Hoe ga je om met afwijzing: in relaties en zakelijk
Afwijzing is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, zowel in persoonlijke relaties als in zakelijke situaties. We hebben allemaal momenten gehad waarin we het gevoel hadden er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn: op het moment zelf een steek in de maag en mogelijk een diepe impact op ons mentale welzijn. Het is één van de moeilijkste emoties: soms een overweldigend gevoel en soms een sluipmoordenaar. In dit artikel lees je hoe we op verschillende vlakken in ons leven het beste om kunnen gaan met afwijzing en welke rol NLP hierbij kan spelen.
Hoe ga je er mee om als je afgewezen wordt?
Steeds als ik dacht dat ik werd afgewezen, werd ik eigenlijk naar iets beters geleid. – Steve Maraboli
Omgaan met afwijzing in relaties
In persoonlijke relaties kan afwijzing variëren van afwijzing van romantische interesse tot afwijzing van vriendschap. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat de ander niet dezelfde gevoelens of intenties heeft als jij. Hier zijn enkele tips om met afwijzing in relaties om te gaan:
- Reflecteer op je gevoelens: Het is normaal om teleurgesteld, verdrietig of gefrustreerd te zijn na afwijzing. Geef jezelf de ruimte om deze emoties te ervaren en te begrijpen waarom je je zo voelt.
- Wees mild en lief voor jezelf: Vergeet niet dat afwijzing niet betekent dat er iets mis is met jou als persoon. Zorg op deze momenten extra goed voor jezelf (eet meer groenten, drink meer water, let op je slaap en vind vergeving), zoek steun bij vrienden of familie om over situaties te sparren en je (zelf)vertrouwen weer op te bouwen.
- Leer ervan: Elke afwijzing kan een les zijn. Ga na of er aspecten zijn waar je aan kunt werken, zowel op persoonlijk vlak als in de manier waarop je relaties benadert.
Beantwoord: Wat kun ik doen om te groeien en mezelf te verbeteren? Wat heb ik nodig?
- Focus op het positieve: Richt je aandacht op andere dingen in je leven die je gelukkig maken, zoals hobby’s, werk of zelfontwikkeling. Vaak vind je de gelukjes en de zaken die er écht toe doen in de allerkleinste dingen. Dit helpt om perspectief te houden!
- Belicht je sterke punten: Rejectie kan onze zelfwaardering beïnvloeden, maar het is belangrijk om te onthouden dat onze waarde niet afhangt van de goedkeuring van anderen. Neem de tijd om je sterke punten en prestaties te herkennen. Maar ook: waardeer jezelf om wie je werkelijk bent EN hoe je kiest met de afwijzing om te gaan. Dit zegt namelijk véél meer dan de reden van de afwijzing zelf.
Omgaan met afwijzing in zakelijke omgevingen
Ook in de zakelijke wereld kunnen we worden afgewezen. Dit kan variëren van het niet krijgen van een baan waarop je had gesolliciteerd tot het ontvangen van kritiek op je werk. Dit zijn manieren om ermee om te gaan in zakelijke omgevingen:
- Blijf professioneel: Het kan verleidelijk zijn om negatief te reageren op rejectie, maar het is belangrijk om professioneel te blijven. Accepteer de feedback, leer ervan en blijf constructief meewerken.
- Bespreek het met anderen: Erover praten is misschien wel het beste advies voor afwijzing; er kan namelijk veel schaamte, schuld of angst op liggen (om bijvoorbeeld ontslagen te worden, door de mand te vallen of ‘nooit meer aan de bak’ te komen) en daardoor ontstaat de neiging om er maar over te zwijgen. Praat erover met collega’s, mentors of coaches. Zij kunnen waardevolle inzichten geven en tips geven om in de toekomst beter voorbereid te zijn.
- Gebruik NLP: NLP heeft dé perfecte communicatie- en gedragstechnieken die kunnen helpen bij het omgaan met afwijzing. Door toepassing ervan, kun je je mindset veranderen en jezelf sterker maken. Lees hieronder meer!
- Stem af op nieuwe kansen: Laat je niet ontmoedigen door afwijzing, maar zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden: want als iets niet ‘lukt’ of ‘stroomt’, is het heel simpel niet voor je bedoeld. Blijf jezelf ontwikkelen en afstemmen op wat écht bij jou past.
Het kan niet worden ontkend dat de diepste gehechtheid van de mens aan zijn medemens zijn eigen afwijzing is. – Robert Musil
NLP als hulpmiddel
NLP kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het omgaan met afwijzing, zowel in persoonlijke relaties als in zakelijke omgevingen. Door middel van NLP-technieken kun je je mindset veranderen, negatieve overtuigingen vervangen door positieve en zelfvertrouwen opbouwen.
Bruikbare NLP-technieken:
- Ankeren: Maak gebruik van ankeren om associaties te creëren tussen positieve emoties en situaties waarin je mogelijk afgewezen wordt. Dit helpt om negatieve gevoelens te verminderen en je zelfvertrouwen te versterken.
- Herkaderen: Herkader de betekenis van afwijzing: wat staat er aan de andere kant van jouw negatieve ervaring? Wat zie, voel, hoor en ruik je daar? En benader dit vervolgens als een nieuwe kans. Door te herkaderen verschuift je focus van negativiteit naar groei en ontwikkeling.
- Affirmeren: Gebruik positieve affirmaties en bekrachtigende ‘zelfspraak’ om je zelfvertrouwen te versterken en negatieve gedachten te vervangen. Affirmeren is het herhalen van (positieve) gedachten en helpt om een positieve mindset te houden.
- Visualiseren: Visualiseer succesvolle interacties en situaties waarbij je afwijzing gemakkelijk kunt accepteren. Door dit regelmatig te doen, train je je brein om positief en veerkrachtig te zijn bij afkeuring.
Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzing een natuurlijk onderdeel is van het leven en dat iedereen er op een bepaald moment mee te maken krijgt. Door bewust om te gaan met afwijzing en NLP-technieken toe te passen, kun je leren groeien en sterker worden, zowel in relaties als op professioneel vlak.
De kracht van afwijzing om ons te vormen
Het goede nieuws is dus dat afwijzing kan een krachtig instrument zijn in onze persoonlijke ontwikkeling. Hoewel het aanvankelijk pijnlijk is, kunnen we er juist ook lessen uit halen en sterker worden. Denk maar eens aan een plant die groeit door in de wind te buigen. Zo kunnen wij ook groeien door de uitdagingen van afwijzing het hoofd te bieden. Het is belangrijk om te begrijpen dat afwijzing niet altijd persoonlijk is. Het kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals de behoeften of verwachtingen van anderen, uit pijnstukken (trauma) of zelfs onvoorziene omstandigheden.
Omarmen van afwijzing als een katalysator voor groei
Hoe je omgaat met afwijzing is uiteindelijk jouw keuze. Het kan een krachtige levensles zijn, een stimulans om harder te werken of gewoon een teken dat je een andere richting moet inslaan. Wanneer je afgewezen wordt, onthoud dan dat dit niet het einde van de wereld betekent, maar eerder een kans om sterker en veerkrachtiger te worden.
Afwijzing kan uitdagend zijn én biedt tegelijkertijd kansen. Het maakt deel uit van het leven en kan uiteindelijk leiden tot persoonlijke groei en succes. Volg één van onze opleidingen om persoonlijke groei theoretisch én praktisch te beoefenen. Download de brochure.