Ben je jezelf verloren in please-gedrag? Zo stop je met pleasen!
Ineens doemt het besef: waar ben ik gebleven? Wie ben ik zelf nog? Zucht, je bent jezelf verloren in pleasen. Het gedrag komt voort uit een prachtige intentie van zorgen en voor de ander klaarstaan maar kan doorslaan in oververmoeidheid en als je niet uitkijkt in een burn-out of depressie. NLP biedt je een aantal inzichten en technieken waarmee je de vrijheid vindt om voor jezelf te kiezen én daarbij nog gezond in dienst te kunnen staan voor de ander.
Zo stop je met pleasen
Iets doen voor een ander vult het geluksstofje serotonine in onze hersenen aan. Maar wanneer je jezelf gaat wegcijferen, werkt dat destructief. Je maakt daar de verbinding met jezelf mee kapot. Een kantelpunt is vaak dat je een burn-out krijgt, ziek wordt, oververmoeid raakt of totaal ongelukkig bent. Het belangrijkste is dat je ogen open gaan staan. Je bent al die tijd bezig geweest je te richten op de buitenkant, je aanpassen en leven volgens de verwachtingen van anderen. Een heftige gebeurtenis en vaak in de vorm van verlies (een break-up of een dierbare) is bij veel mensen zo’n triggerpunt om de verdieping in het leven te gaan zoeken en eens écht te bekijken: waar word ik zelf gelukkig? Het mooie van deze zoektocht is, dat je omgeving er ook beter van wordt.
Hoe werd je een pleaser?
Maar om een patroon te kunnen doorbreken, helpt het om eerst het patroon te begrijpen. Pleasen betekent een ander behagen, in zo’n mate dat je jezelf uiteindelijk tekort doet. Please-gedrag is er meestal van jongs af aan in geslopen. Als kind willen we de aandacht en liefde van onze ouders krijgen en verdienen. Daardoor kan we op onze teentjes open of we gaan dingen doen waarvan we denken dat onze ouders dat het beste vinden. Het is een automatisme geworden om te doen wat een ander beter vindt. En daar passen we ons voor aan. Het betekent dus dat je van jongs af aan al uit verbinding met jezelf gaat.
De moederkoek
In feite is de geboorte is al een scheiding: het uit verbinding gaan van de eenheid in de buik van je moeder. Vanaf dit moment staan we er alleen voor. Je voelt dat je ergens niet meer bij bent, waar het warm was, waar je altijd voeding kreeg, waar het veilig was. Dan ga je automatisch ook je best doen om dat buiten jou te krijgen, zodat jij je toch gelukkig gaat voelen. En dan groei je op en ga je je aanpassen aan je vriendjes, vriendinnetjes, docenten, partners, noem het maar op. Totdat je op een gegeven moment denkt: Help, waar ben ik? En sterker nog: wie ben ik?
Bekijk de video van deelnemer Pauline de Wilde en Hoe Pauline de Wilde van minderwaardigheid naar leven met LEF ging door NLP. Bij Pauline ‘flowt’ het leven nu. Ze staat wekelijks op een podium en heeft het online programma ‘Presenteren met LEF’ opgezet. Maar deze flow is niet altijd zo geweest. In haar werk had ze altijd zelfvertrouwen, maar in haar privéleven worstelde ze met een minderwaardigheidscomplex. Dit belemmerde haar zo erg, dat ze besloot er wat aan te doen door onder andere NLP te volgen. In de video deelt Pauline haar mooie verhaal, vertelt ze over leven met lef en wat NLP haar heeft gebracht.
Zowel mannen als vrouwen pleasen
Zowel mannen als vrouwen pleasen, ieder op hun eigen typerende manier. In de Basis en Master Practitioner opleidingen komt de probleemvraag terug: hoe help ik anderen zonder mezelf kwijt te raken? En dat is het mooie aan persoonlijke groei: tot verbazing voor sommigen hoeft er helemaal niks te worden opgelost of veranderd aan jezelf, er tracht alleen iets worden teruggevonden. Deelnemers zijn hierom vaak op zoek naar (het versterken van) hun identiteit.
Waarom doen we dat, de ander behagen?
Mannen pleasen meer dan vroeger. Mannen weten namelijk uit gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om de vrouw en zichzelf te dien in deze feministische tijd en gaan op zoek naar manieren om het feminiene te dienen. Tegelijkertijd worden ze hiervoor afgestraft dan wel afgewezen omdat dit gedrag niet mannelijk genoeg zou zijn. Bij vrouwen zit please-gedrag veel dieper geworteld. Allereerst hebben vrouwen van nature een scheppende kern: het leven scheppen, kinderen baren en voortbrengen. In dit scheppingsproces zit zo ongelooflijk veel oerkracht die een man niet heeft. Een vrouw wil dat die oerkracht veilig is en doorgegeven kan worden. Zo is een moeder is gericht op haar kinderen. Als het niet goed gaat met je kind, gaat het ook niet goed met jou.
