Lijdt jouw kind aan een ongezond zelfbeeld? Drie tips voor ouders
Anna staart naar het scherm van haar laptop, haar ogen vermoeid en haar geest verward. Ze is pas 22 jaar oud, maar ze voelt zich als een ‘verloren ziel’ in een zee van online identiteiten van haar leeftijdsgenoten. Op social media lijkt iedereen het perfecte leven te leiden, vol avonturen, succes en geluk. Maar voor Anna voelt het als een verre fantasie, een wereld die ze niet kan bereiken. Als ouder van een jongere (zoals Anna) heb je wel eens met ze te doen. Je bent ongerust over de ontwikkeling van hun zelfbeeld. Ze groeien op in deze moderne zeg gerust chaotische wereld, in de gap tussen het oude en het nieuwe systeem.
Een gezonder zelfbeeld ontwikkelen
Binnen het huidige onderwijs wordt er nog weinig aandacht besteed aan hoe deze drukkende maatschappij het mentale en emotionele aspect van hun leven aanspreekt. Iedereen heeft het allemaal maar zelf uit te vogelen. Het is niet gek dat je kind stress ervaart of niet lekker in zijn vel zit en jij als ouder je afvraagt of je kind wel gelukkig is. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen jongeren een gezonder zelfbeeld ontwikkelen en meer in contact komen met zichzelf en de wereld om hen heen. Laten we in dit artikel samen ontdekken hoe dit kan worden bereikt.
Wie ben ik?
Het kan voor jongeren moeilijk zijn om zichzelf te zijn en hun plek in de samenleving en de wereld te vinden en begrijpen. Deze generatie wordt meer dan ooit geconfronteerd met uitdagingen die invloed hebben op hun zelfbeeld en mentaal welzijn. Persoonlijke identiteitsvorming is voor hen misschien wel het belangrijkste thema om zich mee bezig te houden: wie ben ik? Vaak is er een ‘online imago’ waar ze zich mee bezighouden en dan is er ook nog een offline identiteit waar ze in vergelijking te weinig tijd en energie in steken.
Op zoek naar voldoening
Ontspannen wordt hierdoor ook problematisch. De onrust van de online wereld blijft vaak op stand-by in hun hoofd rondspoken. Het is lastig om te ontsnappen aan de constante stroom van informatie en prikkels als deze via allerlei wegen en kanalen blijft aankloppen; komt het niet privé, dan gebeurt het wel via school. Een klein percentage van deze groep is maar bezig met hun persoonlijke ontwikkeling en heeft een doel in het leven. De meesten houden zich vooral bezig met veel feesten, sociale media en series kijken. Leuke afleidingen die helemaal horen bij de leeftijd en zullen op lange termijn niet leiden tot voldoening.
De weg lijkt onbekend
Wat wil Anna eigenlijk in het leven? Ook voor haar is het een vraag die haar al maanden achtervolgt, als een echo in haar geest die steeds luider wordt. Ze verlangt naar iets of iemand die haar kan laten zien dat ze niet alleen is, dat er hoop is voor een betere toekomst. Maar ze weet niet waar ze moet zoeken, wie ze om hulp moet vragen. Ze weet dat ze moet handelen, maar de weg voor haar lijkt donker en onbekend. Precies voor deze pijnlijke onwetendheid hebben wij bij Het NLP Instituut een programma ontwikkeld dat volledig is afgestemd op deze levensfase, in groepsverband met gelijkgestemden. Het mooiste cadeau wat je aan een kind kan geven is het geloof in zichzelf. Bekijk De ‘Free Your Mind’ jongerentraining alvast hier.
Het begint allemaal met zelfzorg
Jongeren mogen leren om naar hun eigen behoeftes te luisteren en bewust tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en herstel. Hierbij hoort het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en slaap, maar ook het vinden van activiteiten die hen zowel op korte als op lange termijn vreugde en vervulling brengen. Het is belangrijk dat ouders zo veel mogelijk het goede voorbeeld geven en dit is direct een stok achter de deur om je eigen persoonlijke groei weer eens onder de loep te nemen. Voer open gesprekken met je zoon of dochter over hun binnenwereld en het belang van mentaal welzijn in het algemeen.
