Moeder zijn & NLP – Hoe houd je alle balletjes omhoog?
Moeder zijn. Er wordt veel van je verwacht, je probeert alle ballen hoog te houden en je wilt te allen tijde klaar staan voor je kind(eren). Daarnaast wil je misschien nog tijd vrijmaken voor jezelf, je partner, je gezondheid, je vrienden, je carrière of je persoonlijke groei. Lijkt het je soms wat te veel? Hoe houd je alle balletjes omhoog? Dit artikel geeft jou vijf NLP-tools om weer in balans en harmonie te komen.
Tool 1: De cirkel van context
Deze tool wordt ook wel het levenswiel genoemd. Hiermee krijg je zicht op alle aspecten van je leven – en ook waar je eventueel uit balans bent.
Deze oefening werkt als volgt. Beantwoord voor elke levenscategorie de volgende vraag: Als 10 staat voor je ideale investering, hoeveel investeer ik nu? Zet vervolgens een streep. Verbind de strepen zodat er een figuur ontstaat. Stel je nu voor dat dit een wiel is van je fiets. Zou je vooruit gaan? In welke categorie zou je meer moeten investeren om vooruit te komen?
Eerder schreven we een artikel over ouder coach Liz Bosman en hoe ze dankzij NLP bewust ouderschap realiseert, en ze daardoor meer rust en plezier in het moederschap ervaart.
Tool 2: Krachtgevende overtuigingen
Kijk eens naar je overtuigingen. Geloof jij dat je in staat bent om alle balletjes omhoog te houden? Koppel jij je identiteit aan termen als ‘sterk’, ‘compassievol’, ‘in balans’ of ‘liefdevol’? Wat geloof jij over de wereld, over jezelf en over het moederschap? Geloof jij dat je bepaalde vaardigheden mist? Kun je daar iets aan doen, of zijn het slechts je beperkende overtuigingen die daar de overhand hebben? Geloof jij misschien dat goed voor jezelf zorgen egoïstisch is?
De invloed van overtuigingen
Overtuigingen zijn heel persoonlijk en bepalen de manier waarop je je leven beoordeeld. Ze zijn soms nog niet zo makkelijk om los te laten. Je moet om te beginnen inzien dat je beperkende overtuigingen je geen goed doen, misschien zelfs wel enorme problemen bezorgen. Door het ombuigen van beperkende overtuigingen naar krachtgevende overtuigingen kun je jezelf helpen je doelen te bereiken.
Hoe houd je dus alle balletjes omhoog? Door je beperkende overtuigingen om te zetten in krachtgevende (opbouwende) overtuigingen. Zo zorg je ervoor dat je gedachten jezelf niet beperken, en kijk je naar mogelijkheden en je potentie.
Meer weten over beperkende overtuigingen, en hoe je die omzet in krachtgevende overtuigingen? Vraag dan onze brochure van de NLP practitioner opleiding aan.
Tool 3: Visualisatie om jezelf weer in het centrum van je hart te zetten.
Kinderen spiegelen ons vaak. Het ene kind is wat gevoeliger dan de ander, maar over het algemeen letten kinderen goed op hoe jij je voelt. Ouders gelukkig houden? Dat is biologisch ingeprent in kinderen – kinderen zijn namelijk afhankelijk van hun ouders voor hun eigen overleving. Zijn ouders niet dus gelukkig? Dan voelen kinderen dat (bewust of onbewust), ze kunnen zelfs stoppen met spelen om die reden. Ze gaan compensatiegedrag vertonen (bijvoorbeeld delen van zichzelf niet meer laten zien zoals verdriet of gezonde boosheid), om de ouder dan maar gelukkiger te maken – en hun kans op ‘overleving’ weer te herstellen.
Soms loopt het leven een beetje chaotisch. Geen enkele ouder is perfect, en dat hoeft ook niet. Toch is een basisveiligheid belangrijk voor het kind – en dat betekent ook: een stabiele houding naar je kind toe waarin jij laat zien dat basisveiligheid er wel degelijk is. Het kind ontspant dan, en het kan weer verder spelen.
Visualisatie oefening om te helpen de ballen hoog te houden
Hieronder vind je een visualisatie die als hulpmiddel dient om in momenten van chaos weer tot jezelf te komen. Kracht en zelfvertrouwen worden weer hersteld – en dat communiceer je vervolgens ook naar je kinderen toe.
