
NLP voor het ontwikkelen van intuïtieve coaching: Versterk je zesde zintuig in gesprekken
Intuïtie is misschien de hoogste vorm van intelligentie
Juan Manuel Fangio leidde de Formule 1 Grand Prix van Monaco in 1950, maar tijdens het racen op 360 km/u merkte hij iets vreemds op. De toeschouwers keken niet naar hem terwijl hij de race leidde, maar in een andere richting. Fangio kreeg een onderbuikgevoel dat er iets ernstig mis was en remde. Hij kwam al snel een opstopping van auto’s tegen die de baan blokkeerden om de hoek, waarmee zijn intuïtie juist bleek te zijn.
NLP is er in de jaren ’70 achter gekomen met modelleren welke NLP-techniek(en) Juan Fangio onbewust bekwaam heeft toegepast waarmee hij een dodelijk ongeluk heeft voorkomen. Fangio gebruikte perifeer zicht waardoor hij in zijn ooghoeken de reactie van de mensen in het publiek kon zien terwijl hij met 360 km/u over de baan reed. Hij zal dit niet bewust hebben opgemerkt, maar zijn onderbewustzijn gaf hem een signaal. Omdat Fangio een goede relatie had opgebouwd met zijn onderbewustzijn, kon hij goed voelen dat hij dit signaal serieus moest nemen en trapte op de rem. Dit heeft zijn leven gered.
Met de volgende NLP-techniek vergroot je jouw intuïtie en versterk je je lichaam en geest connectie. Wil je meer lezen over de lichaam en geest verbinding? Lees dan hier ons artikel over NLP en raadgevers voor het lichaam.
Intuïtie in de praktijk
Een van de belangrijkste vaardigheden die een NLP’er kan hebben, is het hebben van een open geest en daarmee komt intuïtie. Een effectieve en efficiënte manier om een intuïtieve staat te bereiken, is door gebruik te maken van wat in Aikido “zachte ogen” wordt genoemd, of wat wij in het Westen “perifeer zicht” noemen. Bij perifeer zicht heeft iemand een globale, open blik en geest.
In dit artikel introduceren we de praktische aspecten van deze vaardigheid, zodat de lezer deze vaardigheid direct kan toepassen in een persoonlijke of professionele context. Eerst geven we een definitie van perifeer zicht, gevolgd door enkele korte oefeningen om deze vaardigheid te verbeteren. Vervolgens beschrijven we het belang en de gevolgen van perifeer zicht. Tot slot introduceren we een techniek genaamd “Actief Dromen,” waarbij perifeer zicht een cruciaal element is.
Wil je leren hoe je perifeer zicht toepast bij de intake in je coachingpraktijk? Ontdek dan hier onze 3 coaching vragen voor een succesvolle intake.
Definitie van perifeer zicht
De vaardigheid die in dit artikel wordt besproken, is bekend in veel culturen en spirituele praktijken over de hele wereld. In Aikido wordt het “zachte ogen” genoemd, in het Westen noemen we het “perifeer zicht,” en de Hawaiiaanse Huna’s gebruiken het als een centraal element in hun meditatieve trance genaamd “Hakalau.” Het is het tegenovergestelde van “harde ogen,” “foveaal zicht” of “tunnelzicht.”
Foveaal zicht of “harde ogen”
Het tegenovergestelde van perifeer zicht of “zachte ogen” is foveaal zicht, ook wel “harde ogen” of “tunnelzicht” genoemd. In deze toestand is iemands blik zo gefocust op één specifiek object in de omgeving dat al het andere lijkt te verdwijnen. Het enige dat men opmerkt, is dat ene object. We gebruiken vaak tunnelzicht, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, kijken naar televisie, gebruiken van een computer of voeren van een interessant gesprek met iemand. Bij deze activiteiten concentreren we ons zo sterk op één ding of persoon dat we de rest negeren. Het is een nuttige vaardigheid om fijne details in het leven te onderscheiden en verbonden te zijn met ons bewuste brein.
Oefening: Tunnelzicht
- Kijk naar iets net iets boven ooghoogte.
- Blijf gedurende deze oefening naar dit punt kijken.
- Merk elk klein detail van het punt op waar je naar kijkt.
Na een tijdje zul je merken dat, terwijl je je op dit punt concentreert, de rest van de kamer vaag en wazig wordt. Je ontwikkelt een smal “tunnelzicht.” In deze toestand zie je alleen het punt en lijkt alles om je heen te verdwijnen.
