Ruzie Oplossen met je Partner? Gebruik deze NLP-techniek
De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. We zijn sociale wezens: verbinding, gehoord worden en diepgaande relaties dragen bij aan ons geluk. Het vermogen ruzie met je partner snel op te lossen is dus een belangrijke gave! Goed luisteren en communiceren zijn daar essentiële elementen in. Gelukkig leert NLP ons dit! In dit artikel lees je de techniek die jou een wonder maakt in het oplossen van conflicten of ruzies met je partner.
Tips bij Conflict: De Kaart is Niet het Gebied
Conflicten ontstaan door een gebrek aan begrip. Vaak als we ruzie hebben in onze relaties, begrijpen we een stukje van onze partner niet. Eén van de basisprincipes van NLP helpt ons te erkennen dat onze subjectieve ervaring slechts een interpretatie van de werkelijkheid is: ’De kaart is niet het gebied’. Hoe we dingen in ons hoofd hebben (de kaart) komt niet overeen met hoe de werkelijkheid (het gebied) is. Het idee dat we hebben (de kaart) van hoe de wereld (het gebied) in elkaar zit, is slechts onze eigen interpretatie.
Jouw eigen perspectief op de situatie is dus beperkt! Je partner heeft vaak een ander perspectief op hetzelfde gesprek (daarom kunnen jullie dezelfde situatie ervaren, maar die compleet anders interpreteren).
Vaak nemen we ons eigen perspectief aan als een objectieve waarheid. En meestal doet je partner dat ook. Dat is waar het misloopt: jullie zijn dan niet meer in staat om de situatie uit andermans perspectief te zien (en daar begrip of zelfs compassie voor te ervaren).
Het gevolg is dat jullie langs elkaar heen praten. Beide partijen proberen gehoord te worden, zonder dat de ander echt luistert. Dan is er geen verbinding meer en weinig ruimte voor een oplossing.
Waar zit de oplossing dan wel? Hoe kun jij de ruzie met je partner oplossen?
Ruzie Oplossen met Partner – Het Conflict van Meerdere Kanten Begrijpen
Door weer te luisteren en elkaar te begrijpen, kun je ruzie met je partner verzachten en oplossen. Je volledig in de ander kunnen verplaatsen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je in de bloei van het argument staat en je je boos, verdrietig of geërgerd voelt.
Echter, wat nou als je het conflict van meerdere kanten kunt begrijpen, voelen en zien? Zo ook vanuit het perspectief van je partner? Dan kun je volledig voelen, denken en horen vanuit de positie van je partner. Door letterlijk die andere positie in te nemen, krijgen we andere informatie die we in eerste instantie nog niet hadden.
NLP-techniek ‘Waarnemingspositie’ – Elkaar Weer Begrijpen
De NLP-techniek die je hieronder leert, helpt jou om openheid en flexibiliteit te behouden wanneer jij ruzie met je partner wilt oplossen. Deze methode maakt je een luister- en begrijp specialist, waardoor je conflicten zachter worden. De NLP-methode die we hierbij gebruiken, heet: Waarnemingspositie.
De oefening Waarnemingspositie is een krachtige techniek om situaties objectiever, vanuit een afstand of met een andere blik te kunnen waarnemen.
Tijdens deze techniek bekijk je dezelfde situatie vanuit drie posities: je eigen positie, de positie van de ander en de meta-positie. Door deze drie posities werkelijk te belichamen ontstaat er meer creativiteit en flexibiliteit in het eigen denken. Tevens krijg je meer inzicht in de invloed van jouw (non)verbale gedrag op anderen en de invloed van hun gedrag op jou.
Waarnemingspositie 1: Vanuit jezelf
Deze waarnemingspositie is vaak het makkelijkst te belichamen, wanneer we in een conflict zitten met iemand. We bekijken de situatie dan door onze eigen ogen. Wat voel je? Wat zie jij? Wat hoor jij je partner zeggen? We weten vaak al wat onze visie is, wat onze gedachten zijn en hoe we ons daarbij voelen. Maar.. dit is slechts jouw waarneming.
Waarnemingspositie 2: Vanuit de ander
Hoe zou jouw partner naar diezelfde situatie kijken? Visualiseer je eens dat je de ‘jas’ van je partner aantrekt. Je ziet de situatie nu door zijn/haar ogen. Je hoort wat hij/zij hoort. Je ziet wat hij/zij ziet op het moment dat jullie in het conflict zitten.
Als je dit écht goed wilt doen, probeer dan ook te voelen welke emoties je partner voelt en/of welke gedachten hij of zij daarbij heeft. Merk maar eens op welke nieuwe informatie je ontvangt door je wezenlijk te verdiepen in de gedachten, gevoelens en perspectief van de ander. Wat begrijp je nu beter over je partner?
Waarnemingspositie 3: Meta-positie
Neem zowel jouw informatie mee over de situatie, als de informatie die je vergaard hebt vanuit je partner. Beeld je nu in dat jij een objectief punt in de ruimte bent, zoals een lamp, een punt op de muur of de tafel die tussen jullie in staat. Visualiseer nu dat jij de ‘jas’ aantrekt van dit objectieve punt. Jij belichaamt nu dit objectieve punt.
Hoe kijkt dit objectieve punt eigenlijk naar de situatie? Wat zie, voel, hoor of ervaar je daarbij? Welke inzichten heeft dit objectieve punt vergaard, door te kijken naar beide personen? Wat verrast je? Wat begrijp je nu opeens over de situatie? Misschien zie je zelfs een oplossing voor jullie conflict! Dan wordt de ruzie met je partner ook direct opgelost.
Deze NLP-oefening zorgt ervoor dat we via een andere bril naar de situatie kijken. Zoals je ziet, geeft dat vaak heel veel nieuwe informatie! We krijgen een beter overzicht als we vanuit meerdere posities kunnen waarnemen, zien en begrijpen. Ook merken we dan beter op wat wijzelf, de ander en de situatie nodig hebben. We begrijpen elkaar beter, omdat we nu eigenlijk pas echt luisteren.
Mooi hè! Door die flexibiliteit kunnen we optimaal naar de situatie kijken. Dan kun je je voorstellen dat ruzies met anderen zo sneller en gemakkelijker worden opgelost. Conflicten vervagen en de verbinding wordt hersteld!
Wil jij meer weten over de techniek Waarnemingspositie? In onze NLP practitioner leer je hoe je deze techniek perfect uitvoert. Klik hier en download de opleidingsbrochure.