De Voordelen van NLP Therapie
Wereldwijd brengen NLP therapeuten miljoenen mensen van plek A naar plek B. Soms is die afstand groot, soms minder groot. NLP kan ook als therapie worden gebruikt! De technieken die je tijdens onze trainingen leert, kunnen worden gebruikt om dieperliggende patronen te herkennen en te veranderen. Ben jij geïnteresseerd in een NLP behandeling? Of wil jij zelf als NLP therapeut aan de slag gaan? Lees dan snel verder voor 4 voordelen van NLP als therapie én een tip voor de NLP coach!
NLP als therapie
De kracht van een NLP behandeling ligt in het werken met het onderbewuste. We gebruiken tools en technieken om ons onderbewuste te herprogrammeren. Dit herprogrammeren van je brein kan met allerlei aspecten van je leven, niet alleen je relaties, je emoties, je mentale leven kunnen worden geprogrammeerd, maar kun je jezelf programmeren om succesvol te worden en je doelen te behalen.
NLP werkt met het hier en nu, maar gebruikt ook patronen, herinneringen en situaties uit het verleden – indien die een impact hebben gehad.
Door de eigen krachten en hulpbronnen van de cliënt te versterken, de positieve intentie van gedrag te openbaren of door de herinneringen in het onderbewuste ‘zachter’ te maken, kunnen mensen zelfs van trauma of fobieën af worden geholpen.
Welke voordelen heeft NLP als therapie?
1. NLP is snel en effectief
Veel van ons kennen de ‘magische’ verhalen, waarvan mensen binnen één uur van hun fobie afkomen. Dat komt omdat we het onbewuste herprogrammeren. We hebben allemaal patronen (programma’s) in ons waaraan we gewend zijn. Soms hebben we die patronen al jarenlang. Keer op keer hebben we die patronen laten inslijpen, waardoor ze een realiteit zijn geworden. Een programma kunnen we – net als een computer – herprogrammeren. Als je dat begrijpt, is het niet zo gek dat verandering snel plaats kan vinden.
2. De kern van je probleem wordt direct zichtbaar
NLP werkt met een metamodel en luistert goed naar wat jij precies zegt. Een goede NLP therapeut luistert naar, kijkt naar en begrijpt de dieptestructuur in plaats van de oppervlakte structuur. De dieptestructuur is de situatie die onder het (oppervlakte)probleem zit en waarom jij doet wat je doet. Wat wordt er écht gezegd? Vaak is wat we zeggen, niet alles wat de realiteit omvat. Door naar de lichaamstaal te kijken, de positieve intentie te begrijpen of door de juiste meta-vragen te stellen, komt een NLP’er vaak sneller naar de kern dan welke andere therapeut dan ook.
3. NLP werkt met het hier & nu
Veel andere therapieën zijn gefocust op het verleden. NLP doet dat anders. Hoewel we soms werken met patronen uit het verleden, is de focus op het heden. We lossen de patronen uit het verleden op, herprogrammeren het onderbewuste op dergelijke wijze dat we uiteindelijk in het heden goed functioneren. Doelen die gericht zijn op de toekomst worden dan makkelijker bereikt.
4. Betere communicatie is één van de belangrijkste doelen
Niet alleen de communicatie met de mensen in je omgeving, maar ook een fijne communicatie met jezelf, is van belang voor een gelukkig leven. Om in de toekomst harmonieuze relaties op te bouwen (dus ook met jezelf), wordt in een NLP-behandeling vaak aandacht besteed aan communicatie. Het is belangrijk hoe jij het beste je boodschap kunt verhelderen en communiceren. De overtuigingen die we constant herhalen zijn een vorm van communicatie en worden bij herhaaldelijk gebruik onze (nieuwe) realiteit. Het vermogen tot goed communiceren, heeft iedereen in zich. De NLP therapeut wakkert dat vermogen slechts aan.
Wil jij zelf de voordelen zien van NLP? Misschien is de NLP Practitioner dan wel iets voor jou. Klik hier voor de brochure.
Tip voor de Coach: Draagkracht bij NLP behandelingen
Ben jij NLP-coach en wil jij NLP gebruiken als therapie? Denk dan eens na over de draagkracht van de cliënt.
Verandering en transformatie heeft een bepaalde draagkracht nodig. Bij onvoldoende stabiliteit (dus onvoldoende draagkracht), is het belangrijk om eerst de draagkracht te vergroten. Zeker bij dieperliggende patronen die ontstaan zijn in de kindertijd (en die nog steeds intens aanwezig zijn en/of voorkomen dat de cliënt moeite heeft met het heden of de toekomst ), is het zaak om éérst de basis te leggen en dus de draagkracht te versterken.
Draagkracht versterk je o.a. door:
- hulpbronnen te installeren
- een ongezonde leefwijze te verbeteren
- de innerlijke dialoog positief te versterken
- de cliënt op zijn/haar eigen ‘plek’ te laten staan in het familiesysteem (mee weten hierover? kijk dan eens naar onze opleiding Systemisch Coachen)
Is er weinig draagkracht en misschien sprake van dieperliggend trauma? Soms lijkt het complexer dan we in eerste instantie denken. Houd je ogen open en stel wellicht aan je cliënt voor een collega-hulpverlener te bezoeken.
Maak ook gebruik van onze collega’s!
Coaching en NLP omvatten niet de gehele psychologische wereld. Dit te beweren, zou arrogant zijn. Er zijn ook nog psychotherapeuten, (ontwikkelings-)psychologen, psychiaters, seksuologen en vele andere (alternatieve) specialisten die wij ontzettend waarderen in hun eigen vakgebied. Wij als hulpverleners staan als één team. Merk je dat een NLP therapie niet de passende vorm is voor jouw cliënt? Wees eerlijk en kijk samen naar een andere vorm van hulpverlening.
Mogelijke gevallen waarbij jij als NLP-therapeut wellicht een collega-hulpverlener wilt inschakelen zijn bijvoorbeeld: zwaar trauma, ernstige depressie, eetstoornissen, ernstige verslavingen, ernstige angststoornissen, gedrag waarbij de persoon zichzelf in gevaar brengt of een basisveiligheid die in de omgeving niet aanwezig is.
Ben jij een kandidaat voor onze NLP opleiding?
Lijkt het je tof om zelf aan de slag te gaan met de (onbewuste) patronen van jezelf en anderen? Wil je leren welke techniek uit de NLP toolbox voor jou kan werken? Meld je dan aan voor de NLP Basis Practitioner. Klik hier voor de brochure.