angsten ervaart, antwoorden zoekt op vraagstukken, of op een kruispunt in het leven staat. Bewust intuïtief coachen inzetten helpt je coachee om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, waardoor er veel meer keuzevrijheid ontstaat. En of je nu wilt of niet; soms krijgen jij of je coachee spontaan een inzicht tijdens een coachingsessie. Schroom niet om dit dan te gebruiken in de sessie, want je weet nu dat het tot waardevolle inzichten kan leiden!
Wil jij meer leren over werken met je intuïtie en het onderbewuste? Dan is de NLP Basis Practitioner wat voor jou. Download hier de gratis informatiebrochure.