Met tegenzin naar je werk? Vergroot je werkgeluk met deze vijf oefeningen
Eerlijk: hoe vaak denk jij aan een carrièreswitch, vervloek je je baas, reis je met tegenzin naar je werk of sta je op het punt van ziek melden? Werken doe je een groot deel van je leven, het is dus best belangrijk dat je plezier hebt en geluk ervaart in wat je doet. Verrassend genoeg heeft de onvrede die je ervaart over je werk vaak weinig te maken met je huidige baan. In dit artikel geven we je een nieuwe kijk op werkgeluk door een paar simpele oefeningen: wat geeft je plezier, en waar ben je goed in?
Benodigdheden:
- Een vel papier
- Een pen
- Een nieuwsgierige houding
Vergroot je werkgeluk
Als je het lastig vindt om de juiste balans te vinden tussen werk en plezier, dan sta je er niet alleen voor. Voor veel mensen voelt werk als ‘werk’. Ze ervaren het als belastend, energieslurpend en soms zelfs als onplezierig. Werkgeluk klinkt misschien als iets wat onhaalbaar is. Toch zijn er manieren om dit te bereiken.
Op je plek
“If you don’t know where you’re going in life then you’re never going to get there.” – George Harrison
Je werkleven is als een tijdlijn die parellel loopt aan je privéleven en dit zal zo blijven tot aan je 67e. Een mensenleven bestaat uit verschillende levensfases, en bij al deze fases horen andere inzichten, prioriteiten en groeipunten. Toen je net afgestudeerd was, hield je je waarschijnlijk bezig met een intrede maken op de arbeidsmarkt en op welke manier je jouw carrière wilde opbouwen. De werkmaatschappij van tegenwoordig is grotendeels ingericht op korte termijn keuzes. Jobhoppen is heel normaal, op het moment dat je je werk niet meer leuk vindt of een interessantere uitdaging tegenkomt dan switch je door. Met het voordeel dat je ervaring opdoet op verschillende werkplekken. Maar óók met het gevaar dat je je werkgeluk laat afhangen van de baan waar je je op dat moment gecommitteerd aan maakt. Met NLP draaien we deze overtuiging om. Een voorbeeld van een positieve overtuiging voor werkgeluk:
“Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen werkgeluk. Als ik mij gecommitteerd maak aan mijn gecreëerde werkvisie, zal dit mij ‘instant’ plezier en voldoening opleveren.”
Wat betekent werkgeluk voor jou?
Oefening 1: Maak een woordweb. Schrijf ‘werkgeluk’ op een leeg vel papier en schrijf daaromheen álle ervaringen en gedachten die in je opkomen.
NLP en ikigai
“The privilege of a lifetime is to become who you truly are.” – Carl Jung
Een van de manieren is om gebruik te maken van de Japanse ikigai filosofie. In feite is dit ooit een modellering geweest die door een slimme Japanner is samengebracht tot een werkbaar model (heel NLP). Ook in onze maatschappij wordt het ikigai model ingezet, vaak bij loopbaan of carrière vraagstukken. Ikigai is het deel waar jouw passie, kunde, roeping en beroep of vak overlappen.
De vier cirkels staan voor:
- Waar je gek op bent (passie)
- Waar je goed in bent (kunde)
- Wat de wereld nodig heeft (roeping)
- Waar je voor betaald wordt/kan worden (beroep)
Oefening 2: Teken 4 cirkels (met genoeg ruimte ertussen) op een leeg vel papier en schrijf in iedere cirkel 5 antwoorden op bovenstaande peilers. Omcirkel de meest recent passende uit iedere cirkel en breng deze opnieuw samen in het midden in een nieuwe cirkel. Waar kom je op uit?
Werken volgens jouw (zakelijke) kernwaarden
Hoe bewuster je je bent van je waarden, hoe beter je keuzes en hoe meer geluk je ervaart. Waarden en drijfveren bepalen zowel wát het werk is dat je doet, als hóe je je werk doet. Voor meer werkgeluk is het nodig om de diepere gronden van jezelf te leren kennen. Zoek met deze Lijst van Waarden waarden die jij belangrijk vindt in jouw zakelijke leven en kom daarna hier terug met jouw vijf belangrijkste kernwaarden.
Oefening 3: Schrijf een voornemen of intentie voor jezelf op die je vast wilt houden voor de aankomende 3 maanden, en nu een intentie voor wat je bereikt wil hebben over 3 jaar.
Waarin ben jij expert? Werken met je kwaliteiten en talenten
Zonder gebruiksaanwijzing krijgen we een portie kwaliteiten meegeleverd vanuit het universum: ons eigen talent. Ieder van ons heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Iedereen heeft tevens alle hulpbronnen in zich om veranderingen in gang te zetten en om de gewenste resultaten te behalen. Hulpbronnen zijn kwaliteiten, eigenschappen, houdingen en emoties die ons toelaten om te zijn wie we willen zijn en te bereiken wat we willen bereiken. Iedereen heeft weleens een situatie meegemaakt waarin hij zich sterk, moedig, dankbaar of succesvol voelde. De kunst is om deze hulpbronnen naar boven te halen en in te zetten wanneer je ze nodig hebt. Hulpbronnen die je nog niet hebt, kun je van anderen overnemen door middel van modelleren.
Waarom doe je wat je doet?
Weet jij waarom je elke dag opstaat en je laptop openklapt, voor de klas staat, de telefoon beantwoordt, mensen verzorgt of klanten werft? Voor wie doe je wat je doet? Met de Neurologische Niveaus van Bateson krijg je de kans om zingeving te vinden en ontdek je voor welk hoger doel je kunt inzetten.
Oefening 4: vragen stellen per niveau
Leg 6 A4-vellen boven elkaar op de grond. Schrijf de neurologische niveaus op de vellen en ga op het onderste vel, ‘omgeving’, staan. Beantwoord nu de vragen die horen bij het Bateson model (klik op de link hierboven).
Vind je werk-privé balans
Je leven bestaat uit meer dan alleen werk. Ook een sociaal leven is belangrijk. Maar soms sijpelt werkstress door in je privéleven, of snoept het werk te veel tijd af van de rest. Hoe gezond is jouw balans tussen werk & privé?
Oefening 5: teken weer een cirkel: dat is het aantal uren dat je gemiddeld per dag beschikbaar hebt. Teken je gemiddelde slaap en houd deze buiten je onderzoeksveld, de rest van de cirkel. Bepaal vervolgens drie taartpunten in het onderzoeksveld. Teken een deel voor tijd voor je gezin, een tweede voor tijd voor je werk en een derde voor tijd voor jezelf. De omvang geeft aan hoe de verdeling is van de taartpunten. Hoe is de verdeling?
En de bonusoefening: laat los
Nu je meer weet over je hogere doel, verwacht je misschien een plan van aanpak. Toch realiseer je vaak juist doelen door ze los te laten. Concentreer je op het nu. Misschien nog wel de meest zinvolle oefening 😉
Leer je om helemaal op te gaan in wat je doet, en hoe je je geluk kunt vergroten door in een bepaalde staat van flow te komen. In zowel de Basis als de Master Practitioner Opleiding leer en oefen je hiermee. Download de brochure.