Succesvol leidinggeven zonder macht
Leidinggeven door middel van macht is vaak een uiting van ‘valse yang’. De mens lijkt hierin sterker ontwikkeld dan in leiden vanuit liefde. Het vereist bepaalde vaardigheden om je team naar succes te bewegen zonder de traditionele macht die bij een leidinggevende functie hoort. In dit artikel geven we je inzichten en technieken die je kunt toepassen om succesvol leiding te geven zonder macht.
Succesvol leidinggeven met vertrouwen en verbinding
Succesvol leidinggeven begint bij het hebben van vertrouwen in de leden van je team. Door hen de ruimte te geven om hun werk te doen, komen goede resultaten vaak vanzelf. Hierbij is het belangrijk om te investeren in verbinding: als medewerkers voelen dat hun verlangens gezien en gewaardeerd worden én hun emotionele (binnen)wereld, zal dit op lange termijn zorgen voor betere en gezondere resultaten en zijn ze bovendien bereid om meer voor het bedrijf of het gezamenlijk doel te doen. Hanteer niet alleen een ‘positieve feedbackcultuur’, maar maak ook oog en ruimte voor de minder fijne gevoelens op de vloer.
Het is belangrijk dat je als leidinggevende leert bewegen tussen een sturende, directieve en een ondersteunende (coachende!), democratische stijl van leidinggeven.
Zorg voor een natuurlijke dynamiek
Leiden betekent niet dat je een plek inneemt boven de rest maar naast de rest. De ‘neuzen dezelfde kant op’ krijgen is belangrijk om de voorste neus te volgen. Zo creëer je teamspirit. De taak van de leider is dus om te zorgen voor een goed draaiende samenwerking tussen het team. Maak regelmatig gebruik van feedbacksessies, teambuilding-activiteiten en incentives om de dynamiek op peil te houden. Erkenningen en kleine attenties werken motiverend!
Oefenen op gezond invloed hebben
Leidinggevenden zonder macht horen te vertrouwen op hun beïnvloedingsvaardigheden om resultaten te bereiken. Een effectieve manier om gezond invloed te hebben, is door echte relaties op te bouwen met de mensen in je team. Zoek gemeenschappelijke grond en begrijp wat belangrijk is voor elke persoon. Om dit effectief te doen, moet je situationeel kunnen inschatten welke interventie nodig is. Het kan helpen om de representatiesystemen van je medewerkers te leren kennen zodat je ze kunt faciliteren op hun voorkeursmanier.
Beluister hier de video over representatiesystemen door Roderik Kelderman.
Kaders geven en besluitvaardig zijn
Wie kiest, wordt gekozen.
Als leider ben jij de verantwoordelijke persoon en moet jij besluiten durven nemen. Door goed te luisteren naar de input van elk teamlid kun je hun ideeën gebruiken bij het maken van beslissingen. Een mens houdt van kaders, waarbinnen in vrijheid gehandeld kan worden. Het belangrijkste is duidelijkheid over de grenzen en doelstellingen van het project zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
De kracht van kwetsbaarheid
Falen bestaat niet, alleen feedback – NLP basisovertuiging
“Je kunt een gemaakte fout beschouwen als een tekortkoming, een mislukking. Dat is wel erg definitief, vind je niet?” Zo begon NLP-trainer Roderik Kelderman zijn presentatie eens. Als je verder kijkt dan dat, zul je namelijk zien dat fouten een enorme bron van leerzame informatie bevatten. Ook en júíst voor een leider. Wanneer je als leider laat zien dat je ook fouten kunt maken, wek je meer sympathie op bij je medewerkers. Beschouw falen dus niet als een taboe onderwerp, maar als een kans om te leren en te groeien. Als jij eigen fouten erkent, zullen de medewerkers meer open staan om zelf ook fouten te maken en te groeien.
De kunst van loslaten
Heb het lef om voor een andere stijl van leidinggeven te kiezen: durf jij de regie los te laten? Uiteindelijk gaat succesvol leidinggeven erover dat je niet alles hoeft te controleren. De kunst is juist om de controle langzaam los te laten en vertrouwen te hebben dat je medewerkers hun werk goed doen. Stimuleer initiatieven en laat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ze zeggen wel eens “leiderschap begint bij jou”. Wat in jou mag nog meer aandacht krijgen om die nodige innerlijke vrede te bereiken?
Al deze elementen dragen bij aan een werkomgeving vol vertrouwen en liefde, waardoor je als leider succesvoller wordt zonder dwingend op te treden. Wil jij op zoek naar de juiste verhouding tussen sturing en ondersteuning? Leer jezelf als leider en mens beter kennen in de Master Practitioner Opleiding, lees hier wat deze opleiding inhoudt.