Waarom piekeren we en hoe helpt NLP hierbij?
Piekeren is een mentaal proces waarbij gedachten zich uitgebreid (lees: over intensief) bezighouden met zorgen, angsten en problemen. Het lijkt dan alsof ons brein vastzit in een eindeloze lus van negatieve gedachten: ervaringen uit het verleden herhalen, speculeren over de toekomst of bepaalde situaties overdenken. Waarom doen we dit eigenlijk en hoe kan NLP helpen om minder te piekeren?
Waarom piekeren we?
1. De drang om te begrijpen
Piekeren komt voort uit een inherente behoefte om de wereld om ons heen te begrijpen en te beheersen. We willen anticiperen op mogelijke gebeurtenissen en bedreigingen, zodat we beter ‘voorbereid’ zijn. Dit overmatige denkproces kan echter juist leiden tot het tegenovergestelde; een overbelasting van onze geest en uiteindelijk tot stress.
2. Behoefte aan controle
Veel mensen piekeren omdat ze behoefte hebben aan controle over hun leven en bepaalde situaties. Door obsessief na te denken over worst case scenario’s (welke dus slechts illusies zijn) hopen we dat we beter voorbereid zullen zijn op eventuele tegenslagen. Hoewel piekeren op korte termijn misschien nuttig lijkt (het gevoel van controle vergroten), heeft het op de lange termijn negatieve gevolgen voor ons welzijn. Het kan leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en zelfs depressie. Daarom is het belangrijk om gezonde mechanismen aan te leren om piekerende gedachten te verminderen om uiteindelijk meer rust en vrijheid te ervaren.
Hoe kunnen we stoppen met piekeren? NLP!
Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen bij het verminderen van piekergedachten. Het identificeren en uitdagen van negatieve denkpatronen is een belangrijke stap. Hier komt NLP om de hoek kijken. Het kan hiernaast ook nuttig zijn om ontspanningstechnieken te oefenen, zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.
NLP is een methode die zich richt op de relatie tussen taal, gedrag en gedachten. Door middel van technieken en praktische oefeningen kun je met NLP je eigen denkpatronen herprogrammeren en bewust verandering aanbrengen in je gedrag en gevoelens.
NLP maakt gebruik van praktische oefeningen die je helpen om de geleerde technieken in de praktijk toe te passen. Door regelmatig te oefenen, word je steeds beter in het stoppen van piekergedachten en het creëren van een positieve mindset. Onderstaande oefening is eenvoudig te integreren in je dagelijkse routine, kan op alle emoties gebruikt worden en levert langdurige resultaten op:
Herschrijven van gedachten met de Mapping Across-techniek (contrastanalyse)
Door nieuwe positieve overtuigingen te creëren, kun je piekergedachten vervangen door constructieve gedachten. Met de mapping across-techniek (of: contrastanalyse) kun je de voor jouw bepalende submodaliteiten (“drivers”) ontdekken die jou laten blijven piekeren. Je leert deze beelden en geluiden die gelinkt zijn aan een ongewenste situatie omzetten naar iets wat voor jou positief en ondersteunend en er hiertoe vervolgens geen reden meer is tot piekeren.
Oefening: mapping across
Bij deze techniek onderzoek je de submodaliteiten van twee verschillende interne representaties (bijvoorbeeld een negatieve en een positieve ervaring) en haal je de verschillen (het contrast) eruit. Deze submodaliteiten zijn de mogelijke ‘drivers’ die voor jou het verschil kunnen maken.
- S (subject) denkt aan een leuke herinnering (met grote impact) en beleeft het weer helemaal
- S omschrijft de submodaliteiten van deze ervaring.
- P (programmer) vraagt uit > gebruik de submodaliteitenchecklist
- S denkt aan een situatie die vaak terugkomt tijdens het piekeren waarvan hij de betekenis (de beleving) wilt veranderen. (Let op: gebruik een licht onplezierige ervaring).
- P vraagt uit (via de submodaliteitenchecklist). Bepaal de afwijkende submodaliteiten, met deze ‘drivers’ ga je werken.
- S denkt nog een keer aan de leuke herinnering. Plaats de K+ stemming, de positieve kinestetische stemming, van de leuke herinnering over de situatie waarbij eerder piekergedachten werden gecreëerd.
- Als er een M (mediator) aanwezig is tijdens deze oefening, kan deze ‘kalibreren’ en letten op zintuigelijke waarnemingen. Probeer aan de fysiologie van S af te lezen wanneer er veranderingen plaatsvinden.
- De techniek werkt uitstekend met emoties en situaties waarbij enerzijds motivatie (waardoor raak je van nature gemotiveerd?) en anderzijds angst (waar ben je bang voor en waarover neig je te gaan piekeren?) een grote rol spelen.
Veel plezier!
Hoe reageer jij op emoties?
Een mens is een sociaal emotioneel wezen. Emoties zullen we dus altijd blijven ervaren en dat is hartstikke gezond. De manier hoe je met bepaalde emoties omgaat – je gedrag – kun je kiezen anders te doen ofwel veranderen. Met NLP neem je emotionele reacties op bepaalde situaties onder de loep.
In onze NLP Basis Practitioner Opleiding leer je de basis van technieken om negatieve emoties zoals angst of stress om te zetten in positieve emoties zoals kalmte en zelfvertrouwen. We zien je heel graag op ons instituut of kom langs bij een van onze informatieavonden.