Drie tips voor een gezonder zelfbeeld
Waarom zou je over jezelf oordelen? Je bent niet geboren om perfect te zijn, maar om op jouw manier geweldig te zijn!
1. Versterk het zelfvertrouwen en de veerkracht
Zelfvertrouwen en veerkracht zijn essentiële eigenschappen die jongeren helpen om met uitdagingen en tegenslagen om te gaan. Enerzijds kun je dat als ouders doen door heel bewust hun successen met ze te vieren en anderzijds door hun valkuilen te bekijken en angsten te overwinnen. Je kunt je kinderen aanmoedigen om risico’s te nemen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ze tegelijkertijd een veilige basis bieden waarop ze kunnen terugvallen.
Tip: Investeer in een sportlidmaatschap
Als je als ouder wilt (en kunt) investeren in de mentale gezondheid van je jongvolwassen zoon of dochter, kun je nadenken om een lidmaatschap af te sluiten en cadeau te doen (leg de achterliggende boodschap uit) voor een sportschool, groepslessen of activiteiten zoals yoga en dans. Sport helpt enorm bij het fysiek actief blijven, stress verminderen en ook vergroten van hun zelfvertrouwen.
2. Vind samen een gezonde online/offline balans
In een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie (digitale leeromgevingen, AI-gestuurde communicatie), is het belangrijk voor jongeren om een gezonde balans te vinden tussen online en offline activiteiten. Te veel tijd doorbrengen achter schermen of op social media kan leiden tot gevoelens van isolatie, derealisatie, onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Stel gezonde grenzen rondom het gebruik van digitale apparaten of geef hen ongedwongen het goede voorbeeld mee door regelmatig naar buiten de natuur in te gaan. Betrek hen bij offline activiteiten die voldoening en zingeving bieden.
Tip: Inspireer ze om zich ergens (vrijwillig) voor in te zetten
Ga bijvoorbeeld op zoek naar een lokale (vrijwilligers)organisatie die jouw zoon of dochter de mogelijkheid biedt om zich op een leuke manier in te zetten voor hun gemeenschap, anderen te helpen en hierdoor meteen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, wat beslist hun verantwoordelijkheidsgevoel en identiteit zal vergroten.
3. Begeleid ze bij het vinden van hun identiteit
Ten slotte is het belangrijk voor jongeren om hun identiteit te verkennen en een gevoel van doel en richting in hun leven te vinden. Dit kan worden bereikt door middel van zelfreflectie, het verkennen van verschillende interesses en het nastreven van activiteiten die hen vreugde en betekenis brengen. Door het bieden van steun, aanmoediging en praktische begeleiding, kunnen ouders hun kinderen helpen om hun identiteit te versterken en een zinvolle en vervullende toekomst na te streven.
Tip: Geef een journal cadeau
Geef ze een mooie journal (notitieboek) cadeau. Een boek met nog onbeschreven pagina’s, helemaal (en alleen) bestemd voor hun binnenwereld en verbeelding. Het bijhouden van een dagboek of journal kan jongvolwassenen helpen bij zelfreflectie, het verwerken van emoties en het verkennen van hun stem, identiteit en doelen.
Ouders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie
Ouders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie in het proces van gezond volwassen worden. Dit doe je allereerst door een ondersteunende en liefdevolle omgeving te bieden. Investeer in de persoonlijke groei van je kind en geef prioriteit aan hun mentale en emotionele welzijn.
Ontdek of het 5-daagse programma Free Your Mind iets is voor jouw zoon of dochter. Jongeren krijgen de kans om op een duurzame en praktische manier meer grip te krijgen op hun leven en hun toekomst. Plan een vrijblijvend adviesgesprek.