Passief Gedrag Doorbreken: Gebruik deze 3 tips
Herken je dat futloze gevoel waarbij je jezelf nauwelijks in beweging krijgt? Natuurlijk is voelt iedereen zich wel eens zo. Pas alleen op dat het geen dagelijkse sleur wordt. Passief gedrag haalt namelijk je levensenergie naar beneden. Je bent minder geneigd te dromen en doelen te stellen die voor jou belangrijk zijn.
Het verschil tussen ‘passie’ en ‘passief’ is slechts één letter. In dit artikel doorbreken we passief gedrag en zetten we jouw passiviteit om in jouw passie. Daar is slechts wat helderheid of inzicht voor nodig. Je leest het in deze drie tips!
1. Ontdek je passie om passief gedrag te doorbreken
Wil jij passief gedrag doorbreken? Ga dan op zoek naar iets waar jij passie voor voelt. Passie heeft te maken met de belangrijkste waarden in je leven. Achter elke passie staat of staan namelijk een of meerdere waarden. Waar sta jij voor? Waar sta jij absoluut achter? Wat vind jij belangrijk in het leven? Waarvoor ben jij hier op aarde?
De antwoorden hierop zijn kernwaarden, oftewel waarden die jij absoluut vervuld moet hebben voor een gelukkig leven. Voorbeelden van kernwaarden zijn: vrijheid, verbinding, contact, liefde, hulpvaardigheid, zorgzaamheid, vrede, vriendschap, kennis, wetenschap, creativiteit, saamhorigheid, gelijkheid, eenheid, harmonie, delen, tevredenheid, enzovoorts. Hervind jij weer je gevoel van passie voor de dingen die je doet? Dan kun je passief gedrag doorbreken. Je ontdekt namelijk je ‘waarom’, dat is het startpunt van beweging.
Wil jij dus passief gedrag doorbreken? Erken het verschil tussen je kernwaarden en ‘normale’ waarden. Het verschil zit niet in het soort waarden, maar is compleet individueel en persoonlijk. De een wil bijvoorbeeld boven alles zorgzaamheid geven en ontvangen, terwijl de ander juist individuele ontplooiing als hoogste prioriteit stelt. De ene waarde is dus niet beter dan de andere; er is geen ‘beste’ waarde, er is alleen de voorkeur van eenieder. Bijvoorbeeld: iemand die een passie heeft voor heerlijke, prachtige, unieke gerichten, heeft wellicht waarden zoals creativiteit, schoonheid, delen of kwaliteit.
Door jouw wens of voorkeur te herkennen, doorbreek je passief gedrag. Je energie en stamina komt namelijk weer terug, als jij je verbindt met je kernwaarden (en dus met je diepste wensen en behoeften). Daar krijg je energie van.
2. Passief gedrag en weggestopte emoties
In enkele gevallen lijkt het erop dat passief gedrag een uiting is van eerdere emoties die weggestopt zijn en niet geadresseerd zijn of de aandacht hebben gekregen die het nodig hadden. Natuurlijk kun je niet de hele dag blij rondlopen en voel je je ook weleens down gestrest, verdrietig, mislukt of wat dan ook. Dat hoort erbij.
Die emoties moet je vooral niet wegstoppen, want ook deze emoties helpen je om verder te komen. Passief gedrag is soms de uiting van die weggestopte emoties; er zit dan een blokkade van de doorstroming van emoties. Dan zit er als het ware een ‘kramp’ in je onbewuste (of misschien ben je je er wel bewust van).
Hoe los je die ‘kramp’ op? Hoe zorg je ervoor dat die weggestopte emoties worden geadresseerd? Daar zijn talloze NLP-oefeningen voor die jouw onbewuste herprogrammeren, zoals bijvoorbeeld de Change Personal History, de Visual Squash of de Dickens Methode en nog veel meer. Je vindt daarmee de oorzaak van de kramp, waarmee passief gedrag doorbroken wordt.