Wanneer het niet meer stroomt
Als deze kracht niet stroomt zit zij niet lekker in haar vel en doet zij haar uiterste best (en compenseert) om het goed te doen. Dus ze gaat zich vanzelf heel snel op een ander richten. Zorgen komt voort uit een oerkracht, diep gevoelde wijsheid en het belang om in verbinding te staan met de ander en het grotere. Dit is de reden waarom de vrouw zich vaak naar de ander richt én als valkuil de neiging heeft om zichzelf klein te maken, denkt dat ze het niet kan en zo een laag zelfbeeld creëert. Eén geluk: dit zijn een hoop belemmerende overtuigingen waar je helpende overtuigingen van kunt maken.
(Please)gedrag kun je afkeuren, maar er zit altijd een positieve intentie achter. Kan jij die vinden? Woon online een les bij van onze NLP Master Trainer Daniel Kluken over reframen van je gedrag, hoe doe je dat?.
Ontkennen wat ten diepste in je leeft
Van oorsprong zijn vrouwen kleurrijke, wilde, wijze wezens. In de oudheid waren vrouwen nog deze wilde versie van zichzelf en als reactie daarop vond er een ‘heksenverbranding’ en vervolging plaats: ze moest gaan ontkennen wat ten diepste in haar leeft, haar oerkrachten, haar oerwijsheid en haar talenten. Haar passie moest ze verborgen houden en ontkennen. Daardoor zijn vrouwen zich gaan aanpassen aan de mannelijke gedreven samenleving. De man kreeg het voor het zeggen.
…
Nu dat we in een tijd zijn beland waarin deze systemen niet meer werken, heeft ook de man het hard te halen. Wat is zijn functie nog? Hoe staat hij zijn mannetje an maakt hij het ondertussen behaaglijk voor de ander? Dit vraagt erom dat zowel mannen als vrouwen terug in hun kracht komen te staan.
Een zaak van leven en dood
Zorgen hoort erbij en is een menselijk belang: houden zo. Het zorgen in combinatie met het erbij willen horen maakt echter dat we gaan pleasen. We leefden vroeger in communities en daar moest je bij horen. En als je niet in de pas liep, dan lag je eruit. En als je eruit lag, werd er niet voor je gezorgd en kreeg je ook niet de veiligheid. En daardoor kon je sterven. Dus jezelf aanpassen en pleasen was een zaak van leven of dood. Het heeft geen zin om te denken: oh, maar dat was vroeger. Nee, want we leven nog steeds in communities. Denk aan je familie(systeem), je collega’s, de tennisclub, buurtalp, etc.
Een meditatie om beter je grenzen aan te kunnen geven
Eigenlijk heeft stoppen met pleasen alles te maken met het bouwen van je grenzen. Wat hoort bij jou en wat hoort bij een ander? Wil jij vol energie en tevredenheid over jezelf, terug naar het hier en nu? Luister dan deze meditatie om meer in je eigen kracht te staan.
NLP voor het verminderen van pleasegedrag
Het zetten van een anker is een NLP-techniek die wordt gebruikt om gewenste gemoedstoestanden of gedragingen te versterken en toegankelijker te maken. Het idee is om een associatie te creëren tussen een bepaalde fysiologische aanraking of beweging en een gewenst gevoel of gedrag. Het anker fungeert als een krachtig hulpmiddel om je te helpen verbonden te blijven met je kernwaarden, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en de mogelijkheid om authentiek te leven.
Ankeren in 5 stappen
- Identificeer het gewenste gedrag of gevoel
Voordat je een anker kunt zetten, moet je duidelijk identificeren wat je wilt versterken. In dit geval is het minder pleasegedrag en meer zelfverbinding.
- Kies een fysiologische trigger
Dit kan een aanraking, een beweging, of zelfs een woord of een geluid zijn dat je associëren met het gewenste gedrag of gevoel. Bijvoorbeeld, je kunt ervoor kiezen om zachtjes op je eigen hand te tikken, of om je duim en wijsvinger samen te knijpen.
- Roep het gewenste gevoel op
Denk aan een moment waarop je je verbonden voelde met jezelf, waarin je je eigen behoeften en grenzen respecteerde en niet overmatig bezig was met het behagen van anderen. Herinner jezelf aan hoe dat voelde.
- Zet het anker
Op het hoogtepunt van dat gevoel, activeer je de fysiologische trigger die je hebt gekozen. Tik bijvoorbeeld op je hand of knijp in je vingers. Doe dit herhaaldelijk terwijl je je concentreert op het gewenste gevoel. Dit helpt om een sterke associatie te creëren tussen de trigger en het gewenste gevoel.
- Test en versterk het anker
Test vervolgens het anker door de fysiologische trigger opnieuw te activeren en te zien of het gewenste gevoel of gedrag wordt opgeroepen. Als dat niet het geval is, herhaal dan de stappen en versterk het anker door het proces te herhalen.
Het afleren van please-gedrag is nog niet zo makkleijk, maar als je meer komt te weten hoe je met jezelf en je waarden in verbinding staat, hoef je niet meer te pleasen om de ander te kunnen helpen. Kies voor de Basis Practitioner Opleiding om stappen te zetten in deze thema’s van jouw persoonlijke groei. Download de brochure.