4 Vurige Vragen om je Passie te Vinden
Je passie vinden en volgen leidt tot levensenergie. En dat leidt weer tot levensgeluk! Toch lijkt het zoeken naar je passie soms een hele opgave. Wat wil je nu echt? Waar word je echt gelukkig van?
Dit artikel helpt je op weg. De volgende vier vragen helpen jou erachter te komen wat jouw drijfveren zijn en waar jij jouw passie vindt!
De kern van je passie vinden
Allereerst mag hierbij gezegd worden: passies veranderen gedurende je leven. Het hebben van passie is een gevoel dat ontstaat naarmate je aan de slag gaat met wat je leuk vindt. Passie is dus absoluut niet passief – het vereist actie! Soms pakt dat goed uit, soms niet. Hoe dan ook: je leert ervan en je komt dichter bij wat je wel interesseert.
Vaak leggen we zo veel druk op het vinden van onze passie, dat we vergeten om te leven, dingen uit te proberen en zinvolle fouten te maken. We blijven dan in een perfectionisme of kramp hangen, die weinig dienend is voor het vinden van je passie en levensgeluk. Passie vereist stroming van ideeën.
Je passie vinden is een proces
Bij sommige mensen bestaat er een ‘eureka!’-moment, waarbij ze opeens weten wat ze willen en wat hun passie omvat. Vaak blijft dat moment echter uit. Knoop je dus niet vast aan zo’n moment. Kom uit je hoofd en in je lichaam. Stop met piekeren, ga aan de slag en herinner jezelf aan het proces. Elke stap van het proces is er één en elke stap is nuttig. Kleine stappen vooruit is beter dan blijven hangen in die kramp of een gevoel van perfectionisme.
Eerder schreven we een artikel over passie en geluk. Wellicht ook wat voor jou? Klik hier om het te lezen.
Je passie sneller vinden met behulp van de volgende vier vragen:
- Wie wil je zijn?
- Waar ging jouw kinderhart sneller van kloppen?
- Waarvoor ben je bereid om te ‘struggelen’? En hoeveel ‘struggle’ ben je bereid te dragen?
- Als jij helemaal jezelf bent, wat zou je dan doen?
1. Wie wil je zijn?
Wie jij wilt zijn, heeft vaak te maken met je waarden. Jouw waarden zijn de meetgraad van wat jij belangrijk vindt in het leven – en zegt dus wat over de richting van waar jouw passie zich bevindt. Dus, wat vind jij echt belangrijk in het leven? De volgende oefening helpt om je innerlijke, authentieke waarden te ontdekken.
Oefening: authentieke waarden en karaktereigenschappen ontdekken
- Bedenk 10 mensen die waarden en karaktereigenschappen hebben die jij erg waardeert.
- Schrijf de namen van deze mensen op een papier, onder elkaar.
- Zet daarnaast de eigenschap die deze persoon heeft en die jij waardeert. Welke kwaliteit hebben zij waardoor jij geïnspireerd raakt? Schrijf ze op.
- Schrijf zo al die kwaliteiten op van de 10 mensen die op je papier staan. Indien je een kwaliteit meer dan één keer tegenkomt, omcirkel deze dan. Deze is wellicht extra belangrijk voor jou.
- Wat valt je op in de verschillende kwaliteiten die jij opschreef? Zijn er thema’s die terugkomen? Is er misschien een rode draad te vinden? Wat vertellen deze eigenschappen over over jouw waarden? En dus wat je belangrijk vindt in het leven?
Perceptie is projectie
Dit leer je onder andere in de NLP practitioner opleiding. Dat betekent (kort door de bocht): wij zien de wereld, zoals wij zelf zijn. Door deze oefening te doen, kom je erachter wat jij zelf waardeert en belangrijk vindt in het leven. Iets dat jij namelijk waardeert in een ander, is iets dat zich ook in jou bevindt (anders zou je het niet opmerken!). We projecteren het slechts op de andere personen. De kwaliteiten van deze mensen geldt als een inspiratiebron om je diepste waarden te ontdekken.
Misschien zitten er waarden bij waarvan je zelf vindt dat je ze (nog) niet helemaal belichaamd. Dat is waar je minder congruent leeft met je eigen waarden en je unieke zelf.
Kijk nog eens naar de lijst. In welke mate heb je deze kwaliteiten zelf? Hoe kun je deze kwaliteiten verder ontwikkelen? Hoe kun je deze kwaliteiten meer omarmen of belichamen in jouw leven? Welke stappen kun je daarvoor zetten? De lijst is een handleiding om jouw leven te leven naargelang je eigen, authentieke waarden.
De waarden die je hebt opgeschreven, zeggen dus iets over jouw kern – daar waar jouw unieke passies hun oorsprong vinden. Door je belangrijkste waarden te erkennen en congruent te leven, zul je merken dat je passies steeds dichterbij komen. Neem deze lijst van kernwaarden in gedachte mee naar vraag 2.
