Ankeren binnen NLP in 4 stappen. Ontdek wat het is en wat je ermee kunt.
Heb jij weleens van ‘ankeren’ gehoord? En dan bedoelen we natuurlijk niet het ankeren van een boot. We hebben het over een veel gebruikte en populaire NLP techniek. En dat is niet voor niets. Ankeren stelt je namelijk in staat om snel een ongewenste emotionele toestand om te buigen naar een gewenste emotionele toestand, zoals geluk, zelfvertrouwen of energie. Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel gaan we dieper in op de ankeren in NLP, en leer je wat je er zelf mee kunt.
Wat is de NLP techniek ankeren?
Ankeren is een techniek die je in staat stelt om direct een bepaalde emotie of emoties op te roepen, door middel van een ‘anker.’ Een anker is een externe prikkel (een stimulus) die gekoppeld wordt aan een interne stemming (een specifiek respons). Een anker kan iets zijn wat je ziet, wat je tegen jezelf zegt of hoort, of wat je proeft, ruikt of voelt. Denk aan een bepaalde geur, een specifieke aanraking, een liedje of een plek, die je automatisch associeert met een bepaalde stemming.
Ankeren is een proces dat een specifieke stimulus zoals een geur, aanraking, geluid, beeld, etc, verbindt met een specifieke respons. Een specifieke gemoedstoestand.
Ankers in het dagelijks leven
Ankers komen veel voor in het dagelijks leven. Denk aan bijvoorbeeld verkeersborden en logo’s, of de sirene van een politiewagen. Ook in tv-reclames worden veel visuele en geluids-ankers gebruikt: beelden of geluiden die bepaalde emoties oproepen worden bewust gekoppeld aan een bepaald product. Reclamemakers willen namelijk dat mensen bij het product een positieve emotie ervaren, waardoor ze het product vaker gaan kopen.
Ook jouw herinneringen kunnen vol ankers zijn. Een bepaald woord, een liedje of geluid, een smaak, geur of een voorwerp kan een bepaalde emotie (van vroeger) oproepen. De geur van verse appeltaart doet je denken aan de warmte en veiligheid van thuis. Een voorwerp of plek waar je blije herinneringen aan hebt, kan door het te zien een fijn gevoel oproepen. Maar ankers kunnen ook negatief zijn. Zo kan er bijvoorbeeld boosheid bij je opkomen als je de parfum ruikt van iemand waar jij vaak ruzie mee had. En wat dacht je van angsten en fobieën, zoals de angst voor spinnen of muizen? Dat zijn voorbeelden van negatieve ankers.
Ankers hebben veel invloed, omdat ze onmiddellijk intense zowel positieve of minder prettige stemmingen kunnen oproepen.
Ankeren en NLP – Bewust ankers inzetten
Ankers zijn gaandeweg je leven vaak onbewust ‘geprogrammeerd’ in je brein. Nu je bewust bent van wat ankers zijn, ga je ze waarschijnlijk steeds meer opmerken in je dagelijks leven. Ook kun je ankers door middel van NLP bewust bij jezelf of anderen ‘installeren’. Dit met het doel om in een betere stemming te komen. Zo kun je bijvoorbeeld zelfvertrouwen oproepen voordat je een spannend gesprek aangaat. Of daadkracht en energie oproepen voor het sporten. Dit helpt je om de gewenste resultaten makkelijker te bereiken en betere prestaties te leveren.
Hoe werkt de techniek NLP ankeren dan?
Als je de techniek ankeren toepast, koppel je bewust een specifieke stimulus aan een specifieke respons. Een gemoedstoestand. Er zijn diverse ankers die je in kunt ‘installeren’, zoals geluiden, geuren, gevoel-ankers of beeld-ankers. Bij het ‘installeren van een anker’ is het van belang dat het anker uniek, herhaalbaar en voldoende onderscheidbaar is. Als het bij elkaar brengen van duim en ringvinger niet iets is wat je vaak doet, is dit een voorbeeld van een goed gevoel-anker.
Het beste moment om een anker te plaatsen, is op het moment zelf waarin je een zeer prettig gevoel ervaart. Denk aan het gevoel van trots na het hardlopen, of het gevoel van vreugde als je op een feestje bent. Je zet de anker door op het hoogtepunt van de intense positieve stemming jezelf een specifieke externe stimulus te geven. Bijvoorbeeld het knijpen in je oorlel, of het tegen elkaar plaatsen van je duim en ringvinger. Nog voordat het positieve gevoel afneemt, laat je het anker weer los.
Door op deze manier een anker bij jezelf te plaatsen, worden de stimulus en stemming neurologisch met elkaar verbonden. Dat betekent dat als jij op een later moment diezelfde specifieke stimulus krijgt, je brein dit automatisch associeert met die intense positieve stemming. Op een later moment kun je dus dat intense positieve gevoel met de anker oproepen.
De vier stappen van het ankeren in NLP
Vergeet je op die fijne positieve momenten waarin jij een positieve gemoedstoestand ervaart een anker te zetten? Dan kun je gelukkig ook een anker zetten door middel van het ophalen van situaties en de bijbehorende positieve gevoelens uit het verleden. Dit doe je door de onderstaande vier stappen te doorlopen. Kies voor je begint welke gemoedstoestand jij wilt roepen en wat voor anker jij wilt plaatsen. Bijvoorbeeld een bepaalde aanraking op een specifieke plek op je lichaam.
STAP 1: Kies de gemoedstoestand en roep een herinnering op
Sluit je ogen en focus op je adem tot je volledig ontspannen bent. Herinner je vervolgens een moment uit het verleden waarin jij die specifieke gemoedstoestand ervaarde. Beleef de ervaring alsof het weer opnieuw plaatsvindt, met alle zintuiglijke waarnemingen die daarbij horen. Zie wat je ziet, hoor wat je hoort en voel wat je voelt.
STAP 2: Koppel het anker aan de ervaring
Als het goed is voel je door het ophalen van de herinnering ook de bijbehorende gemoedstoestand sterker worden. Net iets voor het moment dat de gemoedstoestand zijn hoogtepunt bereikt, zorg je voor de specifieke stimulus. Je plaatst het anker. Nog voordat het positieve gevoel afneemt, laat je de stimulus (het anker) weer los.
STAP 3: Break-state: neutrale staat
Open je ogen en verander je stemming naar een neutrale staat. Dit doe je door je even te focussen op iets anders. In NLP noemen we dit een break-state.
STAP 4: Test het anker
Ben je weer in een neutrale staat? Vuur dan het anker af als test. Raak de specifieke plek op je lichaam aan, en voel wat er gebeurt. Voel je de gewenste gemoedstoestand niet? Herhaal dan stap 1, 2 en 3 opnieuw. Doe dit totdat je de gewenste gemoedstoestand ervaart.
Om goed te kunnen ankeren moet je het een paar keer oefenen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, gaat het je ontzettend helpen in het dagelijks leven.
Wil je hier meer over leren? In de NLP Basis Practitioner opleiding ga je met ankeren aan de slag. Je leert bijvoorbeeld hoe je een gestapeld anker plaatst, en hoe je ankers bij iemand anders kunt plaatsen. Wil je meer weten over ankeren en de NLP Practitioner opleiding? Download hier de gratis brochure.