Emotie Regulatie Verbeteren met deze 5 NLP-tips
Emotie regulatie is één van de eigenschappen van succesvolle mensen. Iedereen schiet wel eens uit zijn slof; dat is niet erg. Emoties hebben een functie en zijn belangrijk in ons leven. Wel is het belangrijk om dit bewust te kunnen kiezen, en niet (onbewust) slachtoffer te zijn van je emoties. Je zelfvertrouwen vergroot indien jij je krachtig voelt in jouw emotie regulatie.
Dit artikel legt uit hoe je motivatie creëert om je emoties te reguleren (en langdurige verandering te bewerkstelligen), maar ook hoe jij het beste je eigen emoties kunt reguleren. Lees je mee?
Motivatie creëren voor het reguleren van emoties
De start van een verandering in werking zetten, is weten waarom je dat wilt doen. Motivatie, dus. Voordat we jullie een aantal oefeningen geven om daadwerkelijk je emoties beter te kunnen reguleren, word je warm gemaakt met jouw persoonlijke motivatie.
Waarom wil jij die verandering bewerkstelligen? Wat is jouw ‘waarom’? Indien je weet waarom jij je emoties graag goed wilt kunnen reguleren, creëer jij enorme draagkracht om die verandering ook door te zetten.
Pak eventueel een pen en papier erbij, en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat is de reden dat ik mijn emotie regulatie wil verbeteren?
- Welke momenten in mijn leven observeerde ik dat (het gebrek aan) emotie regulatie moeilijk was? Wat heb ik daarvan geleerd? Hoe wil ik dat in een volgende situatie anders doen?
- Indien mijn emotie regulatie hetzelfde blijft zoals het nu is, hoe ziet mijn leven er dan over vijf jaar uit? Hoe zullen de verschillende aspecten in mijn leven (relaties, werk, familie, succes, carrière, kinderen, etc.) er dan uit doen? Oftewel: wat kost het mij?
Kill the beast when it’s small
Jouw emotie regulatie is een proces. Dat proces heeft een beginpunt, waarin je waarschijnlijk wat spanning, angst, verdriet of andere gevoelens op voelt komen. Dit begin te herkennen is cruciaal.
Indien jij op tijd opmerkt wanneer jij een spanning in je lijf voelt (of een negatieve gedachte hebt) rondom de situatie, is de intensiteit van de emotie nog niet zo groot – en dus makkelijk om het om te zetten in iets positiefs.
Vraag jezelf in zo’n moment af: Wat kan ik nu tegen mezelf zeggen om meer zelfliefde en acceptatie te hebben in deze situatie?
Indien je merkt dat je een moment nodig hebt om te ontspannen en tot jezelf te komen (en dat is gepast in die betreffende situatie), neem dat moment dan ook. Ga even wandelen. Kom weer tot jezelf. Adem een paar keer diep in en uit. Emoties stromen. Als je lang genoeg wacht, wordt dat (intense) gevoel vanzelf zachter.
Accepteer het gevoel – druk het niet weg
Je emoties wegdrukken, negeren of ontkennen leidt vaak (later) juist tot uitbarstingen. Je emoties écht accepteren, is niet altijd makkelijk. Wel ontzettend belangrijk.
Indien jij namelijk je emoties weg gaat drukken, werkt het als een bal die jij onder water wilt houden: uiteindelijk komt de druk ervan af en plopt de bal omhoog met een veel grotere kracht dan tevoren.
Hoe accepteer je je eigen gevoelens dus? Hier zijn twee simpele technieken.
- Een naam aan het gevoel proberen te geven, helpt je te herkennen wat jij voelt op dat moment – en het dus ook te erkennen.
- Door tegen jezelf zeggen ‘het gevoel mag er zijn’ of ‘ik mag mij zo voelen’ sta jij jezelf toe om je emoties er te laten zijn. Dan is het gemakkelijker om er van een afstandje naar te kijken. Indien jij je eigen emoties wegdrukt, worden ze soms (vroeg of laat) overweldigend groot. Zorg dus voor zelfliefde en zelfacceptatie rondom je gevoelens.
Let op je focus
Jouw focus – hetgeen waar jij je aandacht op richt – zorgt ervoor hoe jij je voelt. Je focus is één van de 3 zijden van de Driehoek van Betekenis; een NLP-tool die velen van ons ontzettend succesvol heeft gemaakt. Waar jij je op focust heeft direct invloed op je gevoel: waar leg jij momenteel je aandacht? Hoe zien jouw (interne) beelden eruit? Door constant je focus te trainen, leer je hoe jij meer grip krijgt op je gevoelsleven.
Waar kun jij je op dit moment op focussen zodat jij een fijner gevoel ervaart?
Emotie regulatie oefening: een ‘ongewenste ervaring’ anders bekijken
Deze techniek duurt slechts 5 minuten! Het doel van deze techniek is om te leren hoe je een onprettig gevoel over een situatie/ervaring kan veranderen naar minder onprettig, neutraal, of zelfs prettig.
- Denk aan een enigszins ongewenste situatie en maak daar een beeld bij.
- Kijk naar jezelf in dit beeld, dus gedissocieerd: je ziet jezelf in het beeld.
- Zet (denkbeeldig) een kader of lijst om dit beeld heen. Het beeld en de situatie is nu afgekaderd.
- Schuif dit plaatje vervolgens weg en maak het zwart-wit.
- Stel je nu voor dat mogelijke personen in deze situatie praten als Mickey Mouse of Donald Duck. Maak de geluiden en het gepraat zo gek en grappig mogelijk. Herinner jezelf aan de hilarische stemmen van deze Disney-figuren. Hoe ziet het beeld er nu uit? Hoe voelt de situatie? Ga helemaal op in deze grappige versie van de situatie.
- Hoe voelt het nu anders? Indien het beeld nu luchtiger voelt, zet dan (mentaal) het beeld symbolisch aan een denkbeeldige muur.
Door deze oefening veranderen de associaties in je brein die gekoppeld zijn aan de ongewenste situatie. Dat helpt om er lichter en luchtiger over na te denken en minder intense emoties te voelen. Met deze oefening wordt het reguleren van emoties steeds leuker!
Blijven nare, emotionele situaties als een patroon terugkomen? Kijk eens wat jij aan het hercreëren bent vanuit je kindertijd.
In je kindertijd neem jij veel over van de omgeving waar jij in leeft. Kinderen zijn als een spons. Het kan zijn dat jij, misschien onbewust, situaties uit je verleden aan het hercreëren bent. Emotie regulatie is dan lastig, om dat je vanuit je ‘kinderbrein’ denkt. Je brein doet dat om die situatie uiteindelijk een plek te geven, en dus op te lossen. Dit hercreëren van diezelfde situatie hoeft eigenlijk niet meer. Vaak is de situatie namelijk al opgelost (je bent immers geen kind meer en zit waarschijnlijk in een andere woon- en werksituatie als destijds).
Wil jij weten hoe je emoties uit je kindertijd oplost? Onze NLP opleidingen helpen daar natuurlijk bij. Kun je daar niet op wachten? Lees dan eens dit artikel van Roderik Kelderman op onze website. Hij schreef het voor mensen die van een negatief verleden af willen komen.
Wil jij leren om je emoties nóg beter te kunnen reguleren? Wil jij de beste versie van jezelf worden, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen van wie jij het meeste houdt? Bij onze NLP practitioner ga je daarmee aan de slag. Je creëert je volledige potentie en bevrijdt jezelf van je blokkades. Meer informatie? Klik hier voor de brochure.