2. Waar ging jouw kinderhart sneller van kloppen?
Hoewel passie zich ontwikkelt en dus andere vormen krijgt over de jaren heen, is het wel degelijk van belang om te kijken naar wat je als kind leuk vond om te doen. Nog ongefilterd en vrij van conditioneringen, stond je als kind dichtbij je eigen kern. Om je passie te vinden, is het nuttig om te kijken naar je verlangens als kind.
Beantwoord de volgende vragen:
- Wat vond je als kind leuk om te doen? Waar kreeg je energie van?
- Welke activiteit kon je urenlang doen, zonder besef van tijd?
- Had je een specifiek beroep dat je graag wilde zijn/worden? Kun je een vorm vinden die past in je huidige werk?
- Op wat voor manier speelde je als kind? Welk spel vond je leuk?
- Als je met je innerlijke kind kon praten, wat zou die dan zeggen? (Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem en luister naar het antwoord).
- Als je met je innerlijke kind kon praten, wat mist hij/zij dan op dit moment? Waar wilt hij/zij meer van? (Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem en luister naar het antwoord).
Contact maken met je innerlijke kind is ontzettend van belang bij het vinden van je passie. Onze passie geeft ons een natuurlijk gevoel van levensenergie en levensvreugde, net zoals we vroeger voelden toen we speelden. Daarom wordt passie weinig als echt ‘werk’ beschouwd: je bent eigenlijk slechts aan het spelen, maar dan op een volwassenere manier.
3. Waarvoor ben je bereid om te ‘struggelen’? En hoeveel ‘struggle’ ben je bereid te dragen?
Eerlijk is eerlijk: als je iets graag wilt, betekent dat ook dat je er iets voor mag doen. Obstakels komen nou eenmaal op ons pad – en hoewel NLP ons ontzettend goed leert om obstakels uit de weg te ruimen – er is een bepaalde tijd en energie die moet stoppen in je passie.
Elke uiting van passie heeft bepaalde gevolgen en consequenties. We groeien door de obstakels die op ons pad komen. Geen enkele passie komt zonder obstakels. Welke struggle of obstakel ben jij bereid om te overwinnen? En welke niet?
Bijvoorbeeld, kies je ervoor om een piloot te zijn, dan heb je te maken met bepaalde tijden dat je mag werken die wellicht wisselen. Hetzelfde geldt dat wanneer je een high performance baan wilt. Bepaalde offers (in bijvoorbeeld tijd of energie) zijn dan vereist. Wil jij topsporter zijn, dan is het duidelijk dat je de ‘struggle’ mag dragen om ontzettend veel te trainen en je lichaam tot het uiterste te brengen. Of wil jij misschien ondernemer zijn? Ook daarbij horen bepaalde offers en verantwoordelijkheden die je te dragen hebt.
Natuurlijk kunnen we die offers altijd weer herkaderen, zodat we in de juiste mindset komen om ermee om te gaan. (Ook dit leer je in de NLP practitioner!). Herkaderen is een prachtige tool en daarnaast mogen we ook naar de verantwoordelijkheden kijken die bij jouw gekozen passie komen. Elk beroep, werk of passie komt dus simpelweg met bepaalde ‘struggles’. Dat is vaak niet erg – en aan het einde van de rit ben je vaak dankbaar dat je hebt doorgezet. Welke ‘struggle’ of verantwoordelijkheid hoort bij de passie die jij voor je ziet, en ben jij bereid om die te dragen?
4. Als jij helemaal jezelf was, wat zou je dan doen?
Je passie heeft vaak te maken met jezelf te zijn. Vaak houden we onszelf tegen om bepaalde acties te nemen, omdat we (onbewust) spanning voelen bij de (sociale) gevolgen. Als jij volledig jezelf was, zonder dat je je echt veel aantrok van de mening, kritiek of oordelen van jezelf of anderen, wat zou je dan doen? Wat als je al het zelfvertrouwen in de wereld zou hebben, wat zou je dan doen? Wat zou je dan willen?
Om jezelf dichter bij jouw eigen kern te brengen, heeft NLP-trainer Roderik Kelderman een prachtige meditatie opgenomen. Klik hier om de meditatie op Spotify te beluisteren. Deze meditatie helpt je om dichter bij je eigen kern te komen, en (nog) meer jezelf te durven zijn!
In de NLP practitioner leer je meer over jouw drijfveren en hoe je een passievol leven kunt creëren, net als de eventuele obstakels die er zijn (of die jij jezelf oplegt) te doorbreken. Wil jij vrijer door het leven gaan en je passie werkelijk durven volgen? Klik hier voor de brochure van de NLP Practitioner.