Deze technieken leer je in de NLP Basis Practitioner. Meer weten? Klik hier om de brochure te ontvangen!
Heb je de NLP-technieken nog niet onder de knie? Dan kan zelfreflectie je al een stap in de goede richting geven, om de ‘kramp’ te doorbreken. Denk er eens over na: wanneer werd je gedrag passief? Welke negatieve emoties voelde je op dat moment? Waren er minder fijne ervaringen? Heb je je boos, teleurgesteld of verdrietig gevoeld, en dat niet geuit? Voelde je je machteloos over een bepaalde zaak?
Negatieve emoties zijn, net als positieve emoties, leerzaam. Ook in de negatieve emoties verschuilen zich namelijk jouw wensen, behoeftes, en belangrijke waarden, alleen worden ze nu niet vervuld.
3. Gebruik de niveaus van Bateson
Om passief gedrag te doorbreken, is het belangrijk om je vuur weer terug te vinden. Antropoloog Gregory Bateson heeft een model ontwikkeld dat de niveaus omschrijf waarop we leren, denken en veranderen. Hij bedacht dit model om verandering inzichtelijk te maken. Het model gaat uit van zes niveaus waar mogelijke verandering plaats kan vinden: Omgeving, Gedrag, Vaardigheden, Overtuigingen/Waarden, Identiteit en Missie.
Op elk niveau kun jij jezelf vragen stellen om erachter te komen wat jij echt leuk vindt, en waar je dus passie voor hebt. Passief gedrag wordt doorbroken, wanneer jij helderheid krijgt over de zaak en over wat jou energie geeft. Vaak hebben we passies waar we ons niet eens bewust zijn. Een simpel voorbeeld: je vindt het hartstikke leuk om jezelf te omringen met mensen die technisch zijn aangelegd en je favoriete gesprekken gaan over de nieuwste gadgets (omgeving).
In je downtime geniet je van programmeren en het maken van simpele spelletjes (gedrag), je helpt je vrienden vaak met hun computerproblemen en daar ben je nog goed in ook (vaardigheden). Jij gelooft dat het gebruik en de verbetering van technologie onze toekomst is (overtuigingen) en je ziet jezelf als een echte nerd en gadgetliefhebber (identiteit). Uiteindelijk wil jij voor een bedrijf werken dat jouw creativiteit goed kan gebruiken en dat jou de ruimte en middelen biedt om de next Steve Jobs te zijn, met als uitgangspunt technologie te hanteren om mensen dichter bij elkaar te brengen (zingeving).
Uiteraard is het voorbeeld wat kort door de bocht, maar door te beginnen met na te gaan wat je zoals in je dagelijks leven doet, in welke omgevingen je je bevindt en waar je goed in bent, doorbreek jij passief gedrag. Je komt misschien zelfs een passie tegen die zomaar jouw leven kan veranderen.
Trouwens! In de NLP Basis Practitioner leer je meer over dit model, ga je ermee aan de slag en leer je de magie van dit model.
Passief gedrag doorbreken en omzetten in Passie met de Niveaus van Bateson
Het is tijd voor wat zelfreflectie! Pak een pen en papier en schrijf de antwoorden op de volgende vragen op. Door deze vragen te beantwoorden krijg je een beter beeld over jij passief gedrag inzet in je leven. Daarnaast krijg je meer helderheid over je passie.
- Omgeving
Omgeving gaat over de context; het is tijd-en plaatsgebonden. Het gaat hierbij om omstandigheden die buiten jou liggen, zoals je omgeving en de mensen die in die omgeving zijn. Denk aan twee momenten: één waarin jij werkelijke passie voelt en één wanneer jij je passief gedrag vertoont. Als je naar deze laag kijkt, stel je jezelf vragen die inzicht geven in hoe je omgeving eruit ziet.
- Waar, wanneer en met wie ben je?
- Wat zie, hoor en voel je in die omgeving?
- Welke en wat voor mensen heb je om je heen?