Perifeer zicht
Bij perifeer zicht of “zachte ogen” wordt je focus uitgebreid. Het opent zich en omvat alles om je heen. Het is ook een middel om verbonden te zijn met je onderbewuste. Het belangrijkste is dat “zachte ogen” niet slechts een trucje is om meer van de wereld om ons heen te zien, het gaat om een veranderde gemoedstoestand. Leonard (2006) beschrijft het als volgt: “Zachte ogen gebruiken houdt niet alleen in dat je een alternatieve visuele modus aanneemt, maar ook dat je een veranderde staat van zijn binnengaat. Zodra je de kunst van zachte ogen beheerst, kan deze toestand in een fractie van een seconde worden bereikt.”
Oefening: Perifeer zicht
- Zoek een punt op de muur, net iets boven je ooghoogte.
- Fixeer je ogen op dit punt.
- Terwijl je naar dit punt kijkt, word je bewust van de dingen om je heen.
- Houd je ogen op het punt terwijl je steeds meer van je omgeving ziet zonder er direct naar te kijken.
- Breid je bewustzijn verder uit naar achteren, helemaal om je heen.
Naarmate je in perifeer zicht blijft, merk je dat je ademhaling langzamer wordt en naar je buik zakt. De spieren in je gezicht ontspannen. Je ogen ontspannen. Mogelijk merk je dat je handen en benen warmer worden naarmate je langer in deze gemoedstoestand blijft.
Voorbeeld: Hawaiiaanse Huna’s
De vaardigheid is al decennia bekend bij de Hawaiiaanse Huna’s en wordt gebruikt als onderdeel van een diepe meditatieve trance genaamd “Hakalau.” Tijdens deze Hakalau gaat de persoon in perifeer zicht, ademt in op de telling van acht en uit op de telling van vier met een “haaa”-ademhaling. De Huna’s zeggen dat deze techniek de ademhaling reguleert, de hersengolven verandert en een staat van diepe ontspanning oproept. In deze gemoedstoestand is het onmogelijk om een rusteloos brein te hebben.
Effecten van perifeer zicht
Deze twee verschillende toestanden van bewustzijn hebben verschillende effecten op neurologisch, psychologisch, fysiologisch en emotioneel niveau. Onderzoekers (bijvoorbeeld Palmer, 2006; Leonard, 2007) ontdekten verschillende praktische implicaties van perifeer zicht. Enkele voordelen van perifeer zicht zijn:
- Vermindert fysieke spanning
- Verhoogt je intuïtie
- Verhoogt het bewustzijn van je omgeving
- Vermindert zelfspraak, inclusief (zelf)kritiek, zorgen of twijfels
- Verhoogt een kinesthetische, visuele en auditieve “uitgebreide” gemoedstoestand (ondersteunt je intuïtie)
Palmer (2007) over “zachte ogen”: “Nu zijn onze ogen open en ontvankelijk, in staat om de grootsheid van de wereld en de gratie van grote dingen in zich op te nemen. Met verwondering open wij onszelf voor het grote mysterie.” Leonard (1996) legt het verschil in neurologische implicaties uit: “Harde ogen houden in dat je je ogen richt op specifieke formele entiteiten, ze vorm geeft, culturele betekenis toekent (…). Het is in wezen analytisch.” Zachte ogen daarentegen zijn “ontvankelijk in plaats van doelgericht, synthetisch in plaats van analytisch. Het laat de visuele wereld binnenkomen in plaats van ernaar te reiken.”
Perifeer zicht activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat zorgt voor ontspanning, rust van emoties en gedachten, en innerlijke vrede. Je interne dialoog vertraagt of stopt, waardoor je je volledig op je externe omgeving kunt concentreren.
Conclusie
“Zachte ogen” of perifeer zicht is een prachtige vaardigheid waarmee men een intuïtieve ervaring van zichzelf en de omgeving kan hebben. Het heeft duidelijke psychologische, fysiologische en emotionele implicaties die in verschillende persoonlijke en professionele contexten kunnen worden gebruikt. In essentie geeft het een verhoogd bewustzijn van de omgeving, een essentiële vaardigheid voor het vergroten van je vaardigheden als coach en het ontwikkelen van je intuïtie.