Sluit je ogen. Haal een paar keer diep adem. In.. en uit. In… en uit. Visualiseer hoe je hart eruit ziet op dit moment. Welke vorm heeft het? Heeft het een kleur? Is het hard of zacht? Welke temperatuur heeft het? Maak contact met je hart. Zie wat je ziet, hoor wat je daarbij hoort en voel wat je daarbij voelt.
Je hart wilt jou altijd helpen en bevat een enorme wijsheid. Leg een hand op je hart. Voel je hart. Maak contact met het hart.
Ga nu met je hart in gesprek. Wat zou je je hart graag willen vragen? Vertrouw erop dat je hart antwoord geeft. Altijd. De eerste ingeving is de juiste. Laat het antwoord gewoon komen.
Voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:
- Waar wil je meer van?
- Waar wil je minder van?
- Wat mag ik loslaten? Wat mag ik uitnodigen?
- Denk aan een situatie waarin je chaos ervoer: wat wilde je hart je op dat moment zeggen? Wat had je nodig? Hoe had je nog beter kunnen reageren?
- Waar mag je jezelf voor vergeven?
- Wie of wat heeft er meer aandacht nodig?
Door je met je hart te verbinden, leef je meer vanuit het centrum van je hogere bewustzijn. Situaties worden dan makkelijker verholpen, omdat jij weet wat belangrijk is en wat er nodig is (voor jezelf of voor het kind). Hoe houd je dus alle balletjes omhoog? Door te verbinden met je hart – en van daaruit keuzes te maken.
Tool 4: Familiesystemen
Merk jij soms dat je weinig steun voelt in je leven? Of dat je weinig steun kunt of wilt ontvangen? Soms ligt hier een familiesysteem aan ten grondslag dat uit balans is. Dan herhalen we patronen of trauma’s van onze (groot)ouders, zonder dat dat nu de beste optie is. Een familieopstelling maakt vaak duidelijk waar het pijnpunt zit en zorgt ervoor dat de levensenergie en liefde weer gaat stromen.
Daarnaast kun je – in een spelvorm – een mini-familieopstelling doen met je kinderen.
- Maak poppetjes van ieder familielid.
- Laat het kind op hun eigen intuïtie de poppetjes neerzetten op een tafel.
- Waar staat mama? Waar staat papa? Staan mensen naar elkaar toe gedraaid? Staat er iemand buiten de groep, of afgezonderd? Hoe kijken de poppetjes naar elkaar?
Laat het kind uitpraten en vraag verder door. Door het kind deze oefening te laten doen, krijg jij als ouder inzicht op het beeld van je kind, en of zijn/haar perspectief in harmonie is. Meer weten over de fantastische magie van systemisch werken? Bekijk onze Systemisch Coachen opleiding.
Tool 5: Steun ontvangen
Eeuwen geleden werden kinderen opgevoed door het hele dorp of de gehele gemeenschap, niet slechts door hun moeders. Tantes, ooms, zussen, broers, de buurvrouw of de ouderen in de gemeenschap hielpen allemaal mee om de kinderen op te voeden. Hulp en steun was vanzelfsprekend, en overal aanwezig.
Soms vergeten we dat het moederschap vroeger door een heel dorp werd opgevangen en uitgevoerd. Als moderne moeder kan het een valkuil zijn om (te) weinig steun aan te nemen. We kunnen het natuurlijk allemaal zelf doen, maar is het niet fijn om af en toe een handje hulp te krijgen?
Beantwoord voor jezelf eens de volgende vragen:
- Waar zou jij meer steun willen ontvangen?
- Hoe ziet een perfect moederschap er voor jou uit?
- Welke stappen kun je zetten om daar te komen?
- Welke eventuele blokkades kunnen er op je pad komen? En hoe kun je die voorkomen?
Wil jij nog meer weten over hoe je alle balletjes omhoog houd als moeder? Over hoe je beperkende gedachten omzet in bekrachtigende? Wil je weten hoe je zelfleiderschap en balans ontwikkelt in zowel je carrière als het moederschap? Met de NLP practitioner opleiding kun je grote stappen zetten. Klik hier om de brochure aan te vragen.