- Gedrag
Deze laag gaat over de stappen die je neemt als reactie op je omgeving om iets te bereiken. Het gaat om de handelingen en acties die je verricht. Denk aan twee momenten: één waarin jij werkelijke passie voelt en één wanneer jij je passief gedrag vertoont. Denk aan wat je doet of zegt, maar ook aan je houding, stemgeluid, en gebaren.
- Wat doe je in een bepaalde situatie?
- Welk gevolg heeft dit gedrag en hoe voel je je daarbij?
- Als je vanaf een afstandje naar jezelf kijkt, wat zie je jezelf dan doen?
- Vaardigheden
Onder vaardigheden verstaan we wat je goed kan en hoe je dat doet. Denk aan kwaliteiten, competenties, bepaalde strategieën, of tactieken die je gebruikt.
- Wat kun jij zo goed als je het belemmerende of het gewenste gedrag vertoont?
- Welke hulpbronnen zet je dan in?
- Welke vaardigheden/competenties mis je nog en heb je wel nodig om het gewenste gedrag te vertonen?
- Overtuigingen
Je overtuigingen gaan over waarom je doet wat je doet. Overtuigingen zijn ideeën die je voor waar aanhoudt, vaak verpakt als oordelen, generalisaties, verwachtingen en criteria ten opzicht van jezelf, anderen en de wereld. We hebben overtuigingen die ons versterken. Maar ook overtuigingen die ons belemmeren omdat ze tot passief gedrag leiden. De overtuigingen zijn namelijk de drijfveren die basis vormen van je handelen. Ze hebben invloed op je vaardigheden, gedrag en omgeving. In deze laag stel je jezelf de waarom vraag om je overtuigingen te achterhalen. De kans is groot dat je in deze stap ontdekt dat er een negatieve overtuiging onder het belemmerende gedrag ligt.
- Waarom doe je wat je doet?
- Wat geloof je over jezelf, anderen of de wereld in deze situatie?
- Waar gaat het jou om en wat vind je belangrijk?
- Wat zeg je tegen jezelf op het moment dat je het belemmerende gedrag of juist het gewenste gedrag vertoont?
- Identiteit
Je identiteit gaat over de visie die je hebt over wie je bent. Hierbij gaat het over hoe je over jezelf denkt; je krijgt inzicht over je eigenwaarde en zelfbeeld.
- Hoe definieer jij jezelf?
- Hoe zie jij jezelf als persoon?
- Wie ben je op bijvoorbeeld het moment dat je het belemmerend gedrag vertoont dat jij graag wilt veranderen?
Of als je het gedrag vertoont dat je wel graag wilt vertonen?
- Zingeving
In dit laatste niveau van de logische niveaus ga je naar je kern en visie toe. Hierbij kijk je verder dan jezelf; je kijkt naar het grotere geheel waar je deel van uitmaakt. Het gaat om de missie van waaruit jij handelt. Dat waar jij voor staat. Om hier antwoord op te kunnen geven heb je eerst de andere lagen bewust te doorlopen. Stel jezelf in deze laatste stap vragen als:
- Wat is je bijdragen aan het grotere geheel?
- Waar doe je het uiteindelijk voor?
Door alle stappen te doorlopen met als uitgangspunt zowel het belemmerend als het gewenste gedrag, ga je zien waar de schoen wringt. Je ontdekt op welke laag je iets mag veranderen. Op deze manier helpt het model van de logische niveaus om je belemmerend gedrag aan te pakken daar waar het werkelijk effect heeft. Het leert je om bewust naar jezelf te kijken in plaats van enkel buiten je te kijken, waardoor je tot blijvende gedragsverandering komt en passief gedrag doorbreekt.
Wil jij passief gedrag doorbreken? Wil jij helderheid over waar je heen gaat en het gevoel van passie terugvinden? Misschien is de NLP Basis Practitioner dan wat voor jou! Klik hier voor de brochure.